Ders Adı Pastacılık ve Ekmekçilik
Ders Kodu ASC-4164
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Ön Lisans
Yıl 1
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Öğr. Gör. Cengiz Han ALABACAK
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği 1-Mayalı hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme 2-Çırpılarak hazırlanan hamur ile tatlı,kek/ pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme 3-Yağlı hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme 4-Pişmiş hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme 5-Kıyılarak hamur ile tart, tartölet, pay ve kiş çeşitleri hazırlayabilme ve hazırlatabilme 6-Basit hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme 7-Kuru pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme 8-Kek Çeşitleri Hazırlama-Yaş Pasta Hazırlama 9-Çikolata çeşitleri ve çikolata eritme yöntemleri 10-Pasta ve Tatlı süsleme teknikleri ve kullanılan malzemeler 11-Sütlü tatlılar hazırlayabilme ve hazırlatabilme 12-Meyveli tatlılar hazırlayabilme ve hazırlatabilme 13-Tahıl tatlıları hazırlayabilme ve hazırlatabilme 14-Kadayıf çeşitleri hazırlayabilme ve hazırlatabilme
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu derste çeşitli hamur tekniklerini kulllanarak çeşitli pastane ürünlerini hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 100
Uzmanlık/Program Dersi 0
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Öğrenci pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
2 Öğrenci pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
3 Öğrenci pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
4 Öğrenci pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
5 Öğrenci pastacılık ve ekmekçiliğe hakim olur.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 1-Mayalı hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme
2 2-Çırpılarak hazırlanan hamur ile tatlı,kek/ pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme
3 3-Yağlı hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme
4 4-Pişmiş hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme
5 5-Kıyılarak hamur ile tart, tartölet, pay ve kiş çeşitleri hazırlayabilme ve hazırlatabilme
6 6-Basit hamur ile ürün hazırlayabilme ve hazırlatabilme
7 7-Kuru pasta hazırlayabilme ve hazırlatabilme
8 8-Kek Çeşitleri Hazırlama-Yaş Pasta Hazırlama
9 9-Çikolata çeşitleri ve çikolata eritme yöntemleri
10 10-Pasta ve Tatlı süsleme teknikleri ve kullanılan malzemeler
11 11-Sütlü tatlılar hazırlayabilme ve hazırlatabilme
12 12-Meyveli tatlılar hazırlayabilme ve hazırlatabilme
13 13-Tahıl tatlıları hazırlayabilme ve hazırlatabilme
14 14-Kadayıf çeşitleri hazırlayabilme ve hazırlatabilme
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Aşçılık mesleği ile ilgili temel kavramları açıklar ve mutfakta kullanılan temel araç ve gereçleri tanımlar. 2
2 Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını örneklendirir 2
3 Yiyecek-içecek işletmelerinin yönetimi ve organizasyon yapısı hakkında bilgi sahibi olur. 2
4 İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur. 2
5 Mesleği için güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır. 2
6 Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini (yazılım, program, animasyon vb.) etkin kullanır. 2
7 Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar 2
8 Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar 2
9 Çiğ ya da ham yiyeceklerin ve içeceklerin satın almasından, depolanmasına, hazırlanmasına ve sunum sürecine kadar geçen tüm prosesler konusunda uzmanlaşır. 2
10 Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir 2
11 Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ile etkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder. 2
12 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 2
13 Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir. 1
14 Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir. 2
15 Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar. 2
16 Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme turizm sektörünün gerektirdiği şekilde özen gösterir. 2
17 Alanındaki işleri ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır aynı zamanda mutfakta Ekip üyesi olarak çalışır ve sorumluluk alır. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 104    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Hoca nın ders notları ve sunumları
Diğer Kaynaklar Hoca nın ders notları ve sunumları
Materyal
Dökümanlar Hoca nın ders notları ve sunumları
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules