Ders Adı Et Teknolojisi
Ders Kodu GIT-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Pınar UZUN
Dersin Yardımcıları Et Bilimi ve Teknolojisi, Öztan A., 2017 Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, Gökalp H ve ark., 2002
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Etin histolojik, fiziksel, kimyasal ve biyokimyasal özellikleri. Et muhafazasında uygulanan teknolojik işlemler, kesim sonrası oluşan reaksiyonlar,bazı et ürünlerinin işleme yöntemleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin et ve et ürünleri işleme teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 50
Uzmanlık/Program Dersi 50
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 75
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 25
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Et teknolojisinin geniş kapsamlı olarak ele alınması ve tanıtılması,Etin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemini kavrama
2 Et kesim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması,Kasaplık hayvanlarda kasın ete dönüşümünü kavrayabilme
3 Etteki biyokimyasal değişiklikler ile et kalitesi arasındaki ilişkinin kurulması
4 Et kalitesini etkileyen temel işlemler arasındaki ilişkinin kurulması
5 Bazı et ürünlerinin işleme teknolojisinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dünyada ve ülkemizde et ürünleri üretim tüketimine genel bir bakış
2 Etin insan beslenmedeki önemi
3 Etin kimyasal bileşimi
4 Etin fizikokimyasal özellikleri
5 Hayvansal dokular, etin histolojik yapısı ve kas doku
6 Kasaplık hayvanlar ve kesime getirilmesi
7 Karkasın parçalanması ve değerlendirilmesi
8 Kesimden sonra ette meydana gelen değişimler ve reaksiyonlar, rigor mortis
9 Bir kesimhanede üretilebilecek et ürünleri ve et işletmelerinde kullanılan temel ekipmanlar
10 Et ürünleri muhafaza yöntemleri
11 Et Endüstrisinde Katkı Maddeleri
12 Fermente et ürünleri işleme teknolojisi
13 Emülsifiye et ürünleri işleme teknolojisi
14 Kanatlı ürünleri ve işleme teknolojisi
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 5
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 5
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 4
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 3
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 4
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 1
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 2
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 2
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 50
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 3 3
Sunum/Seminer 1 3 3
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 1 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 106    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2017 Gökalp H. ve ark., Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, 2002
Diğer Kaynaklar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2017 Gökalp H. ve ark., Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, 2002
Materyal
Dökümanlar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2017 Gökalp H. ve ark., Et Ürünleri İşleme Mühendisliği, 2002
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Et sektörünün genel olarak öğrenciler için anlaşılır hale getirilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders anlatılması ve derste istatiksel grafiklerin gösterilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ders konusu hakkında istatistiksel bilgilerin öğrenciler ile paylaşılması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler etin besin içeriği ve insan beslenmesindeki öneminin öğrencilere kavratılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler etin kimyasal bileşiminin öğrencilere kavratılması ve et endüstrisi için öneminin anlatılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler etin teknolojik özelliklerinin öğrencilere kavratılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama ette renk tayini analizi, labaratuvar uygulaması
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler etin histoloji yapısını öğrencilere kavratılması ve kesimden sonra kasın ete dönüşümünün kavratılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler kasaplık hayvanların kesime getirilmesi ve kesim detaylarının öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, video
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Video Kaydı,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler kesimden sonra karkasın değerlendirilmesi ve işlenmesi aşamaları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, uygun görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler rigor mortisin detaylıca öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları, görseller
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler kesimhane ve üretilebilecek et ürünlerinin detaylı anlatımı
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler et ürünlerinin endüstriyel muhafazasının öğretilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar yerinde uygulama
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama labda derin dondurucu ve buzdolabı çalışma mekanizmasının uygulamalı gösterimi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddelerinin açıklanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri finale kadar, final notuna 10 puan üzerinden değerlendirilip eklenecektir
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler sucuk üretiminin öğretilmesi ve gösterilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar video ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Video Kaydı,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler sosis ve salam üretim teknolojisinin öğrencilere gösterilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler kanatlı et ürünleri hakkında bilgi verilmesi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar ders notları
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri