Ders Adı Gıda Bilimi ve Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3113
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Şerife ÇEVİK
Dersin Yardımcıları Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., 1994
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Giriş; gıda biliminde genel kavramlar. Gıdaların bileşimi. Hububat teknolojisi. Bitkisel yağ teknolojisi. Et ve et ürünleri teknolojisi. Süt ve süt ürünleri teknolojisi, Meyve Sebze işleme ve değerlendirme teknolojisi. Fermantasyon teknolojisi. Çay işleme teknolojisi. Şeker teknolojisi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin gıda bilim ve teknolojisinin temel kavramlarını anlamasını sağlamak
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 60
Uzmanlık/Program Dersi 20
Destek Dersi 10
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 10
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 2
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Gıdaların temel özellikleri ve üretiminde kullanılan ilkelerin benimsenmesi
2 Hammadde hazırlık makinelerinden tartma ve ölçme aletleri, taşıma ve iletim düzenleri ve sınıflama ve ayırma makinelerinin çalışma prensiplerinin benimsenmesi
3 Üretim makinelerinden karıştırma ve karışımlama makineleri, boyut küçültme makinelerinin çalışma prensiplerinin benimsenmesi
4 Isıl işlem makine ve ekipmanlarından evaporatorler, dearatörler, deodorizatörler, kondensörler, haşlama, kızartma, pişirme ve kavurma makine ve ekipmanlarının çalışma prensiplerinin benimsenmesi
5 Gıda ambalajında kullanılan malzemeden istenilen özellikler, ambalaj çeşitleri ve ambalajlama makineleri
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda bilimindeki temel kavramlar
2 Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler), lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller), proteinler (elzem aminoasitler), vitaminler, mineraller
3 Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler)
4 Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler)
5 Gıdaların bileşimi; lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller)
6 Gıdaların bileşimi; proteinler (elzem aminoasitler)
7 Gıdaların bileşimi; vitaminler
8 Gıdaların bileşimi; mineraller
9 Enzimler; gıdaların işlenmesi, muhafazası, kalitesi, besin değeri ve bozulmaları açısından önemli enzimler
10 Gıdalarda Mikrobiyal Aktivite
11 Mikroorganizmalar ve Gıdalar
12 Bakteriler, Bakterilerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Bakteri Grupları ve Özellikleri
13 Mayalar, Mayaların Genel Özellikleri, Mayaların Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Maya Grupları
14 Küfler, Küflerin Genel Özellikleri, Küflerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Küf Grupları
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 3
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 2
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 2
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 3
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 3
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 3
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 3
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 3
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 2
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 12 4 48
Ödevler 3 5 15
Sunum/Seminer 2 4 8
Proje 1 5 5
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 9 9
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 9 9
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 150    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Diğer Kaynaklar Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Materyal
Dökümanlar Gıda Bilim ve Teknolojisi, Ertugay Z., Kurt A., Elgün A, Gökalp Y.H., 1994
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda bilimindeki temel kavramlar

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıda bilimi, gıda teknolojisi ve gıda bilimindeki temel kavramlar anlatıldı. Gıda teknikerlerinin çalışma sektörleri ve çalışma sahaları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler), lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller), proteinler (elzem aminoasitler), vitaminler, mineraller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıda, insanların beslenmesi için tükettiği yiyecek ve içecekleri ifade eder. Gıda, insan vücudunun enerji ihtiyacını karşılamak, büyüme ve gelişmeyi desteklemek, vücut fonksiyonlarını sürdürmek ve genel sağlığı korumak için gerekli bir maddedir. Gıdanının bileşiminde yer alan temel maddeler anlatıldı.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler)
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler) nedir, oluşum mekanizması yapıasal özellikleri ve fonksiyonel gruplar
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar(monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler)

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; karbonhidratlar, monosakkaritler, oligosakkaritler, polisakkaritler
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller)
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; lipitler (doymuş ve doymamış yağ asitleri, triaçilgliseroller) önemi ve özellikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; proteinler (elzem aminoasitler)

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; proteinlerin organizmadaki görevleri, yapıasal özellikleri ve elzem aminoasitler
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; vitaminler

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; vitaminler, genel özellikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdaların bileşimi; mineraller

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdaların bileşimi; mineraller ve genel özellikleri ve organizmadaki görevleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Enzimler; gıdaların işlenmesi, muhafazası, kalitesi, besin değeri ve bozulmaları açısından önemli enzimler
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Enzimler; enzimlerin genel özellikleri, gıdaların işlenmesi, muhafazası, kalitesi, besin değeri ve bozulmaları açısından önemli enzimler
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Gıdalarda Mikrobiyal Aktivite

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdalarda mikrobiyal aktivite, gıdalarda mikroorganizmaların (bakteriler, mayalar ve küfler) büyümesi ve faaliyetleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmalar ve Gıdalar

Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Gıdalarda mikrobiyal aktivite, gıdalarda mikroorganizmaların (bakteriler, mayalar ve küfler) büyümesi ve faaliyetleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Bakteriler, Bakterilerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Bakteri Grupları ve Özellikleri
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Bakteriler, Bakterilerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Bakteri Grupları ve Özellikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mayalar, Mayaların Genel Özellikleri, Mayaların Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Maya Grupları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Mayalar, Mayaların Genel Özellikleri, Mayaların Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Maya Grupları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Küfler, Küflerin Genel Özellikleri, Küflerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Küf Grupları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Sunum
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Küfler, Küflerin Genel Özellikleri, Küflerin Gelişimine Etki Eden Faktörler ve Gıda Mikrobiyolojisinde Önemli Küf Grupları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri