Ders Adı Süt Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3128
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları Metin, M. 1998. Süt Teknolojisi, Ege Üniversitesi yayınları Yetişemiyen A., 1995. Süt teknolojisi, Ankara Üniversitesi yayınları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sütün bileşenleri;sütün duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri; süt işletmeleri temel ekipmanları, içme sütü teknolojisi, fermente süt ürünleri teknolojisi, peynir teknolojisi, tereyağı teknolojisi, süt endüstrisinde kalite kontrol
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Önemli bir gıda maddesi olan sütün tanıtılması. Süt Üretimi, Süt hayvancılığı, sütün oluşumu ve sağımı, sütün nitelikleri, içme sütü teknolojisi, sütün işletmeye kabulü sırasında yapılması gereken analizler, süte uygulanan ön işlemler ve bazı süt ürünleri üretim prosesleri hakkında öğrencilerin eğitilmesi
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 80
Uzmanlık/Program Dersi 20
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 70
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 30
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Süt hayvancılığı ve üretiminin öğrenilmesi
2 Sütün fiziksel ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması
3 Sütün kalite kriterlerinin öğrenilmesi
4 İçme sütü teknolojisinin öğrenilmesi
5 Bazı süt ürünleri proseslerinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Süt Üretimi
2 Sütün bileşimi
3 Sütün bileşimi
4 Sütün bileşimine etki eden faktörler
5 Sütün fizikokimyasal özellikleri
6 Sütün toplanması ve işletmeye kabulü
7 Süte Uygulanan ön teknolojik işlemler
8 Pastörize süt üretim teknolojisi
 
9 Sterilize süt üretim teknolojisi
10 Süt kalite ve kontrol uygulamaları
11 Peynir üretim teknolojisi
12 Peynir üretim teknolojisi
13 Yoğurt ve ayran üretim teknolojisi
14 Tereyağı üretim teknolojisi
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 5
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 4
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 3
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 4
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 1
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 2
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 1 10
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 2 6 12
Sunum/Seminer 5 1 5
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 14 14
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 101    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Diğer Kaynaklar Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Materyal
Dökümanlar Süt teknolojisi, Yetişemiyen A., 1995 Süt teknolojisi, Metin M., 2012
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Süt ve süt ürünleri teknolojisine genel bir giriş, sütün genel olarak tanımlanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders sunumu,
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler farklı süt kaynakları ve sütün bileşimi hakkında öğrenciye bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu ve notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders görselleri, soru cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Sütte bulunan mikro ve makro bileşenler hakkında detaylı bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders görselleri,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Sütün kalitesine ve bileşimine etki eden faktörlerin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, soru cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler sütün fizikokimyasal özelliklerinin teknolojik açıdan öneminin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu ve laboratuvar dersi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama laboratuvar dersi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Sütün işletmeye ulaştırılması ve işletmeye kabulu sırasında yapılan analizlerin açıklanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu ve lab dersi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders görselleri ve uygulama dersi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Süt işletmeye geldikten sonra ürün olma sürecine kadar gerçekleştirilen ön işlemlerin açıklanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu,
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, hesaplama işlemlerinin yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Pastörize süt üretimi teknolojisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders materyalleri, video gösterimi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama video gösterimi, soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler sterilize süt üretim teknolojisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu, video gösterimi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama video gösterimi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Sütte yapılan bazı analizler için laboratuvar uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar laboratuvar dersi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama laboratuvar uygulaması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Peynir üretim teknolojisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders notları ve görselleri
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere peynir araştırma ve sunumu ödevi verilmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Farklı peynir üretim tekniklerinin anlatılması ve öğrenci sunumları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders görselleri, öğrenci sunumları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenci sunumları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Yoğurt ve ayran üretim teknolojileri hakkında bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları ve görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Terayağı üretim teknolojisinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders görselleri, soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri