Ders Adı Laboratuvar Teknikleri
Ders Kodu GDA-3103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Nilgün H. Budak
Dersin Yardımcıları Saltan Evrensel, S. 2019. Laboratuar Teknikleri
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Genel bilgiler, fiziksel analiz yöntemleri, kimyasal analiz yöntemleri, ağırlığa dayalı yöntemler, titrasyona ve hacme dayanan yöntemler, çözeltiler ve fizikokimyasal analiz yöntemleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders, gıda analizlerinde kullanılacak yöntemlerin uygulanışı, gerekli çözeltilerin hazırlanması, kullanılacak alet- ekipmanın özellikleri ve çalışma prensipleri hakkında bilgi verir.
No Dersin Kazanımları  
1 Gıda laboratuvarını tanır ve çalışma kurallarını öğrenir.
2 Laboratuvar kazaları ve ilk yardım yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda laboratuvarında kullanılan malzemeler, alet, ekipman hakkında bilgi sahibi olur.
4 Temel analiz yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
5 Deney kurma, uygulama ve elde edilen sonuçları değerlendirme becerisi kazanır.
6 Gıda analizlerinde kullanılacak temel çözeltilerin hazırlanması, muhafazası hakkında bilgi sahibi olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
6
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Lobaratuvara Giriş
2 Laboratuvar Güvenliği
3 Laboratuar Kazalarında İlk Yardım
4 Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler
5 Laboratuvarda Bulunan Temel Ekipmanlar
6 Numune Alma, Analize Hazırlama
7 Genel Analiz Yöntemleri
8 Fiziksel Analiz Metotları
9 Kolorimetrik Analiz Metotları
10 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
11 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
12 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
13 Çözeltiler, Hesaplanması, Hazırlanması
14 Genel Tekrar ve Dersin Değerlendirilmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 4
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 4
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 3
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 4
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 4
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 5
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 4
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 5
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 4
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 3
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 6 2 12
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 2 16
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 128    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Diğer Kaynaklar Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Materyal
Dökümanlar Laboratuvarın Tanımı ve Laboratuvar Güvenliği, Laboratuvarda Kullanılan Malzemeler, Numunelerin Alınması ve Analiz İçin Hazırlanması, Genel Analiz Yöntemleri, Analiz Metotları, Çözelti Hazırlama Ders Notları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri