Ders Adı Su Analizleri
Ders Kodu GDA-3112
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Üyesi Sezen COŞKUN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği pH, asitlik, alkalilik, bulanıklık, sudaki katıların anlam ve önemleri. Sudaki organik ve inorganik kirleticiler. Kirlilik parametreleri ve tayin yöntemleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Suyun önemi ile ilgili teorik konular, suyun arıtma prosesleri ve su analizleri ile ilgili uygulamaların öğrenilmesi
No Dersin Kazanımları  
1 Bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
2 Suyun üretimi ve analizinin hijyen ve sanitasyon standartlarına, standart ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
3 Suyun fiziksel ve kimyasal analizlerini yapabilme ve yorumlayabilme yeteneği kazanmak
4 Laboratuvarlarda gıda güvenliği analizleri ve su kalite kontrol için gerekli alet ve ekipmanları kullanabilir.
5 Su fabrikalarında çalışabilecek özgüvene sahip olmak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Teorik: Laboratuvarda uyulması gereken iş güvenliği kuralları ve genel kurallar Uygulama: Laboratuvar ortamında iş güvenliği uygulamalı anlatım
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
2 Teorik: Laboratuvar kazaları ve alınması gereken önlemler Uygulama: Laboratuvar ortamında uygulamalı anlatım
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
3 Teorik: Gıda üretim tesislerinde suyun ve su kalitesinin önemi Uygulama: Su numunesi alma uygulaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
4 Teorik: Su numunesi zorunlu etiket bilgileri, numune saklama koşulları Uygulama: Su numunesi alma uygulaması ve saklama koşulları
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
5 Teorik: İçmesuyu analizleri ve atıksu analizleri, ilgili parametreler ve özel koşullar Uygulama: İçmesuyu ve Atıksu parametreleri ve laboratuvar uygulama hazırlıkları
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
6 Teorik: pH deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde pH analizi ve raporlaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
7 Teorik: İletkenlik deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde İletkenlik analizi ve raporlaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
8 Teorik: TDS (toplam çözünmüş katı) deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde TDS (toplam çözünmüş katı) analizi ve raporlaması. Vize sorularının cevaplanarak genel tekrar yapılması.
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
9 Teorik: Karbonat ve bikarbonat deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde geçici sertlik giderimi uygulaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
10 Teorik: Çözünmüş Oksijen deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
11 Teorik: Yağ ve Gres deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde Yağ ve Gres deneyi analizi ve raporlaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
12 Teorik: AKM (askıda katı madde) deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
13 Teorik: Toplam katı madde deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları Uygulama: Çeşitli su numunelerinde toplam katı madde deneyi analizi ve raporlaması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
14 KOİ (kimyasal oksijenihtiyacı) deneyi, uygulama alanları ve mevzuat standartları, BOİ (biyolojik oksijen ihtiyacı) deneyi uygulama alanları ve mevzuat standartları
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, Kaynak 2, Kaynak 3, Kaynak 4
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 5
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 3
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 4
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 5
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 4
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 5
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 5
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 5 30
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 5 2 10
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 129    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1-Çetinkaya, O., 2003-2009, Su Ürünleri Mühendisliğinde Su Kalitesi ESÜF 2-Cengiz M. 1991, Su Kalitesi Ders Notları. SDÜ Eğirdir Su Ür. Fak. Eğirdir-Isparta 146. 3-Egemen Ö.1996,Su Kalitesi. Ege Univ. Su Ür. Fak. Bornova-İzmir 153s. 4 - Doç. Dr. Sezen Coşkun, ders notları.
Diğer Kaynaklar 1-Çetinkaya, O., 2003-2009, Su Ürünleri Mühendisliğinde Su Kalitesi ESÜF 2-Cengiz M. 1991, Su Kalitesi Ders Notları. SDÜ Eğirdir Su Ür. Fak. Eğirdir-Isparta 146. 3-Egemen Ö.1996,Su Kalitesi. Ege Univ. Su Ür. Fak. Bornova-İzmir 153s. 4 - Doç. Dr. Sezen Coşkun, ders notları.
Materyal
Dökümanlar 1-Çetinkaya, O., 2003-2009, Su Ürünleri Mühendisliğinde Su Kalitesi ESÜF 2-Cengiz M. 1991, Su Kalitesi Ders Notları. SDÜ Eğirdir Su Ür. Fak. Eğirdir-Isparta 146. 3-Egemen Ö.1996,Su Kalitesi. Ege Univ. Su Ür. Fak. Bornova-İzmir 153s. 4 - Doç. Dr. Sezen Coşkun, ders notları.
Ödevler
Sınavlar Bir ara sınav ve bir final sınavı
Materyal Diğer 5 adet deney raporu hazırlatılmıştır.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri