Ders Adı Süt Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3109
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi. Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Sütün yapısı ve bilesenleri, süt ürünleri, süt prosesleri, süt kalite kontrol analizleri, süt kalite kontrol analiz uygulamaları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Süt ve süt ürünlerinin yapısını ve oluşumunu,süt ve süt ürünlerinin işleme teknolojilerini ve süt ve süt ürünlerinin kalite kontrol analizlerinin öğretilmesi/uygulanması
No Dersin Kazanımları  
1 1-Süt yapısı ve bileşenlerinin öğrenilmesi
2 2-Sütten süt ürünlerinin işlenmesi/oluşturulması
3 3-Süt prosesi (Sütü işletmeye alma prosesleri)
4 4- Süt Prosesi (süte uygulanan ön işlemler)
5 5-Süt ürünlerinde kalite control analizlerinin uygulamalı öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Süt dersi ve süt prosesine giriş
2 Sütün ve süt ürünleri teknolojisi (içme sütü yapısı bileşenleri, yogurt)
3 Sütün ve süt ürünleri teknolojisi (kefir, tereyağı)
4 Sütün ve süt ürünleri teknolojisi (peynir, dondurma, süt tozu)
5 Sütün ve süt ürünleri teknolojisi ( tekrar dersi)
6 Süt prosesi ( sütü işletmeye alma ve süte uygulanan ön işlemler: temizleme, yağını alma, standardizasyon)
7 Süt prosesi (süte uygulanan ön işlemler devamı: homojenizasyon, baktofügasyon,sütün havasını ve kokusunu alma)
8 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
9 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
10 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
11 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
12 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
13 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
14 Süt ve Süt Ürünlerinde Kalite Kontrol Analizleri (teorik ders ve labaratuvar uygulaması)
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 5
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 4
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 5
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 5
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 5
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 4
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 5
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 7 40
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 7 49
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 130    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öğretim üyesi ders takibi için temel kaynaklar Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi.Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep: Gaziantep Üniveristesi Öğrenci ders takibi için temel kaynaklar Kaynak 1: Gıda Teknolojisi Süt ve Ürünleri Teknolojisi (MEGEP) http://meslek.eba.gov.tr/moduller/Sut%20Ve%20Urunleri%20Teknolojisi.pdf Kaynak 2: Gıda Teknolojisi Süte Uygulanan Ön işlemler (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCte%20Uygulanan%20%C3%96n%20%C4%B0%C5%9Flemler.pdf Kaynak 3: Gıda Teknolojisi Sütü İşletmeye Alma (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%C3%BC%20%C4%B0%C5%9Fletmeye%20Alma.pdf Kaynak 4: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 1 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%201.pdf Kaynak 5: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 2 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Ana lizleri%202.pdf Kaynak 6: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 3 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%203.pdf
Diğer Kaynaklar Öğretim üyesi ders takibi için temel kaynaklar Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi.Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep: Gaziantep Üniveristesi Öğrenci ders takibi için temel kaynaklar Kaynak 1: Gıda Teknolojisi Süt ve Ürünleri Teknolojisi (MEGEP) http://meslek.eba.gov.tr/moduller/Sut%20Ve%20Urunleri%20Teknolojisi.pdf Kaynak 2: Gıda Teknolojisi Süte Uygulanan Ön işlemler (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCte%20Uygulanan%20%C3%96n%20%C4%B0%C5%9Flemler.pdf Kaynak 3: Gıda Teknolojisi Sütü İşletmeye Alma (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%C3%BC%20%C4%B0%C5%9Fletmeye%20Alma.pdf Kaynak 4: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 1 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%201.pdf Kaynak 5: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 2 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Ana lizleri%202.pdf Kaynak 6: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 3 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%203.pdf
Materyal
Dökümanlar Öğretim üyesi ders takibi için temel kaynaklar Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi.Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep: Gaziantep Üniveristesi Öğrenci ders takibi için temel kaynaklar Kaynak 1: Gıda Teknolojisi Süt ve Ürünleri Teknolojisi (MEGEP) http://meslek.eba.gov.tr/moduller/Sut%20Ve%20Urunleri%20Teknolojisi.pdf Kaynak 2: Gıda Teknolojisi Süte Uygulanan Ön işlemler (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCte%20Uygulanan%20%C3%96n%20%C4%B0%C5%9Flemler.pdf Kaynak 3: Gıda Teknolojisi Sütü İşletmeye Alma (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%C3%BC%20%C4%B0%C5%9Fletmeye%20Alma.pdf Kaynak 4: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 1 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%201.pdf Kaynak 5: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 2 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Ana lizleri%202.pdf Kaynak 6: Gıda Teknolojisi Süt ve Süt Ürünleri Analizleri 3 (MEGEP) https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/S%C3%BCt%20Ve%20S%C3%BCt%20%C3%9Cr%C3%BCnleri%20Analizleri%203.pdf
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri