Ders Adı Gıda Muhafaza Yöntemleri
Ders Kodu GIT-3233
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları Bilişli, A. 2011.Gıdaların Soğutularak ve Dondurularak Muhafazası, Sidas Medya, 166s. Baysal, T. İçier, F. 2012. Gıda Mühendisliğinde Isıl Olmayan Teknolojiler. Nobel Yayıncılık, Ankara, 434 s.
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda muhafazasında yararlanılan temel ilkeler, kontaminasyonun önlenmesi, mikroorganizmaların uzaklaştırılması, gıdaların kimyasal koruyucularla muhafazası, soğutma ve dondurma teknikleri, su aktivitesinin düşürülmesi, kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme, gıda işleme ve muhafazasında ısıl işlemler, elektrik akımı, yüksek basınç, ışınlama, mikrodalga vb. yeni uygulamalar.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda meydana gelen bozulmalar, sebepleri, gıdalarda görülen bozulmaları önleyebilmek amacıyla kullanılan muhafaza yöntemleri ve ilkeleri hakkında bilgi vermek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 60
Uzmanlık/Program Dersi 20
Destek Dersi 20
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci gıdaların depolanmasında meydana gelen değişimleri tanımlayabilir.
2 Gıdalarda mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda muhafaza yöntemlerini ve prensiplerini bilir.
4 Gıda muhafaza yöntemlerinin uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda muhafazasında uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar
2 Gıda ve mikroorganizmalar
3 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
4 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler
5 Gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma
6 Gıdaların soğukta muhafazası
7 Gıdaların dondurularak muhafazası
8 Su aktivitesinin düşürülmesi
9 Kontrollü ve modifiye atmosferde paketleme
10 Gıdaların ısıl işlemlerle muhafazası
11 Gıda katkı maddeleri ile muhafaza
12 Işınlama yöntemi
13 Gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri
14 Gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 4
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 3
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 3
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 1
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 3
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 4 3 12
Sunum/Seminer 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 105    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Diğer Kaynaklar Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Materyal
Dökümanlar Gıdalarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulmalar, gıda ve mikroorganizmalar, gıda zehirlenmeleri, gıdalarda mikrobiyal faaliyetleri kontrol altına alma, gıdaların soğukta muhafazası, gıdaların dondurularak muhafazası, ısıl işlemlerle muhafaza, gıda katkı maddeleri ile muhafaza, kontrollü ve modifiye atmosferde muhafaza, radyasyonla muhafaza, gıdaların korunmasında mikroorganizmalar ve ürünleri, gıdaların muhafazasında yeni uygulamalar ders notlerı
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda bozulma kavramını öğrenmesi, gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik bozulması hakkında bilgi sahibi olması hedeflenir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders planı, dersin önemi ve dersin işleyiş şekli ile ilgili bilgilerin verilmesi sağlanacaktır.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda mikrobiyal aktivite, mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olunması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, ödev
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenmeler ile gıdalarda önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap tekniği ile önceki hafta konularının değerlendirilmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda kaynaklı hastalıklar ve zehirlenmeler ile gıdalarda önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda mikrobiyal faaliyetlerin kontrol altına alınmasındaki ilkelerin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların soğukta muhafaza edilmesinin amaç ve ilkeleri, soğutma sistemleri, çeşitli ürünlerin soğukta muhafaza koşulları hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların dondurularak muhafaza edilmesindeki amaç ve ilkeler, donma olayı, dondurma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların kurutularak muhafazası, su aktivitesinin mikroorganizmalar üzerine etkisi, kurutma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Kontrollü atmosfer depolamanın temel ilkeleri, modifiye atmosfer yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Isıl işlemlerle muhafazanın amaçları, gıda sanayinde kullanılan ısıl işlemler hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanmaktadır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap, ödevlerin incelenmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Katkı maddesinin tanımı, kullanım amaçları, gıdalarda kullanılan katkı maddeleri ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Radyasyonla gıdaların muhafazası, ışınlamada kullanılan ışınlar, ışınlama prensipleri ve yasal düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların muhafazasında mikroorganizmalar ve ürünlerinin kullanımı, mikroorganizmalar tarafından üretilen antimikrobiyal bileşenler ve kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların muhafazasında kullanılan yeni teknolojiler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri