Ders Adı Tahıl Ürünleri Teknolojisi ve Kalite Analizleri
Ders Kodu GDA-3102
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Şelale YALÇINÖZ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Tahıl tanesinin yapısı, tahılların depolanması, buğday öğütme teknolojisi, buğday ve un kalite kriterleri, diğer tahılların (pirinç, mısır, arpa, vb) öğütülmesi ve işlenmesi, tahılların kimyasal bileşimi, nişasta ve özellikleri, tahıl proteinleri, gluten, hamur reolojisi, ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, kraker ve kek üretim teknolojileri, tahıl ürünlerinde kalite kontrol ve yeni teknolojiler
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Tahıllar ve tahıl ürünleri konularında temel bilgiler vererek bu konuda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmak
No Dersin Kazanımları  
1 Tahılların yapısını, özelliklerini ile beslenme ve ekonomik açıdan önemini kavrar
2 Tahılların işlenmesi ( depolanması ve öğütülmesi vb. ) konularını kavrar
3 Tahıl ürünlerinin (ekmek,makarna, bisküvi,vb.) üretim teknolojilerini kavrar
4 Tahıl ürünleri temel analizlerini deneysel olarak uygular, sonuçları yorumlar ve raporlar
5 Tahıl ve ürünleri konusunda karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Ders bilgi paketi: Dersin içeriği, eğitim amaçları, öğrenim çıktıları, akademik kazanımları, dersin 14 haftalık işleyiş planı, derste kullanılacak kaynaklar ve materyaller hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi, öğrencilerin ölçme-değerlendirme yöntemleri hakkında bilgilendirme, devam-devamsızlık konularında öğrencilerin bilgilendirilmesi, öğrencilerin temel yüksek öğretim kanunu hakkında bilgilendirilmesi ayrıca (varsa uygulaması : deney föyleri ve deneylerin uygulaması hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi, teknik gezi planlanmış ise işleyiş ve süreç hakkında öğrencinin bilgilendirilmesi ) Tahıllar: tanımlamalar ve tahıl danesinin yapısı
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, 2,3, 4, 5, 6 Kaynak A1,A2,A3
2 Tahılların öğütülmesi (Buğday öğütme teknolojisi; Mısır, pirinç, yulaf,…vb. diğer tahılların öğütülmesi ve işlenmesi)
  Ön Hazırlık: Kaynak 1, 2, 5, 6 Kaynak A1,A2,A3
3 Tahılların depolanması ve paketlenmesi Tahılların kimyasal bileşimi (Nişasta, Protein, Enzimler vd.)
  Ön Hazırlık: Kaynak 3,4 Kaynak A1,A2,A3
4 Ekmek ve makarna üretim teknolojileri
  Ön Hazırlık: Kaynak 8, 9, 10, 11, 17,18,19 Kaynak A1,A2,A3, A4
5 Yumuşak buğday ürünleri (bisküvi, kek ve kraker) üretim teknolojisi Bulgur
  Ön Hazırlık: Kaynak 13,14,15,16 Kaynak 20,21 Kaynak A1,A2,A3
6 Hamur reolojisi ve reolojik özelliklerin belirlenmesinde kullanılan yeni yöntemler (DoughLab, MixoLab, RVA, Rheofermentometre)
  Ön Hazırlık: Kaynak 8, 9, 10, 11 Kaynak A1,A2,A3, A4
7 Tahıl kalite kontrolünde uygulanan yeni yöntemler: NIR, SRC, BVM lazer ve akıllı cihazlar (ViskoQick, GlutoPeak) ile tahıl analizleri Ara sınav öncesi derslerin tekrarı ve eksikliklerin giderilmesi
  Ön Hazırlık: Kaynak A1,A2,A3
8 Sınav sorularının çözümlenmesi ve anlaşılmayan konuların irdelenmesi, gerek duyulması halinde eksik konuların pekiştirilmesi amaçlı ödev uygulamasının başlatılması. :Laboratuvara giriş, güvenlik ve ilk yardım
  Ön Hazırlık: Bölüm laboratuvar manueli (Kaynak A7), kaynak A8, kaynak A9
9 Laboratuvar uygulaması: Buğdayda öğütme ve elek analizi
  Ön Hazırlık: Kaynak A5, kaynak A6
10 Laboratuvar uygulaması: Nem tayini, kül tayini
  Ön Hazırlık: Kaynak A5, kaynak A6 Kaynak: 22,23,24
11 Laboratuvar uygulaması:Gluten analizleri ((Undaki ham gluten tayini (Elde yıkama yöntemi)), buğday ununda soya unu varlığının tespiti
  Ön Hazırlık: Kaynak A5, kaynak A6 Kaynak: 22,23,24
12 Laboratuvar uygulaması:Buğday ununun asitliği (Su ekstrakt yöntemi)
  Ön Hazırlık: kaynak A5, kaynak A6 Kaynak: 22,23,24
13 Laboratuvar uygulaması:ekmek ve makarna analizleri, ekmek pişirme, ekmeğin duyusal analizi
  Ön Hazırlık: Kaynak: 22,23,24 kaynak A5, kaynak A6
14 Serbest laboratuvar uygulaması Final öncesi genel tekrar ve eksikleri giderilmesi (Eğer mevcut ise ödev uygulamasının değerlendirmesinin ilanı) Ödev sunumları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Mesleği ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 5
2 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 5
3 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 5
4 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 4
5 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir. 5
6 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 5
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 5
8 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 5
9 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 4
10 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
11 Gıda sektöründe kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri, ambalaj materyalleri, hijyen ve sanitasyon konularını açıklar. 5
12 Alanı ile ilgili laboratuvarda kimyasal, fiziksel, enstrümantal ve kalite kontrol analizleri için gerekli alet ekipmanları kullanır. 5
13 Gıdaların kalitesini duyusal analiz yöntemlerini kullanarak değerlendirir. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 8 3 24
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 1 1
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 124    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak A1 Öztürk, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Her Yönüyle Gıda, sf.135-174. Editörler: Fügen Durlu Özkaya, Serap Coşansu, Kamuran Ayhan, Sidas Medya Ltd.Şti. ISBN:978-605-5267-06-3. İzmir. Kaynak A2 Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Kaynak A3 Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Kaynak A4 Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi. Ekin yayıncılık ve pazarlama, İstanbul Kaynak A5 Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Kaynak A6 Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep University. Kaynak A7 Bölüm laboratuvar güvenlik manueli Kaynak A8 Laboratuvar kazaları ve ilk yardım, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Laboratuvar%20Kazaları%20Ve%20İlk%20Yardım.pdf Kaynak A9 Laboratuvar organizasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü httpmtod.mebnet.net/sites/default/files/Laboratuvar%20Organizasyonu.pdf Öğrencinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak 1 Buğday öğütme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğday%20Öğütme.pdf Kaynak 2 Buğday tavlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğdayı%20Tavlama.pdf Kaynak 3 Tahıllarda depolama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Tahılları%20Depolama.pdf Kaynak 4 Hububat ve ürünlerı·nı· paketleme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hububat%20Ve%20Ürünlerini%20Paketleme.pdf Kaynak 5 Kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini ayıklama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatları%20Ve%20Tahıl%20Tanelerini%20Ayıklama.pdf Kaynak 6 Kuru bakliyatlar ve tahıl tanelerinde kalibrasyon, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatlar%20Ve%20Tahıl%20Tanelerinde%20Kalibrasyon.pdf Kaynak 8 Ekmek hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 9 Ekmek fermentasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Fermentasyonu.pdf Kaynak 10 Ekmek çeşitlerinin üretimi https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Çeşitleri%20Üretimi%201.pdf Kaynak 11 Ekmek pişirme https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmeği%20Pişirme.pdf Kaynak 12 Nisasta üretimi, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Nişasta%20Üretimi.pdf Kaynak 13 Bisküvi pişirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Pişirme.pdf Kaynak 14 Bisküvi hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 15 Bisküvi çeşitleri üretme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Çeşitleri%20Üretme.pdf Kaynak 16 Bisküvi hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 17 Makarna hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 18 Makarna hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 19 Makarna kurutma, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Kurutma.pdf Kaynak 20 Bulgur üretimi 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%201.pdf Kaynak 21 Bulgur üretimi 2, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%202.pdf Kaynak 22 Un ve unlu mamullerdeki analizler 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%201.pdf Kaynak 23 Un ve unlu mamullerdeki analizler 2. Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%202.pdf Kaynak 24 Un ve unlu mamullerdeki analizler 3, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%203.pdf
Diğer Kaynaklar Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak A1 Öztürk, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Her Yönüyle Gıda, sf.135-174. Editörler: Fügen Durlu Özkaya, Serap Coşansu, Kamuran Ayhan, Sidas Medya Ltd.Şti. ISBN:978-605-5267-06-3. İzmir. Kaynak A2 Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Kaynak A3 Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Kaynak A4 Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi. Ekin yayıncılık ve pazarlama, İstanbul Kaynak A5 Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Kaynak A6 Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep University. Kaynak A7 Bölüm laboratuvar güvenlik manueli Kaynak A8 Laboratuvar kazaları ve ilk yardım, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Laboratuvar%20Kazaları%20Ve%20İlk%20Yardım.pdf Kaynak A9 Laboratuvar organizasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü httpmtod.mebnet.net/sites/default/files/Laboratuvar%20Organizasyonu.pdf Öğrencinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak 1 Buğday öğütme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğday%20Öğütme.pdf Kaynak 2 Buğday tavlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğdayı%20Tavlama.pdf Kaynak 3 Tahıllarda depolama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Tahılları%20Depolama.pdf Kaynak 4 Hububat ve ürünlerı·nı· paketleme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hububat%20Ve%20Ürünlerini%20Paketleme.pdf Kaynak 5 Kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini ayıklama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatları%20Ve%20Tahıl%20Tanelerini%20Ayıklama.pdf Kaynak 6 Kuru bakliyatlar ve tahıl tanelerinde kalibrasyon, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatlar%20Ve%20Tahıl%20Tanelerinde%20Kalibrasyon.pdf Kaynak 8 Ekmek hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 9 Ekmek fermentasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Fermentasyonu.pdf Kaynak 10 Ekmek çeşitlerinin üretimi https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Çeşitleri%20Üretimi%201.pdf Kaynak 11 Ekmek pişirme https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmeği%20Pişirme.pdf Kaynak 12 Nisasta üretimi, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Nişasta%20Üretimi.pdf Kaynak 13 Bisküvi pişirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Pişirme.pdf Kaynak 14 Bisküvi hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 15 Bisküvi çeşitleri üretme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Çeşitleri%20Üretme.pdf Kaynak 16 Bisküvi hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 17 Makarna hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 18 Makarna hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 19 Makarna kurutma, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Kurutma.pdf Kaynak 20 Bulgur üretimi 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%201.pdf Kaynak 21 Bulgur üretimi 2, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%202.pdf Kaynak 22 Un ve unlu mamullerdeki analizler 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%201.pdf Kaynak 23 Un ve unlu mamullerdeki analizler 2. Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%202.pdf Kaynak 24 Un ve unlu mamullerdeki analizler 3, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%203.pdf
Materyal
Dökümanlar Öğretim üyesinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak A1 Öztürk, S., 2013. Tahıl ve Tahıl Ürünleri Teknolojisi, Her Yönüyle Gıda, sf.135-174. Editörler: Fügen Durlu Özkaya, Serap Coşansu, Kamuran Ayhan, Sidas Medya Ltd.Şti. ISBN:978-605-5267-06-3. İzmir. Kaynak A2 Elgün A, Ertugay Z. 2000. Tahıl işleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No: 718, 2000, Erzurum Kaynak A3 Hoseney, R.C. 1994. Principles of cereal science and technology, 2nd ed., AACC, Inc. St.Paul, MN, USA. Kaynak A4 Talay, M. 1997. Ekmek bilimi ve teknolojisi. Ekin yayıncılık ve pazarlama, İstanbul Kaynak A5 Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara. Kaynak A6 Bozkurt, H., & Göğüş, F. (1997). Food quality control laboratory manual. Gaziantep University. Kaynak A7 Bölüm laboratuvar güvenlik manueli Kaynak A8 Laboratuvar kazaları ve ilk yardım, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Laboratuvar%20Kazaları%20Ve%20İlk%20Yardım.pdf Kaynak A9 Laboratuvar organizasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü httpmtod.mebnet.net/sites/default/files/Laboratuvar%20Organizasyonu.pdf Öğrencinin ders takibinde kullanacağı kaynaklar Kaynak 1 Buğday öğütme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğday%20Öğütme.pdf Kaynak 2 Buğday tavlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Buğdayı%20Tavlama.pdf Kaynak 3 Tahıllarda depolama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Tahılları%20Depolama.pdf Kaynak 4 Hububat ve ürünlerı·nı· paketleme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Hububat%20Ve%20Ürünlerini%20Paketleme.pdf Kaynak 5 Kuru bakliyatları ve tahıl tanelerini ayıklama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatları%20Ve%20Tahıl%20Tanelerini%20Ayıklama.pdf Kaynak 6 Kuru bakliyatlar ve tahıl tanelerinde kalibrasyon, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Bakliyatlar%20Ve%20Tahıl%20Tanelerinde%20Kalibrasyon.pdf Kaynak 8 Ekmek hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 9 Ekmek fermentasyonu, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Fermentasyonu.pdf Kaynak 10 Ekmek çeşitlerinin üretimi https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmek%20Çeşitleri%20Üretimi%201.pdf Kaynak 11 Ekmek pişirme https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Ekmeği%20Pişirme.pdf Kaynak 12 Nisasta üretimi, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Nişasta%20Üretimi.pdf Kaynak 13 Bisküvi pişirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Pişirme.pdf Kaynak 14 Bisküvi hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 15 Bisküvi çeşitleri üretme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Çeşitleri%20Üretme.pdf Kaynak 16 Bisküvi hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bisküvi%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 17 Makarna hamuru hazırlama, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamuru%20Hazırlama.pdf Kaynak 18 Makarna hamuru şekillendirme, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Hamurunu%20Şekillendirme.pdf Kaynak 19 Makarna kurutma, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Makarna%20Kurutma.pdf Kaynak 20 Bulgur üretimi 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%201.pdf Kaynak 21 Bulgur üretimi 2, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Bulgur%20Üretimi%202.pdf Kaynak 22 Un ve unlu mamullerdeki analizler 1, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%201.pdf Kaynak 23 Un ve unlu mamullerdeki analizler 2. Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%202.pdf Kaynak 24 Un ve unlu mamullerdeki analizler 3, Gıda teknolojisi MEGEP modülü https://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Un%20Ve%20Unlu%20Mamullerdeki%20Analizler%203.pdf
Ödevler -
Sınavlar Ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri