Ders Adı Genel Mikrobiyoloji
Ders Kodu GDA-3107
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları ------------------
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin tarihsel gelişimi, Mikroorganizmaların taksonomideki yeri, Hücre yapısı, prokaryotik ve ökaryotik hücreler, Mikroskoplar, Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma, metabolizmada temel yollar, Enerjinin fermantasyon ile kazanılması, mikrobiyoloji laboratuvarı alet ve cihazlarının tanıtılması, mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnek alma teknikleri, besiyeri çeşitleri, besiyeri hazırlama, mikrobiyolojik ekim yöntemleri ve uygulamaları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Gıdalarda bozulmaya neden olan ve insanlarda sağlık riski oluşturan mikroorganizmalar ile gıdaların farklı ürünlere işlenmeleri sırasında kullanılan ve yararlı özellikler gösteren mikroorganizmaların tanıtılması, özelliklerinin açıklanması, bulaşma kaynakları konularında yeterli bilgi sahibi olmak.
No Dersin Kazanımları  
1 İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda mikrobiyoloji laboratuvarını tanır, alet ve ekipmanlar ile çalışma prensiplerini öğrenir.
2 Öğrenciler, mikroorganizmalar hakkında ve bunların canlılar alemindeki yerleri, yaşam koşulları, metabolik yetenekleri, beslenmeleri ve çoğalmaları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Öğrenciler, mikroorganizmaların bulaşmaları, zarar ve yararları, çevre ve diğer canlılarla etkileşimleri konusunda bilgi sahibi olur.
4 Öğrenciler, mikroorganizmaların insan sağlığı üzerine etkileri, gıda endüstrisinde kullanım şekilleri, gıdalarda bulunması istenilen ya da istenilmeyen mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olur.
5 Öğrenciler mikroskop kullanımı, mikrobiyolojik örnekleme teknikleri, besiyeri ve dilüsyon hazırlama ve mikrobiyolojik ekim yöntemleri hakkında bilgi ve beceri kazanırlar.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Teorik: Dersin Tanıtımı, Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekler Uygulama: Uygulamaların tanıtımı, Laboratuvarda uyulacak kuralların bilgilendirmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin kısa anlatımı
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
2 Teorik: Mikrobiyolojinin tanımı, Mikrobiyolojinin Tarihsel gelişimi, mikroorganizmaların taksonomisi.
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
3 Uygulama: Mikrobiyoloji laboratuvarı malzeme ve ekipmanlarının tanıtımı
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
4 Teorik: Hücrenin tanımı, prokaryotik ve ökaryotik hücre yapıları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
5 Uygulama: Mikroskoplar, çeşitleri ve örnek incelemeleri
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
6 Teorik: Mikroorganizmaların adlandırılması ve sınıflandırılması, gıdalarda önemli mikroorganizmalar-Bakteriler
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
7 Uygulama: Gıdalarda mikrobiyolojik örnek alma ilkeleri ve uygulamaları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
8 Teorik: Gıdalarda önemli mikroorganizmalar-Funguslar ve Virüsler
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
9 Uygulama: Besiyeri çeşitleri ve besiyeri hazırlama
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
10 Teorik:Mikroorganizmaların beslenme şekilleri ve mikrobiyel metabolizma
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
11 Uygulama: Dilüsyon kavramı, dilüsyon çözeltileri ve uygulamaları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
12 Teorik: Mikrobiyal metabolizmada temel yollar
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
13 Uygulama: Mikrobiyolojik ekim yöntemleri ve uygulamaları
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
14 Teorik: Enerjinin Fermantasyon ile üretilmesi
  Ön Hazırlık: (1) Tunail,N., Mikrobiyoloji, Pelin Ofset, Ankara, 2009. (2) Çakmakçı, M.L., Karahan, A.G., Çakır, İ., Mikrobiyoloji, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2008.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 4
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 3
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 5
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 4
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 4
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 4
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 4
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 7 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 2 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 123    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu ------------------
Diğer Kaynaklar Ray, B., & Bhunia, A. K. (2016). Temel gıda mikrobiyolojisi. Nobel Akademik, Halkman, A. K. (2005). Merck gıda mikrobiyolojisi uygulamaları. Başak Matbaacılık, Ankara, 358.
Materyal
Dökümanlar ------------------
Ödevler Ödev ve sunum
Sınavlar Laboratuvar uygulamaları ve raporları, ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer -----------------------
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri