Ders Adı Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu GIT-3103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Didem AKPINAR KANKAYA
Dersin Yardımcıları Güven,S., Demirel Zorba, N. 2020. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2012. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mikrobiyolojinin tanımı, tarihçesi; mikroorganizmaların hücre yapıları; mikroorganizmaların gelişmesi; mikroorganizmaların beslenme şekilleri, çoğalması; mikrobiyal metabolizma; mikroorganizmaların genetiği; mikroorganizmaların sınıflandırılması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Mikrobiyoloji biliminin gelişimi, temel mikrobiyolojik kavramlar ile mikroorganizmaların temel özellikleri, mikroorganizmaların sınıflandırılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçlerin öğrenilmesi, mikroskobik inceleme yapma, besiyeri hazırlama gibi temel mikrobiyolojik uygulamalarda beceri kazandırmak amaçlanmaktadır.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 50
Uzmanlık/Program Dersi 50
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 50
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 50
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Temel mikrobiyolojik kavramları öğrenir.
2 Mikroorganizmaların hücre yapısı ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Mikroorganizmaların üreme ve metabolizmaları hakkında bilgi sahibi olur.
4 Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle mikrobiyal üremenin engellenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
5 Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
6 Mikroorganizmaların isimlendirilmesi ve sınıflandırılması hakkında bilgi sahibi olur.
7 Mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, mikroorganizmaların tespiti ve teşhisi için mikroskobik görünteleme yöntemleri ile temel mikrobiyolojik analizleri öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
6
7
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mikrobiyolojiye Giriş
2 Mikroorganizmaların Hayatımızdaki Önemi
3 Mikroorganizmaların Hücre Yapıları Ökaryotik Hücre
4 Mikroorganizmaların Hücre Yapıları Prokaryotik Hücre
5 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması
6 Mikroskop Çeşitleri, Mikroskobun Kısımları
7 Mikroorganizmaların Gelişmesi
8 Mikroorganizmaların Gelişmesi
9 Mikroorganizmaların Beslenme Tipleri
10 Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü
11 Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü
12 Mikroorganizmaların Çoğalması
13 Mikroorganizmalarda Madde Değişimi
14 Mikrobiyal Ekoloji
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleki eğitim konusunda bilgi ve beceri sahibi olmak ve kendi alanındaki temel kavramları öğrenmek 4
2 Gıda üretim süreçlerinde kullanılan geleneksel ve modern teknikleri bilmek 3
3 Yapılan analizlerde veri toplama, değerlendirme ve raporlama süreçlerini yönetmeyi bilmek 3
4 Gıda üretim süreçlerinde ve laboratuvarlarda gelişen teknolojiye bağlı analiz tekniklerini uygulayabilme, cihazları kullanabilme yeteneğine sahip olmak 2
5 Gıda ürünleri alanında gerekli bilgilerin elde edilmesinde ve kullanılmasında başarılı bireyler yetiştirmek 2
6 Gıda üretiminde tüketici sağlığını koruyan ve etik kurallara uygun hareket etme ilkelerini benimseyen, gıda mevzuatına ve yasal düzenlemelere hakim, taklit ve tağşiş (hileli gıda üretimi) ile mücadele konusunda bilinçli olmak 1
7 Sorumluluğu altında çalışanların performanslarını objektif olarak değerlendirmek ve denetlemek 1
8 Etkili sözlü ve yazılı iletişim becerilerine sahip, kendini ifade etme yetkinliğini geliştiren takım çalışmasına yatkın bireyleri sektöre kazandırmak 1
9 Atık yönetimi, su ve enerji tasarrufu, karbon ayak izi azaltma konularında farkındalık kazandırmak ve gıda üretim süreçlerinde çevre dostu uygulamaları öğretmek 2
10 Gıda üretim tesislerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmak 3
11 Mesleki terminoloji ile ilgili temel düzeyde yabancı dil eğitimine sahip, uluslararası kaynakları takip edebilme ve sektörle ilgili yabancı literatürü anlayabilme yeteneğine sahip bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
12 Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilmek 1
13 Atatürk ilke ve inkılapları ile Cumhuriyet değerlerini benimseyen ve bilimsel düşünce konularında bilinç sahibi bireyleri iş dünyasına kazandırmak 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 3 4 12
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 10 2 20
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 132    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Hücre Yapıları, Mikroorganizmaların Gelişmesi, Mikroorganizmaların Beslenmesi, Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü, Mikroorganizmaların Çoğalması, Mikroorganizmalarda Madde Değişimi, Mikroorganizmaların Genetiği, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ders Notları Güven,S., Demirel Zorba, N. 2020. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2012. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi
Diğer Kaynaklar Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Hücre Yapıları, Mikroorganizmaların Gelişmesi, Mikroorganizmaların Beslenmesi, Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü, Mikroorganizmaların Çoğalması, Mikroorganizmalarda Madde Değişimi, Mikroorganizmaların Genetiği, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ders Notları Güven,S., Demirel Zorba, N. 2020. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2012. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi
Materyal
Dökümanlar Mikrobiyolojiye Giriş, Mikroorganizmaların Hücre Yapıları, Mikroorganizmaların Gelişmesi, Mikroorganizmaların Beslenmesi, Mikrobiyal Gelişmenin Kontrolü, Mikroorganizmaların Çoğalması, Mikroorganizmalarda Madde Değişimi, Mikroorganizmaların Genetiği, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ders Notları Güven,S., Demirel Zorba, N. 2020. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu Madigan, M.T., Martinko, J.M. 2012. Brock Mikroorganizmaların Biyolojisi
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyoloji biliminin gelişmesi ve ilişkili olduğu bilim dallarının öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların hayatımızdaki önemi, mikroorganizmaların yararları hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların hücre yapılarının, ökaryotik hücre özelliklerinin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Rapor yazım tekniğinin öğrenilmesi
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Prokaryotik hücre yapılarının ve özelliklerinin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Sınıflandırmanın amacı, sınıflandırma birimleri, sınıflandırma yöntemleri, mikroorganizmaların isimlendirilmesinde dikkat edilecek noktaların öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Sunum,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Kullanılan mikroskop çeşitleri, özellikleri ve mikroskobun kısımlarının öğretilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Uygulama, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların gelişme isteklerinin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların gelişme isteklerinin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların beslenme tipleri, kültür besiyerleri ve özelliklerinin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikrobiyal gelişmenin kontrolü, mikrobiyal kontrolü etkileyen faktörler, mikrobiyal kontrolde fiziksel yöntemlerin öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikrobiyal gelişmenin kontrolünde fiziksel yöntemler ve kimyasal ajanların öğrenilmesi hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, uygulama notları
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların çoğalması hakkında genel bilgiye sahip olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Metabolizma, enerji üretim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olunması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama raporlarının değerlendirilmesi
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Mikroorganizmaların bulundukları yerler, yayılmaları, mikroorganizmaların yayılmasında etkili olan faktörler, mikroorganizmaların ortak yaşam şekilleri hakkında bilgi sahibi olunması hedefenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Haftalık ders notları ve kaynaklar takip edilecek ve ders notları öğrenci bilgi sistemi üzerinden paylaşılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Haftalık ders notları, soru-cevap
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Doküman İncelemesi,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri