Ders Adı Gıda Katkı Maddeleri
Ders Kodu GIT-3235
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda katkı maddesinin tanımı, kullanım koşuları, farklı fonksiyonlara sahip gıda katkı maddeleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdaların işlenmesi veya depolaması esnasında kullanılan katkı maddelerini, fonksiyonlarını, kullanım koşularını, uygulama alanlarını öğrenmek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 40
Uzmanlık/Program Dersi 30
Destek Dersi 10
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 10
Aktarılabilir Beceri Dersi 10
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda katkı maddelerini tanımayı ve kullanım amaçlarını bilmek.
2 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmasını bilmek.
3 Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları bilmek.
4 Gıda endüstrisinde kullanılan temel gıda katkı maddelerini bilmek.
5 Mesleki gelişim sağlamak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması
2 Antimikrobiyal katkı maddeleri
3 Antioksidanlar
4 Emülgatörler
5 Stabilizatörler
6 Nem tutucular
7 Tatlandırıcılar
8 Renk maddeleri
9 Tat-koku maddeleri
10 Tat-koku maddeleri
11 Kelatların kullanımı
12 Asitler bazlar ve tuzlar
13 fosfatların kullanımı
14 genel tekrar ve sunum
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 5
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 3
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 2
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 1
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 1
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 3
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 2
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 1 10
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 7 2 14
Sunum/Seminer 1 3 3
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 75    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. Çakmakçı, S. 2020 Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi yayınalrı, Erzurum
Diğer Kaynaklar Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. Çakmakçı, S. 2020 Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi yayınalrı, Erzurum
Materyal
Dökümanlar Altuğ, T. 2019. Gıda Katkı Maddeleri. Sidas Yayıncılık, İzmir. Çakmakçı, S. 2020 Gıda Katkı Maddeleri, Atatürk Üniversitesi yayınalrı, Erzurum
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda katkı maddelerinin kullanım sebeplerinin ve sınıflandırmalarının öğrencilere aktarılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama örnek ürün incelemeleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan antimikrobiyal katkı maddelerinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları ve ürün inceleme
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan antioksidan katkı maddeleri ve kullanımları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ürün inceleme ve ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan emülsifiye edici ajanların kullanım alanlarının öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ürün inceleme ve ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan yapıyı iyileştiren stabilizatörlerin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan nem tutucuların öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan tatlandırıcıların ve kullanım amaçlarının öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan renklendiricilerin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ürün inceleme ve ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan lezzet maddelerinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan lezzet maddelerinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan kelatların öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, ürün inceleme
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kullanılan asitler ve tuzların öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler fosfatların gıdalarda kullanımının öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler genel tekrar ve ödev sunumlarının yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar öğrencilerin ödev sunumları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama sunum
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri