Ders Adı Temel Bilgi Teknolojileri Kullanımı (3+0 Lisans Öğrencileri İçin-Uzaktan Eğitim)
Ders Kodu ENF-150
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Onur ALKAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bilgisayara giriş ve temel kavramlar İşletim sistemi ile ilgili temel kavramlar İnternet Kelime işlemci programı(word) Elektronik tablolama programı(excel) Sunu programı(PoverPoint)
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Dersi alan öğrencilerin; •Temel bilgisayar bileşenlerini ve çevre birimlerini açıklayabilmeleri •İşletim sistemine ait temel işlevleri gerçekleştirebilmeleri •Kelime işlemci uygulamaları yapabilmeleri •Elektronik tablolar hazırlayabilmeleri •Sunu hazırlayabilmeleri •Temel internet terimlerini açıklayabilmeleri amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Temel bilgisayar bileşenlerini ve çevre birimleri hakkında bilgi sahibi olma
2 İşletim sistemine ait temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olma
3 Kelime işlemci uygulamaları yapabilme
4 Elektronik tablolar hazırlayabilme
5 Elektronik tablolama programında formülleri kullanabilme
6 Sunu programı ile sunu hazırlayabilme
7 Temel internet kavramları hakkında bilgi sahibi olabilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 •Veri, enformasyon, bilgi, bilgelik kavramları •Bilgisayarın tanımı ve yapısı •Bilgisayarda kapasite ve ölçü birimleri •Karakter kodlama standartları •Bilgisayarın tarihçesi •Bilgisayar türleri •Bilgisayarın temel yapısı •Giriş/Çıkış Birimleri
  Ön Hazırlık: Temel bileşenler hakkında ön okuma yapma
2 Bilgisayarın temel bileşenleri oAnakart oİşlemci oBellekler oEkran kartı oDepolama birimleri vs. •Bilgisayar kullanımında ergonomi
  Ön Hazırlık: Temel bileşenler hakkında ön okuma yapma
3 •İşletim sistemi •İşletim sistemi bileşenleri(çekirdek,dosya yönetimi, kabuk) •İşletim sisteminin sınıflandırılması • Kullanım amaçlarına göre işletim sistemleri • Lisanslama Türlerine göre işletim sistemleri •İşletim sisteminde temel kavramlar o Pencere o Sürücü o Dosya o Klasör o Kısayol o Dosya yolu o Dosya adı uzantısı • Sanal Masa üstü •Yeni tarayıcı-Edge
  Ön Hazırlık: İşletim sistemi ile ilgili okuma ve araştırma yapılmalıdır.
4 •İnternetin tanımı •İnternetin tarihçesi •Temel Kavramlar • Protokol o(FTP,HTTP,SMTP,POP3,DNS,TCP,UDP,IP) • Word Wide Web (www) • Browser, browser tercihleri • Arama motoru • Arma kriterleri •İnternet güvenliği •E-posta bileşenleri
  Ön Hazırlık: İnternet ile ilgili temel konularda okumalar yapılmalıdır.
5 •Worde giriş •Dosya menüsü ve şeritleri o Bilgi o Yeni o Aç o Yazdır o Hesap o Seçenekler •Giriş menüsü ve şeritleri o Pano o Yazı Tipi o Paragraf o Stiller o Düzenleme
  Ön Hazırlık: Word programını incelenmeli, dosya ve giriş menüleri ile ilgili uyugulamalar yapılmalıdır.
6 •Ekle menüsü o Sayfalar o Tablolar o Çizim araçları ? Resimler ? Şekiller ? Smartart ? Grafik ? Ekran Görüntüsü o Medya ? Çevrimiçi video o Bağlantılar ? Bağlantı ? Yer işareti o Açıklamalar o Üst bilgi ve Alt bilgi o Metin ? Metin kutusu ? Wordart ? Büyük harf ekleme ? Tarih-saat oSimgeler ? Denklem-Simge
  Ön Hazırlık: Word programı ekle menüsü ile ilgili uygulamalar denenmelidir.
7 •Tasarım menüsü o Belge Biçimlendirme o Sayfa arka planı ? Filigran ? Sayfa rengi ? Sayfa kenarlıkları •Sayfa düzeni menüsü o Sayfa yapısı ? Kenar boşlukları ? Yönlendirme ? Sütunlar ? Kesmeler ? Satır numaraları ? Heceleme o Paragraf ? Girintile ? Aralık •Başvurular menüsü o İçindekiler tablosu o Dipnotlar ? Dipnot ? Sonnot o Alıntı ve kaynakça o Resim yazıları o Dizin
  Ön Hazırlık: Tasarım, Sayfa Düzeni ve Başvurular menüleri ile ilgili uygulama denemeleri yapılmalıdır.
8 •Postalar menüsü o Adres mektup birleştirmeyi başlat o Alanları yaz ve ekle ? Selamlama satırı ? Kurallar o Sonuçların ön izlemesini görüntüle •Gözden geçir menüsü o Yazım denetleme yazım ve dilbilgisi ? Eş anlamlılar ? Sözcük sayısı ? Açıklamalar o Yeni açıklama ? Yorumları göster ? İzleme o Değişiklikleri izle ? Değişiklikler ? Kabul et ? Reddet •Karşılaştır oGörünüm menüsü o Görünümler o Göster o Yakınlaştır o Pencereler
  Ön Hazırlık: Postalar, Gözden Geçir ve Görünüm menüleri ile ilgili uygulama denemeleri yapılmalıdır.
9 Excele giriş •Dosya menüsü ve şeritleri o Yazdır ? Yazdırma alanı ? Ölçeklendirme o Seçenekler ? Otomatik doldurma •Giriş menüsü ve şeritleri o Hizalama ? Yönlendirme ? Metni kaydır ? Birleştir ve ortala o Sayı ? Stilleri ? Koşullu biçimlendirme o Hücreler o Düzenleme ? Doldur ? Sırala ve filtrele
  Ön Hazırlık: Excel ile ilgili ön okumalar ve araştırmalar yapılmalı, dosya ve giriş menüleri incelenmelidir.
10 •Toplama formülü •Yuvarla formülü •! işareti ile başka sayfadan veri alma •Eğer Formülü •İç içe eğer formülü •Eğersay formülü •Ya da formülü •Ve formülü •Sütunsay formülü •Satırsay formülü
  Ön Hazırlık: Formüller ile ilgili ön incelemeler ve uygulama denemeleri yapılmalıdır.
11 •Düşeyara formülü •Çarpım formülü •Min, Mak formülü •Birleştir formülü •Uzunluk formülü •Parçaal formülü •Ortalama formülü •Eğerortalama formülü •Etopla formülü •Büyükharf, küçükharf fürmülü •Yazım.Düzeni formülü •Kırp formülü •Rastgelearada formülü
  Ön Hazırlık: Formüller ile ilgili ön incelemeler ve uygulama denemeleri yapılmalıdır.
12 •Pivottable •Pivorchart •Dilimleyici •Mini grafikler •Veri doğrulama •Yinelenenleri kaldırma
  Ön Hazırlık: Özet tablolar ile ilgili ön araştırma yapılmalıdır.
13 PowerPointe giriş •Dosya menüsü ve şeritleri o Yazdır ? Yazdırma düzeni ? Altbilgi ve üst bilgi o Dışa aktar ? Video oluştur •Giriş menüsü ve şeritleri o Karakter aralığı • Ekle menüsü o Yeni slayt o Fotoğraf albümü o Ses o Ekran kaydı •Tasarım menüsü ve şeritleri o Temalar o Çeşitlemeler
  Ön Hazırlık: PowerPoint ile ilgili ön araştırma yapılmalı, dosya, giriş tasarım menüleri ile ilgili uygulamalar gerçekleştirilmelidir.
14 •Geçişler menüsü •Animasyon menüsü •Slayt gösterisi menüsü o Slayt gösterini başlat o Zamanlama provası o Slayt gösterisini kaydet •Görünüm menüsü o Sunu görünümleri o Asıl slayt o Notlar
  Ön Hazırlık: Geçişler menüsü,Animasyon menüsü,Slayt gösterisi menüsü ve görünüm menüsü ile ilgili ön incelemeler yapılmalıdır.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 1
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 1
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 3
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 2
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 1
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 1
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 1
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 50
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 3 3
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 75    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Dersin öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders içeriği
Diğer Kaynaklar Dersin öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders içeriği
Materyal
Dökümanlar Dersin öğretim elemanı tarafından hazırlanan ders içeriği
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri