Ders Adı Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu GIT-3124
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların önemi, bulaşma kaynakları, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç ve dış faktörler, indikatör mikroorganizmalar, değişik gıdalarda görülen mikrobiyal bulaşma ve bozulmalar, gıdalarda mikroorganizmaların neden olduğu kimyasal değişmeler, gıdalarda mikrobiyolojik analizler, gıda kalitesi ve güvenliğinin mikrobiyal analizler ile değerlendirilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda gelişebilecek mikroorganizmalar, kontaminasyon kaynakları, gıda bozulmaları ve gıda bozulmalarının sağlık açısından önemi, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi için alınabilecek tedbirler hakkında bilgi vermek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 50
Uzmanlık/Program Dersi 50
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 50
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 50
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdalarda bulunan mikroorganizmaları ve fonksiyonlarını öğrenir.
2 Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri öğrenir.
3 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma kaynaklarını bilir.
4 Gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenmeler ile semptomlarını bilir, gıda kaynaklı risklerin önlenmesi için alınması gereken tedbirleri öğrenir.
5 Gıda örneğinin temel mikrobiyolojik analizlerini yapabilir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda Mikrobiyolojisine Giriş ve Tarihçe
2 Mikroorganizmaların Gelişme Şartları ve Besin İhtiyaçları
3 Gıdalarda Mikrobiyel Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
4 Gıdalarda Mikrobiyel Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
5 Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar
6 Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları
7 Gıdalarda İndikatör ve Patojen Mikroorganizmalar
8 Gıdalarda Bozulmalar ve Meydana Gelen Kimyasal Değişmeler
9 Gıdalarda Bozulmalar ve Meydana Gelen Kimyasal Değişmeler
10 Bitkisel Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
11 Hayvansal Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
12 Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar ve Patojen Mikroorganizmalar
13 Gıda Fermantasyonu
14 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 3
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 5
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 5
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 3
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 1
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 4
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 40 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 2 6 12
Sunum/Seminer 2 5 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 135    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Gıda mikrobiyolojisine giriş, Mikroorganizmaların gelişme şartları ve besin ihtiyaçları, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda bozulmalar ve meydana gelen kimyasal değişmeler, Bitkisel gıdalar, Hayvansal gıdalar, Konserve gıdalar, Meyve suları ve konsantreleri, Yağlar ve Yağlı gıdalar, Gıda fermantasyonu, Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
Diğer Kaynaklar Gıda mikrobiyolojisine giriş, Mikroorganizmaların gelişme şartları ve besin ihtiyaçları, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda bozulmalar ve meydana gelen kimyasal değişmeler, Bitkisel gıdalar, Hayvansal gıdalar, Konserve gıdalar, Meyve suları ve konsantreleri, Yağlar ve Yağlı gıdalar, Gıda fermantasyonu, Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
Materyal
Dökümanlar Gıda mikrobiyolojisine giriş, Mikroorganizmaların gelişme şartları ve besin ihtiyaçları, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, Gıdalarda bozulmalar ve meydana gelen kimyasal değişmeler, Bitkisel gıdalar, Hayvansal gıdalar, Konserve gıdalar, Meyve suları ve konsantreleri, Yağlar ve Yağlı gıdalar, Gıda fermantasyonu, Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Dersin işlenişi ve laboratuvarda yapılacak uygulamalar ile gıda mikrobiyolojisinin tarihçesi hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders planı, dersin işleniş şekli hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların gelişme şartları ve besin ihtiyaçlarının öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörler hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, ödev, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörler hakkında bilgi verilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap, laboratuvar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda önemli bakteri, maya, küf ve virüsler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, laboratuvar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikrobiyal bulaşıya sebep olan kaynaklar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap, ödev
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda güvenliği ve sanitasyon indikatörleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, ödev
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda karşılaşılan mikrobiyal bozulmalar ve meydana gelen kimyasal değişimler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, ödev, laboratuvar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların muhafazasında yararlanılan temel ilkeler hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Bitkisel gıdalarda karşılaşılan mikrobiyolojik bozulmalar ve önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, laboratuvar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Hayvansal gıdalarda karşılaşılan mikrobiyal bozulmalar ve önemli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ödev, doküman incelemesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Konserve gıdalarda gözlenen önemli mikroorganizmalar ve mikrobiyal bozulmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda fermantasyonu ve fermantasyon sürecinde rol alan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, laboratuvar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar, belirtileri ve kontrol etme yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, laboratuvar, soru- cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri