Adres
|
:
|
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Gelendost Meslek Yüksekokulu, Gıda Teknolojisi Programı 32900, Gelendost Isparta
|
|
Genel Bilgi
|
:
|
Gelendost Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı, gıda sanayinde mesleki eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan iki yıllık bir programdır. “Gıda Teknolojisi” programında verilen eğitimle hammaddeden son ürüne kadar geçen sürede kaliteli ürün üretimine yönelik yeterli bilgi birikimi sağlanmaktadır
|
|
Edinilen Ünvan
|
:
|
Gıda Teknikeri
|
|
Yeterlilik Düzeyi
|
:
|
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
|
|
Kabul Koşulları
|
:
|
Lise diploması ÖSYM Belgesi
|
|
Önceki Öğrenmenin Tanınması İçin Özel Düzenlemeler(Yatay Geçiş,Dikey Geçiş v.s.)
|
:
|
Matematik,Genel Kimya,
Biyoloji, Bilgisayar, Türk Dili,
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,
Yabancı Dil
|
|
Yeterlilik Zorunlulukları ve Yönetmeliğe Uygunluk
|
:
|
Ulusal yeterlilik sistemi üç Bolonya süreci seviyesini içerebilir (ya da orta seviye yeterlilikleri) (örneğin kısa süreç olan ilk süreç). Bu seviyeler üniversitelere belirlli yeterlilikleri yapılandırmayı ve yeterlilik vasıtasıyla ilerlemek üzere düzenlemeye izin verir. Türkiye’de yeterlilik zorunlulukları ve yönetmeliğe uygunluk YÖK tarafından belirlenir.
|
|
Programın Hedefleri
|
:
|
Gıda İşleme Teknolojisi Programı, gıda hammaddesi işleyen işletmelerde gerekli teorik ve uygulamalı eğitimi vererek gıdanın temel ilkelerinde ve konularında uzmanlaşmış teknikerlerin yetiştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Gıda sanayinde mesleki eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan “Gıda Teknolojisi” programında verilen eğitimle hammaddeden son ürüne kadar geçen sürede kaliteli ürün üretimine yönelik yeterli bilgi birikimi sağlanmaktadır.
|
|
Örneklerle Mezunlar İş Profilleri
|
:
|
Gıda işletmeleri, Fırıncılar,Pastacılar,Yufkacılar, Unlu Mamüller (Simitçiler), Kasaplar,Doğal madensuyu ve şişelenmiş suların üretimi,Diğer süthane işletmeciliği ve peynir imalatı, Ekmek, kek, bisküvi ya da pankek için hazırlanmış un karışımları ve hazır karıştırılmış unlar ile hamur imalatı,Diğer depolama ve ambarlama, Gıda endüstürisi ile ilgili her alanda çalışma imkanı bulabilmektedirler.
|
|
Başka Çalışmalara Geçiş İmkanı
|
:
|
Gıda teknolojisi Programından mezun öğrenciler DGS sınavına girdikleri ve başarılı oldukları takdirde alanları (gıda mühendisliği, diyetisyenlik, ziraat fakültesinin çeşitli bölümleri ve kimya bölümüne ) ile ilgili herhangi bir lisans programına kontenjan dahilinde geçiş yapma imkânına sahiptirler
|
|
Programın Amaçları
|
:
|
Programın amacı, gıda işletmelerine gıda işleme teknolojisi alanında meslek elemanı yetiştirmektir. Gıda teknolojisi programını bitirenlere “Tekniker” unvanı verilir. Gıda teknolojisi alanında yetişen bir tekniker, her türlü bitkisel ve hayvansal gıdaların besin değerlerini kaybetmeden üretilmesi ve saklanması, besin değerlerini belirlemede kullanılacak ölçümlerin saptanması gibi konularda araştırmalar yapar; bu konularda üreticileri ve halkı aydınlatır. Bölümün Temel Hedefi, gıda üretimi yapan fabrikalarda Mühendis ve İşçi arasındaki köprüyü kurması gereken, işletmedeki genel sorunlara doğrudan müdahale etme bilgisine sahip ve işletme laboratuvarlarında aktif rol oynayan mezunları yetiştirmektir.
|
|
Sınav Ve Değerlendirme Kuralları
|
:
|
Ara sınav %40
Final %60
|
|
Mezuniyet Koşulları
|
:
|
Yasal süre içinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve bu derslerden başarılı olmak koşulu ile devam etmekte olduğu programı en az 2.00 Genel Not Ortalaması (GNO) ile tamamlamak
|
|
Programın Türü(Tam zamanlı, Yarı zamanlı, Uzaktan Öğretim)
|
:
|
Derse dayalı yöntem
Görsel ve uygulamalı yöntem
Laboratuvar çalışmaları
Proje çalışmaları
Teknik geziler
|
|