Ders Adı Gıda Fermente Ürünleri
Ders Kodu GIT-3213
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları Fermentasyon Teknolojisi Ders Kitabı
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Başlıca fermentasyon yöntemleri, en çok tüketilen fermente gıda ürünleri: turşu, zeytin, sirke, bira, şarap, ve geleneksel fermente gıdalar ana başlıklar olarak dersin içeriğinde yer alan konuları oluşturmaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin Fermantasyon teknolojisinin ve fermente gıdaların üretimi hakkında bilgi sahibi olması
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 40
Uzmanlık/Program Dersi 30
Destek Dersi 10
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 10
Aktarılabilir Beceri Dersi 10
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 70
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 30
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Fermantasyon tanımının öğrenilmesi
2 Fermantasyonun bilimsel ilkesi ve mikroorganizmaların biyoteknolojik proseslerdeki yerinin kavranması
3 Fermantasyon çeşitleri ve gıda endüstrisindeki öneminin öğrenilmesi
4 Fermantasyon teknolojisinin kullanıldığı temel üretim teknolojilerinin öğrenilmesi
5 Üretilen fermente ürünlerin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Fermantasyonun tanımı
2 Endüstriyel öneme sahip maya ve bakterileri hücre yapıları ve gelişim şartları
3 Fermantasyon çeşitleri
4 Fermantasyon çeşitleri
5 Turşu üretim teknolojisi ve uygulaması
6 Zeytin üretim teknolojisi
7 Sirke üretim teknolojisi
8 Şarap üretim teknolojisi
9 Bira üretim teknolojisi
10 Turşu uygulamasında asitlik, pH ve tuz tayinleri yapılması ve takibi
11 Boza üretimi teknolojisi
12 Tarhana üretim teknolojisi
13 Şalgam üretim teknolojis
14 Kefir üretim teknolojisi ve kefir üretim uygulaması
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 3
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 3
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 4
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 2
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 2
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 1
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 2
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 1 10
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 10 2 20
Ödevler 0 0 0
Sunum/Seminer 1 3 3
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 3 21
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 40 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 60 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Fermente Ürünler Teknolojisi ve mikrobiyolojisi, Ahmet Hilmi Çon
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler fermantasyonun ne olduğunun öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler fermenetasyonda rol alan mikroorganizmaların tanıtılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler laktik asit, bütirik asit ve propiyonik fermantasyonun detaylı anlatılması ve ürünlerden bahsedilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama fermente ürünlerin incelenmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler alkol fermentasyonu ve etil alkol fermantasyonu ile üretilen ürünlerin
incelenmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ürün inceleme
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler turşu üretim teknolojisinin öğretilmesi ve laboratuvarda turşu üretiminin yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu, labaratuvar uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunumu ve lab uygulaması, sunu performansı finale not olarak eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Zeytin üretim tekniğinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar öğrencilere sunum yaptırılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci sunumu, sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler sirke üretim teknolojisinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar öğrenci sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunu performansı finale not olarak eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler şarap üretim teknolojisinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunu performansı finale not olarak eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler bira üretim teknolojisinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunusu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunu performansı finale not olarak eklenecekti
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler 4. hafta önce yapılan turşu uygulamasında üretim ve son ürün tayinlerinin ve kontrollerinin yapılası
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar labaratuvar analizleri
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama labaratuvar analizleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler boza üretiminin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunusu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunun performansı finale notuna eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler tarhana üretim teknolojisinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunusu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunum performansı finale notuna eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Şalgam üretim teknolojisinin öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunusu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, sunum performansı finale notuna eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler kefir üretim teknolojisinin öğretilmesi ve laboratuvarda kefir uygualaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunusu ve lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci ders sunusu, ve lab uygulaması, sunum performansı finale notuna eklenecektir
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Uygulama, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri