Ders Adı Gıdalarda Temel İşlemler
Ders Kodu GIT-3138
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endüstri Makineleri
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıda prosesleri (temizleme, sınıflandırma, mekanik ayırma, santrifüjleme, filtrasyon, presleme vb.) ile muhafaza yöntemleri (ısıl işlemler, pastörizasyon, sterilizasyon,soğutma, dondurma) hakkında detaylı bilgi ve temel hesaplamalar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıda işlemede ve muhafazasında kullanılan temel proseslerin prensip ve özelliklerini öğretilmesi,
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 50
Uzmanlık/Program Dersi 50
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdaların korunma ve işlenme gerekliliği hakkında bilgi edinmektedir
2 Gıdaların temini, temizleme, ayırma ve boyut küçültme işlemlerinin öğrenilmesi
3 Gıdalara uygulanan ısıl işlemler ve gereklilikleri, ve pastörizasyon ve sterilizasyon tekniklerinin öğrenilmesi
4 Soğutma ve dondurma işlemlerini ürün bazında uygulama hakkında bilgi edinilmesi
5 Kurutma ve evaporasyon işlemlerinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda Proseslerinde ve Muhafazasında Bazı Temel Kavramlar ve Ölçü Birimleri
2 Gıda endüstrisinde kullanılan temel işlemler
3 Teknolojik işlemlerin besin kalitesi üzerine etkileri
4 Hammadde temini
5 Hammadde Temizlenmesi
6 Hammadde Ayırma İşlemleri(ayırma,filtrasyon, çöktürme,eleme,santrifüjleme Damıtma, ekstraksiyon)
7 Boyut Küçültme İşlemleri
8 Emülsiyon teknolojisi
9 Homojenizasyon
10 Karıştırma işlemleri
11 Isıl İşlemler (pastörizasyon, Sterilizasyon)
12 Soğutma ve Dondurma teknolojisi
13 Kurutma Teknolojisi
14 Evaporasyon
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 5
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 4
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 4
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 5
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 3
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 2
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 2
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 80    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Diğer Kaynaklar Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Materyal
Dökümanlar Cemeroğlu B.S., 2010 Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler Saldamlı İ., ve Saldamlı e., 2004, Gıda Endsütri Makineleri
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda temel işlemler dersine genel giriş
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda endüstrisinde kullanılan temel işlemler gereklilikleri hakkında bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalara uygulanan temel proseslerin besin içeriği ve kalitesi üzerine etkilerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda işletmelerinde hammadde temini ve uygulanan prosesler hakkında bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda işletmelerinde hammadde temizleme tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, video
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, video gösterimi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda proseslerinde hammadde ayrıma tekniklerinden genel olarak bahsedilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları,
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, görseller
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda proseslerinde farklı boyut küçültme yöntemlerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders materyalleri, video
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, video gösterimi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Emülsiyon teknolojisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Homojenizasyon prosesinin açıklanması ve gıda işletmerinde kullanımı
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, görseller, öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda işletmelerinde kullanılan karıştırma tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, görseller
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda işletmelerinde ısıl işlem proseslerinin kullanımı ve tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıda proseslerinde uygulanan soğutma ve dondurma tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, görseller
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda proseslerinde uygulanan kurutma tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, görseller, öğrenciler ile interaktif soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Evaporasyon prosesisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders materyalleri
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri