Ders Adı Meyve Sebze Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3104
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Havva Nilgün Budak
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Meyve sebze sanayinde sıklıkla kullanılan sterilizasyon, dondurma, kurutma, konsantrasyon gibi işlemlerin işlenecek ürüne özel olarak tekniklerinin seçilmesi ve ürünlerin proses döngüsünün anlatılması. Örnek alma, örneklerin analize hazırlanması, meyve sebze işletmelerinde kullanılan genel analiz yöntemlerinden; nem (su) ve toplam kuru madde tayini, suda çözünen ve çözünmeyen kurumadde tayini, kül tayini, pH ve titrasyon asitliği tayini, karbonhidrat (şeker tayini), yağ, protein, ve askorbik asit tayini gibi konularda bazı analizlerin prensiplerinin aktarılması ve uygulamaları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Meyve Sebze ürünlerinin üretim teknolojilerinin öğretilmesi, Meyve sebze alanında uygulanan analizlerin prensipleri ve uygulama yeterliliklerinin kazandırılması
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 50
Uzmanlık/Program Dersi 20
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 10
Aktarılabilir Beceri Dersi 20
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Meyve ve sebzelerin bileşim öğelerini tanıyıp ayırt edebilecektir.
2 Meyve ve sebzelerin ürünlerinin proseslerinin anlaşılması
3 Meyve ve sebze muhafaza yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma
4 Meyve sebze ürünlerinde laboratuvar analizlerinin yapılması
5 Meyve sebze ürünlerinde duyusal analizlerin yapılması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Teorik: Dersin Tanıtımı, Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekler Uygulama: Uygulamaların tanıtımı, iş sağlığı ve güvenliğinin kısa anlatımı.
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
2 Teorik: Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin anlaşılması Uygulama: Uygulama Programı ve Ders Çalışması hakkında bilgi verilmesi, Öğrenci gruplarının oluşturulması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
3 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde ısıl işlemlerde pastörizasyon ve sterilizasyon Uygulama: : Sıcaklık ve pH Analizi
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
4 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde kurutma teknolojisi Uygulama: : Kurumadde analizi
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
5 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde konserve teknolojisi Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
6 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde meyve suyu üretim teknolojisi Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
7 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde sebze suyu üretim teknolojisi Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
8 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde domates ürünlerinin işlenmesi ve salça üretim teknolojisi, Vize sorularının cevaplanması Uygulama: : Domates ve salça ürünlerinde titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
9 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak Meyve Suyu üretimi) Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
10 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Pulplu meyve suları üretimi) Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
11 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi)) Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
12 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi Uygulama: : Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
13 Teorik: Meyve ve sebze teknolojisinde duyusal analizler, dönem ödevlerinin sınıfta power point ortamında sunulması, Meyve Suyu fabrikasına teknik gezi yapılması
  Ön Hazırlık: Kaynak 1 Kaynak 2 Kaynak 3
14 Öğrenci Ödevlerinin Sunulması
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 5
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 5
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 4
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 5
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 4
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 5
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 5
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 5
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 0 0 0
Ödevler 1 10 10
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 6 2 12
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 113    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Kaynak 1_Dokuzlu,C. 2000. Gıda Analizleri. Marmara kitabevi,Bursa Kaynak 2_Cemeroğlu, B. 2013. Gıda Analizleri, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 480 s. Kaynak 3_ Cemeroğlu, B. 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi, Meyve Ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları 2 Cilt Takım, Başkent Klişe Matbaacılık, 732s.
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Dersin Tanıtımı, Kapsamı, Önemi, Kural ve Gerekler teori dersinde yapılması hedeflenmektedir. Uygulamaların tanıtımı, iş sağlığı ve güvenliğinin kısa anlatımı uygulama dersi kapsamında yapılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders izlenceleri takip edilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama 14 haftalık ders planı ile öğrencilerin temel, güncel ve uygulamalı bilgilerin verilmesi sağlanacaktır.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Haftalık ölçme-değerlendirme notlandırılması ve ödev teslim süreleri hakkında bilgi verilecektir.
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebzelerin bileşimi ve yapısını meyve sebze proseslerindeki öneminin anlaşılması hedeflenmektedir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Uygulama programı ve ders çalışması hakkında bilgi verilmesi sağlanacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Uygulama programı ve ders çalışması hakkında bilgi verilmesi sağlanacaktır. Öğrenci gruplarının oluşturulması yapılacaktır.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Uygulama programı ve ders çalışması hakkında bilgi verilmesi sağlanarak ödev verilmeden önce öğrenci gruplarının oluşturulması sağlanacaktır.
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde ısıl işlemlerde pastörizasyon ve sterilizasyon konuları haftanın kapsamını oluşturmaktadır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizlerine başlanmaktadır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Sıcaklık ve pH Analizi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde kurutma teknolojisi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Kurumadde analizi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde konserve teknolojisi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Titre edilebilir asitlik analizi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde meyve suyu üretim teknolojisi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Laboratuvarda öğretilen analizlerin ödevlerinin teslim alınması
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde sebze suyu üretim teknolojisi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Laboratuvarda öğretilen analizlerin ödevlerinin teslim alınması
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde domates ürünlerinin işlenmesi ve salça üretim teknolojisi, Vize sorularının cevaplanması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Domates ve salça ürünlerinde titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Laboratuvarda öğretilen analizlerin ödevlerinin teslim alınması
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Berrak Meyve Suyu üretimi)
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Laboratuvarda öğretilen analizlerin ödevlerinin teslim alınması
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Pulplu meyve suları üretimi),
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Meyve Suyu fabrikasına teknik gezi etkinliği
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini analizler
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde Meyve Suyu Üretim Teknolojisi (Turunçgil suları üretimi)
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Turunçgil sularında titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Laboratuvar analizi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Reçel ve Marmelat ürünlerinde titre edilebilir asitlik analizi, Brix, Nem tayini
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Laboratuvar,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Laboratuvarda öğretilen analizlerin ödevlerinin teslim alınması
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Meyve ve sebze teknolojisinde duyusal analizler, dönem ödevlerinin sınıfta power point ortamında sunulması,
Teknik gezi planlanmıştır
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Dönem sonu ödev sunumu
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrencilerin dönem sonu ödevlerinin sınıfta power point ortamında sunulması.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev, Arazi Çalışması,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Dönem sonu ödev sunumu
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Öğrenci Ödevlerinin Sunulması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Power point sunumlar ve ödevlerin word ortamında teslimi
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Power point sunumlar ve ödevlerin word ortamında teslimi
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri Ödev,
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Power point sunumlar ve ödevlerin word ortamında teslimi