Ders Adı Genel Matematik
Ders Kodu MAT-3000
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Nuri KUTLU
Dersin Yardımcıları Matematik Bölümü araştırma görevlileri
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Aritmetiğin Temel Konuları, Grafikler, Fonksiyonlar ve Modeller, İkinci Derece Fonksiyonlar, Eşitlikler ve Eşitsizlikler, Polinom ve Rasyonel Fonksiyonlar.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Genel Matematik dersinde öğrencilere teknik ve sosyal bilimler alanlarındaki bazı teorilerin daha iyi anlaşılabilmesine olanak sağlayan matematiksel araçları tanıtmayı ve öğrencileri problemlerin çözümünde matematiksel araçları kullanabilme yetisine kavuşturmayı hedeflenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Sayı sistemleri, kümeler ile ilgili işlemlere aşinalık sağlamış olmak.
2 Fonksiyonlar, grafikleri ve reel problemlerin modellenmesine aşina olmak.
3 Doğrusal fonksiyonlar, eğim ve uygulamalarına aşina olmak.
4 Fonksiyonlar üzerinde işlemler yapabilme ve fonksiyonları kullanarak yeni fonksiyonlar elde edebilme.
5 Karmaşık sayılar ve işlemlerine aşina olmak.
6 Polinom, rasyonel ve radikal fonksiyonları içeren eşitlik ve eşitsizlikleri çözebilmek.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Aritmetiğin Temel Konuları: Sayı sistemler, Üslü sayılar, Polinomlarda işlemler
2 Aritmetiğin Temel Konuları: Eşitlik çözme, Rasyonel ifadeler, Radikaller ve rasyonel kuvvetler
3 Grafikler, Fonksiyonlar ve Modeller: Fonksiyonlar ve grafikleri
4 Grafikler, Fonksiyonlar ve Modeller: Doğrusal fonksiyonlar eğim ve uygulamaları, Doğru denklemleri ve modelleme
5 Grafikler, Fonksiyonlar ve Modeller: Doğrusal eşitlikler, Fonksiyonlar, Kökler ve Uygulamaları, Doğrusal eşitsizlikler
6 Fonksiyonlar: Artan ve Azalan fonksiyonlar, Fonksiyonlarda cebirsel işlemler, Bileşke fonksiyon
7 Fonksiyonlar: Simetri, Ötelemeler.
8 Fonksiyonlar: Oran, orantı ve uygulamaları
9 İkinci Derece Fonksiyonlar, Eşitlikler ve Eşitsizlikler: Karmaşık Sayılar
10 İkinci Derece Fonksiyonlar, Eşitlikler ve Eşitsizlikler: İkinci derece eşitlikler, fonksiyonlar, kökler ve modeller, İkinci derece fonksiyonların grafiklerinin analizi
11 İkinci Derece Fonksiyonlar, Eşitlikler ve Eşitsizlikler: Rasyonel ve radikal eşitlikler, Mutlak değerli eşitlik ve eşitsizlikler.
12 Polinom ve Rasyonel Fonksiyonlar: Polinom fonksiyonlar ve modeller, Polinom fonksiyonların grafikleri
13 Polinom ve Rasyonel Fonksiyonlar: Polinomlarda bölme, Polinom fonksiyonların kökleri
14 Polinom ve Rasyonel Fonksiyonlar: Rasyonel fonksiyonlar, Polinom ve rasyonel eşitsizlikler.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 1
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 2
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 2
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 2
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 1
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 1
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 2
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 2
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 1
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 1
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 2
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 1 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 1 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 2 16
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 114    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Çeşitli kaynaklardan hazırlanmış ders notları
Diğer Kaynaklar Çeşitli kaynaklardan hazırlanmış ders notları
Materyal
Dökümanlar Çeşitli kaynaklardan hazırlanmış ders notları
Ödevler Her konu için hazırlanmış çalışma soruları
Sınavlar Klasik Sınav - Test Sınavı
Materyal Diğer Sorun/Problem Çözme
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri