Ders Adı Et Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3106
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Doç. Dr. Azim ŞİMŞEK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, et ürünleri üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon, et ve et ürünlerinin kalitesini belirlemeye yönelik analizler.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Et Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri dersi, kasaplık hayvan kesimi, et kimyası, kasın ete dönüşümü, et histolojisi, et parçalama, et mikrobiyolojisi, etin muhafaza yöntemleri, fermente et ürünleri, haşlanmış et ürünleri, köfte, döner vb. ürünlerin üretim teknolojisi, mezbaha yan ürünleri, et ve et ürünlerinde karşılaşılan problemler ve et işletmelerinde temizlik-dezenfeksiyon konularının öğretilmesini amaçlamaktadır. Laboratuvar kapsamında ise et ve et ürünleri teknolojisinde verilen teorik bilgilerin pratiğe uygulanması ve kalite analizlerinin kavranması hedeflenmektedir.
No Dersin Kazanımları  
1 Ette biyokimyasal değişiklikler ile kesim öncesi ve kesim sonrası et kalitesini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
2 Et ürünleri üretiminde kullanılan katkı maddeleri, bu katkıların fonksiyonları, alet ve ekipmanların öğrenilmesi.
3 Et ürünleri üretiminde temel prensiplerinin bilinmesi, ürünler hakkında bilgi sahibi olunması, et ve et ürünlerinin depolanmasında, işlenmesinde karşılaşılabilecek problemleri saptayabilme ve çözebilme becerisinin kazandırılması.
4 Et ve et ürünlerinin kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar uygulamaları yaparak gerekli analiz becerilerinin kazandırılması
5 Öğrencilere laboratuvar analiz sonuçlarını yorumlayabilme becerisinin kazandırılması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Teorik:Dersin Tanıtımı, Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekler, Uygulama: Uygulamaların tanıtımı, iş sağlığı ve güvenliğinin kısa anlatımı, laboratuvar tanıtımı
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
2 Teorik: Mezbaha ve kesim bilgisi, etin fiziksel ve kimyasal özellikleri, besleyici değeri, Kas dokunun yapısı, kas tipleri ve fonksiyonları, et proteinleri
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
3 Uygulama: Ette renk ölçümü ve duyusal değerlendirme, pH Analizi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
4 Teorik: Kesimden Sonra Ette Meydana Gelen Değişimler, kasın ete dönüşümü, DFD, PSE etler.
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
5 Uygulama: Fermente et ürünlerinde titre edilebilir asitlik analizi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
6 Teorik: Et Mikrobiyolojisi ve zoonoz hastalıklar, Etin muhafazası ve işlenmesi
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
7 Uygulama: Tuz Analizi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
8 Teorik:Et teknolojisinde kullanılan katkılar, materyaller, alet ve ekipmanlar.
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
9 Uygulama: Nem ve Kül Analizi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
10 Teorik: Et ürünleri teknolojisinin temel prensipleri
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
11 Uygulama: Tekstür profil analizi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
12 Teorik: Et ürünleri teknolojisi-fermente sucuk, emülsifiye et ürünleri, et ürünlerinde kusurlar
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
13 Uygulama: Öğrencilere problemli bir et ürününün verilerek, uygulanması gereken analizleri ve problemin nedenini belirleme becerilerinin değerlendirilmesi
  Ön Hazırlık: Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
14 Teorik: Et ürünleri teknolojisi-Pastırma, kavurma, Et Sanayisinde Temizlik ve Dezenfeksiyon
  Ön Hazırlık: Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 4
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 3
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 5
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 4
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 4
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 4
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 4
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 7 40
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 7 2 14
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 120    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Diğer Kaynaklar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Materyal
Dökümanlar Öztan, A. Et Teknolojisi, Hacettepe yayınları, 2002 Anar, Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora yayınları, 2012 Kayaardı, S., Akkaya M., Söbeli C. Et ve Et Ürünleri Analizleri, 2015.
Ödevler
Sınavlar Vize ve final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri