Ders Adı Ekoloji
Ders Kodu SUM-7102
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi Nezire Lerzan ÇİÇEK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ekolojinin tanımı, kapsamı tarihi gelişim süreci ilgilendiği konular. Ekolojik Faktörler, Aoutoekoloji, Populasyon Ekolojisi, Sinekoloji, Uygulamalı Ekoloji, Ekosistemler ve Özellikleri, Ekoloji Su ürünleri Mühendisliği İlişkileri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Ekolojik konuların ve ekosistem işleyişinin kavranması, çevre sorunlarıyla ekoloji arasındaki ilişki, sorunların çözümünde ekolojik yaklaşım, Su ürünleri Mühendisliği çalışmalarında ekolojik prensiplerden yaralanma, ekolojik modellemeler yapabilme. Su ürünleri mühendislerine, genel ve mesleki, ekolojik olguları ve yaşanan sorunları tanımlama ve çözümlemeye yönelik bir bilgi ve yetenek birikimi oluşturmak
No Dersin Kazanımları  
1 Ekotoksikolojiyi tanımlayabilme, tarihçesini ve önemini anlatabilme
2 Kirletici maddelerin sınıflandırabilme; Kirletici maddelerin çevredeki dağılımını ve Sucul ortamda kirleticilerin abiyotik taşınımı kavrayabilme
3 Sucul ortamda kirleticilerin dönüşüm süreçlerini anlatabilme
4 Ekosistemde enerji akışı ve madde döngüsünü kavrayabilme
5 Karasal Ekosistem ve özellikleri (Işık şiddeti, fotoperyodizm,ışığın bitkilerde fizyolojik etkileri, sıcaklığın bitki ve hayvanlar üzerine etkileri)'ni kavrayabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Tanım, Önem ve Tarihsel Gelişim
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
2 Yeryuvarı ve Evrimi; Havaküre ve Sukürenin Oluşumu ve Evrimi
  Ön Hazırlık: GGüncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
3 Yaşamın Başlangıcı, Evrimi; Doğal Seçilim ve Türlerin Oluşumu
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
4 Ekolojinin araştırma alanı ve diğer bilim dallarıyla ilişkisi ve sınıflandırılması
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
5 Ekolojik temel kavramlar ve kuramlar
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
6 Sistem-Ekosistem Kavramı, ekolojik faktörler
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
7 Ekolojik Faktörlerin Ekosisteme etkileri ve enerji akışı
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
8 Ekosistemde madde döngüsü( Su, Karbon Azot, Fosfor, Sülfür döngüsü)
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
9 Ekosistem ve Adaptasyon ve Türleşme
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
10 Populasyon ekolojisi
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
11 Kommünitedeki Değişimler, canlılar arası ilişkiler
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
12 Karasal Ekosistem ve özellikleri (Işık şiddeti, fotoperyodizm,ışığın bitkilerde fizyolojik etkileri, sıcaklığın bitki ve hayvanlar üzerine etkileri)
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
13 Tatlısu Ekolojisi (Göl ve akarsu sistemleri, canlı türleri)
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
14 Tatlısu sistemlerinde besin zinciri, tür çeşitliliği ve sularda fiziksel, kimyasal değişimler ve etkileri)
  Ön Hazırlık: Güncel yayınlanan kitap ve bilimsel yayınlarla ders notlarını güncelleme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 2
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 2
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 2
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 2
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 2
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 2
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 2
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 100    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Kocataş, A., (1997). Ekoloji ( Çevre Biyolojisi), EgeÜni. Su Ürün. Fak., İzmir.
Diğer Kaynaklar Kocataş, A., (1997). Ekoloji ( Çevre Biyolojisi), EgeÜni. Su Ürün. Fak., İzmir.
Materyal
Dökümanlar Kocataş, A., (1997). Ekoloji ( Çevre Biyolojisi), EgeÜni. Su Ürün. Fak., İzmir.
Ödevler her öğrenciye kendi ailesinin yaşadığı bir kentte yer alan ekosistemin özelliklerinin yerinde incelenmesi, fotoğraflanması, yorum ve değerlendirmeler yapılarak çaışmanın metin olarak sunulması
Sınavlar 1. Ara sınav 2. Final Sınavı
Materyal Diğer Yok
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri