Ders Adı Tahıl Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3109
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları Elgün A., Ertugay Z., 2009
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Hububatın morfolojik yapısı. Bileşimi depolanma ve öğütülmesi. Ekmek, makarna, bulgur, bisküvi, kraker, gofret, kek ve kahvaltılık tahılların üretim teknolojileri. Hububat hammaddeleri ile son ürün arasındaki ilişkiler. Hububat ürünlerinin kalite kontrolünde kullanılan yöntemler. Buğdayda fiziksel ve kimyasal analizler. Un ve irmikte fiziksel, kimyasal, fizikokimyasal analizler. Unun ekmeklik özelliklerinin tayini. Ekmek, makarna ve bisküvi analizleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tahıl taneleri ve tahılların kimyasal kompozisyonları ile ilgili temel bilgi sahibi olmak, tahılların işlendikleri son ürünlerin üretim teknolojileri ve kalite analizlerini öğrenmek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 20
Uzmanlık/Program Dersi 80
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 80
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 20
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Tahılların beslenmedeki önemi hakkında bilgi sahibi olur.
2 Ticari öneme sahip tahıllar, buğday morfolojisi ve bileşimi hakkında bilgi sahibi olur.
3 Buğdayda kalite değerlendirilmesi ve standardizasyon hakkında bilgi sahibi olur.
4 Buğdayın öğütülmesi, un eldesi, unun ambalajlanması ve depolanması hakkında bilgi sahibi olur.
5 Ekmek, makarna, bisküvi, kraker, kek, nişasta, kahvaltılık tahıllar, üretim teknolojileri hakkında temel bilgiye sahip olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Tahıllar: Sınıflandırma, beslenmedeki önemi
2 Tahıllar: Fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, kalite kriterleri ve ölçümü
3 Tahılların bileşenleri; karbonhidratlar ve önemleri
4 Tahılların bileşenleri; lipitler, vitaminler, mineraller ve önemleri
5 Tahılların bileşenleri; proteinler, enzimler ve önemleri
6 Tahılların depolaması
7 Tahılların öğütülmesi
8 Ekmek üretim teknolojisi
9 Ekmek üretim teknolojisi
10 Makarna ve bulgur üretim teknolojisi
11 Bisküvi, kraker, gofret ve kek üretim teknolojileri
12 Kahvaltılık tahıl üretim teknolojileri, tahıllardan elde edilen diğer ürünler
13 Diğer tahıl işleme teknolojileri
14 Tahıl ve tahıl ürünlerinin kalite kontrol yöntemleri
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 4
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 3
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 2
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 5
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 4
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 3
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 4 8
Sunum/Seminer 2 4 8
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 2 2 4
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 124    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Diğer Kaynaklar Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Materyal
Dökümanlar Tahıl Teknolojisi, Elgün A., Ertugay Z., 2009
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Öğrencilerin dersin tanımı, içeriği, dersin işleyiş planı, derste kullanılacak kaynaklar ve materyaller, ölçme-değerlendirme yöntemleri hakkında bilgilendirilmesi.
Tahılların sınıflandırılması, beslenmedeki önemi hakkında genel bilgi paylaşımı hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders planı, dersin işleyiş şekli ve tahıl teknolojisi ile ilgili bilgilerin verilmesi sağlanacaktır.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Öğrencilerin tahılların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri, tahılların kalite kriterleri ve bu kriterlerin ölçümü hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları ve ödev
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Tahılların bileşenleri hakkında bilgi verilmesi, tahıl bileşenlerinden karbonhidratların özellikleri ve tahıl teknolojisi açısından öneminin öğrenciler tarafından kavranması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları ve öğrenci sunumları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Öğrencilerin tahılların bileşenlerinden lipitlerin genel özellikleri, tahıl teknolojisi açısından önemi, vitaminler, mineraller ve önemleri hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, laboratuvar uygulamaları ve temel laboratuvar kuralları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Proteinlerin genel özellikleri ve tahıl teknolojisindeki önemi, enzimlerin genel özellikleri ve tahıl teknolojisindeki önemi hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders sunumları ve öğrenci çalışma gruplarının oluşturulması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Tahılların depolanması, depolama koşulları üzerine etkili faktörler, depo zararlıları, tahılları depolama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Öğütülecek buğdayda aranacak özellikler, uygulanan ön işlemler, kullanılan alet, ekipmanlar hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders kaynakları, ödevlerin değerlendirilmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Ekmek yapım metotları, fermantasyon hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, soru-cevap, rapor incelemesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Ekmek çeşitleri ve üretim hatalarının öğrenilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, doküman incelemesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Makarna çeşitleri, makarna hamuru, hamurun şekillendirilmesi, kurutma, bulgur üretim teknolojisi hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, öğrenci ödevlerini kapsayan doküman incelemesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Bisküvi, kraker, kek, gofret üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders sunumları, rapor hazırlama, hazırlanan raporların incelenmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler öğrenciler kahvaltılık tahıl ürünleri ve üretim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Diğer tahılların işlenmesi ve değerlendirilmesi hakkında bilgi sahibi olunur.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Doküman İncelemesi, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Tahıl ve tahıl ürünlerine uygulanan kalite kontrol yöntemlerinin öğrenilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Ders notları, öğrenci çalışmalarının incelenmesi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri