Ders Adı Gıda Analizleri
Ders Kodu GIT-3115
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Populasyonu temsil eden uygun örneklerin alınma metodları, Nem tayini, Kuru madde tayini (refraktometre), Kül tayini, Protein tayini (Kjeldal methodu), yağ analizleri, AOAC Asitlik, titrasyon, pH, Tuz analizi, Spektrofotometrik analizler, Duyusal analiz
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Temel gıda analizlerinin prensip ve uygulamaları hakkında teorik ve pratik bilgi vermek, gıdaların bileşenlerinin belirlenmesine ve kalitesinin değerlendirilmesine yönelik analizlerin temel ilkelerinin öğretilmesi, öğrencilerin laboratuvar becerilerini geliştirmek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 40
Uzmanlık/Program Dersi 30
Destek Dersi 10
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 10
Aktarılabilir Beceri Dersi 10
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 20
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 80
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda analizlerinin önemini, gıdalarda analiz edilen özelliklerin gruplandırılmasını öğrenmek
2 Gıda analiz sonuçlarını yorumlamayı bilmek
3 Gıda analizleri için uygun metot seçmeyi öğrenmek
4 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalar için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisini kazanmak
5 Gıda analizleri alanına özgü araştırma konularının incelenmesi için sonuç analiz etme ve yorumlama becerisini kazanmak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Laboratuvar ekipmanlarının tanıtılması
2 Örnek alma ve örneklerin analize hazırlanması
3 Gıdalarda nem tayini
4 Gıdalarda nem tayini hesaplamalar
5 Hızlı nem tayini cihazı ve uygulama yapılması
6 Gıdalarda kül tayini
7 Ara sınav öncesi ders değerlendirmesi
8 Suda çözünür kuru madde tayini (Refraktometre)
9 Gıdalarda asitlik tayini (Toplam asitlik)
10 Gıdalarda pH tayini
11 Gıdalarda renk tayini
12 Çözelti hazırlama teknikleri
13 Çözelti hazırlama teknikleri
14 Genel tekrar
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 4
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 4
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 4
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 2
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 14 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 60
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 2 28
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 86    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Cemeroğlu B. 2013. Gıda Analizleri. Bizim Grup Basımevi,480 s. Yetim, H. 2001. Gıda Analizleri (Ders Notu), Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 161 s. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara
Diğer Kaynaklar Cemeroğlu B. 2013. Gıda Analizleri. Bizim Grup Basımevi,480 s. Yetim, H. 2001. Gıda Analizleri (Ders Notu), Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 161 s. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara
Materyal
Dökümanlar Cemeroğlu B. 2013. Gıda Analizleri. Bizim Grup Basımevi,480 s. Yetim, H. 2001. Gıda Analizleri (Ders Notu), Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum, 161 s. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, Ankara
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler laboratuvarın genel gösterimi ve kullanılan ekipmanların tanıtılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar labaratuvar gösterimi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders raporu yazılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler numune alma tekniklerinin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler et ve peynir örneklerinde nem tayini yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler analiz sonucu hesaplamaların yapılması ve sonuç yorumlama
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler hızlı ne tayini cihazını kullanımının gösterilmesi ve analiz yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda kül tayinin uygulaması ve gösterimi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler genel tekrar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar genel tekrar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama genel tekrar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda suda çözünür kuru madde tayinin gerçekleştirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri lab rapor yazımı
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda toplam asitlik tayinin gerçekleştirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda ph tayinin yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler gıdalarda renk tayinin yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler yüzde konsantrasyon çözelti hesaplama ve hazırlamanın öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar lab uygulaması ve ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama lab uygulaması ve rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler molarite ve normalite hesaplama öğretilmesi ve çözelti hazırlama
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları ve hesaplama yapılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama hesaplam teknikleri öğretilmesi ve lab uygulaması, rapor yazımı
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri rapor yazımı
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler genel tekrar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar genel tekrar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama genel tekrar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri