Ders Adı Gıda İşletmelerinde Atık Yönetimi
Ders Kodu GIT-3126
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları Literatür araştırmaları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Atık kavramı ve sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, atık sular ve kirlilik, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, , gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Atık kavramının ve gıda işletme atıklarının çevre, insan sağlığı ve ekonomi üzerine etkileri, gıda endüstri yan ürünleri ve atıklarının değerlendirilmesi hakkında bilgi verilmektedir.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 30
Uzmanlık/Program Dersi 10
Destek Dersi 40
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 20
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Atık kavramını ve insan sağlığı, çevre ve ekonomi üzerine etkisini kavrar.
2 Artıkların sınıflandırılması ve arıtıma ve değerlendirme yöntemlerini kavrar
3 Gıda endüstrisi atıkları hakkında bilgi sahibi olur.
4 Farklı gıda sektörleri için atık yönetimini ve değerlendirilmesini kavrar.
5 Takım çalışmasına yatkınlık kazanır.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Atık ve yan ürün temel kavramları
2 Atıklarınn sınıflandırılması
3 Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
4 Atık sular ve atık su yönetimi
5 Atık su arıtma yöntemleri
6 Gıda ve içecek endüstrisi atık sularının arıtımı
7 Gıda endüstrisi atıkları ve yönetimi
8 Gıda endüstrisi atıkları değerlendirilmesi
9 Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
10 Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
11 Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12 Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13 Konserve endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
14 Genel tekrar
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 3
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 1
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 2
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 3
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 2
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 4
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 1
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 1 10
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 0
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 60
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 7 2 14
Sunum/Seminer 5 2 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavı 0 0 0
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 52    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Güncel makaleler
Diğer Kaynaklar Güncel makaleler
Materyal
Dökümanlar Güncel makaleler
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Atık dersine giriş ve genel kavramların açıklanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile interaktif soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Atık türlerinden bahsedilmesi ve sınıflandırılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile interaktif soru cevap yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Atıkların yapısal özellikleri ve genel bileşimlerinden bahsedilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Atık sular ve atık su yönetiminin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama course presentation, öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Atık su arıtma tekniklerinden bahsedilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda ve içecek endüstrisi atık sularının arıtımının anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda endüstrisi atıkları ve yönetiminin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu, öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda endüstrisi atıkları değerlendirilmesinin anlatımı
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders sunumu
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere konu hakkında ödev verilmesi ve ders sunumunun öğrenciler tarafından yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum içeriği ve sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Öğrenci araştırmaları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere konu hakkında ödev verilmesi ve ders sunumunun öğrenciler tarafından yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum içeriği ve sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Öğrenci araştırmaları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere konu hakkında ödev verilmesi ve ders sunumunun öğrenciler tarafından yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum içeriği ve sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Öğrenci araştırmaları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere konu hakkında ödev verilmesi ve ders sunumunun öğrenciler tarafından yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum içeriği ve sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Konserve endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Öğrenci araştırmaları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrencilere konu hakkında ödev verilmesi ve ders sunumunun öğrenciler tarafından yapılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri sunum içeriği ve sunum performansı final notuna ilave edilecektir
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler genel tekrar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders sunumları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama öğrenciler ile interaktif diyalog
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri