Ders Adı Tarımsal Ürünleri Kurutma Tekniği
Ders Kodu YTM-0316
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Sevil KARAASLAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kurutmanın temel ilkeleri, kurutma havasının psikometrik özellikleri, kurutma için gerekli hava miktarı ve ısı enerjisi, kurutma teorisi, kurutma evreleri, kurumanın statiği ve kinetiği, kuruma hızını etkileyen faktörler, tarım ürünlerini ince ve kalın tabaka halinde kurutulması, tarımsal ürünlerin kurutulmasında kullanılan kurutucular, kurutucu seçimi, tahıl kurutma ilkeleri, sebze ve meyve kurutma ilkeleri
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı ısı ve kütle transferi prensipleriyle psikrometrinin kurutma işlemlerinde nasıl uygulanıldığının gösterilmesidir.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 25
Uzmanlık/Program Dersi 45
Destek Dersi 10
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 10
Aktarılabilir Beceri Dersi 10
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Kurutmanın önemini anlamak.
2 Kurutmanın teorik olarak incelenmesi kavramak.
3 Kurutma modellerini kavramak.
4 İnce tabaka kuruma kuramını kavramak.
5 Kuru ot kuruma kuramını kavramak.
6 Termosifon tipi kurutucuları öğrenmek.
7 Sabit tepsili kurutma yöntemlerini öğrenmek.
8 Döner kurutucuda kurutma yöntemini öğrenmek.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kurutmanın Önemi
  Ön Hazırlık: Ders notları
2 Kurutmanın Teorik Olarak İncelenmesi
  Ön Hazırlık: Ders notları
3 Kurutma Aşamalarına Giriş
  Ön Hazırlık: Ders notları
4 Kurutma Modelleri
  Ön Hazırlık: Ders notları
5 İnce Tabaka Kuruma Kuramı
  Ön Hazırlık: Ders notları
6 Kuru Ot Kuruma Kuramı
  Ön Hazırlık: Ders notları
7 Ara Sınavların yapımı
  Ön Hazırlık: Ders notları
8 Güneş Enerjili Kurutma Sistemleri Ve Yöntemleri Termosifon Tipi Kurutucular Tünel Tipi Kurutucular
  Ön Hazırlık: Ders notları
9 Sabit Tepsili Kurutma Havada Asılı Ürünler
  Ön Hazırlık: Ders notları
10 Döner Kurutucuda Kurutma
  Ön Hazırlık: Ders notları
11 Sürekli Akımlı Kurutucular
  Ön Hazırlık: Ders notları
12 Vakum Kurutucular (Mikrodalga- Vakum)
  Ön Hazırlık: Ders notları
13 Mikrodalga Kurutucular
  Ön Hazırlık: Ders notları
14 final sınavlarının yapımı
  Ön Hazırlık: Ders notları
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Ziraat Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bağlamında matematik, fen bilimleri ve mühendislik temel bilgilerini kullanarak uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir. 2
2 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir. 4
3 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar ile girişimci ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirme yeteneğine sahiptir. 4
4 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında disiplinler arası ekip çalışmaları yürüterek makine tasarımı ve enerji yönetimine yönelik projelerde liderlik yapabilir. 4
5 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojilerinde kullanılan sistemleri analiz ederek optimize edebilir ve üretim süreçlerinde sürdürülebilir, yenilikçi ve enerji tasarrufu sağlayan çözümleri uygulayabilir. 2
6 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojisi araçlarının performansını değerlendirerek süreç iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları yapabilir. 3
7 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında yenilikçi, ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu tasarımlar geliştirebilir; doğal kaynakları, sağlık ve güvenliği gözeten üretim modelleri oluşturabilir. 3
8 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında CAD/CAM, simülasyon yazılımları, kontrol ve otomasyon sistemleri gibi modern teknolojileri kullanarak verimliliği artırabilir. 3
9 Tarım makinelerinin bakım, onarım ve performans testlerini planlayabilir ve uygulayabilir. 5
10 Akıllı tarım teknolojilerini ve otonom tarım makinelerini tasarlayabilir ve üretim süreçlerine dahil edebilir. 3
11 Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli geliştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bu gelişmeleri uygulayabilir. 1
12 Etkili yazılı ve sözlü iletişim kurabilme, teknik rapor hazırlama ve sunum yapma becerisine sahiptir. 1
13 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği çözümlerinde etik değerlere, yasal düzenlemelere ve toplumsal sorumluluklara uygun davranma bilincine sahiptir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 40
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 12 3 36
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 12 3 36
Ödevler 1 10 10
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 14 14
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 108    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1. Işık,E.; Alibaş,İ. Kurutma Prensipleri, U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notu 2. ASHRAE. 1993. Fundamentals handbook. Am. Soc. Heat. Refrig. Air Cond. Eng. Inc., Atlanta, GA 3. Earle, R.L. 1983. Unit operations in food processing. Pergamon Press, New York, NY. 4. Geankoplis, C.J. 1983. Transport processes and unit operations (2nd Ed.) Allyn and Bacon, Inc., Toronto. 862 p.
Diğer Kaynaklar 1. Işık,E.; Alibaş,İ. Kurutma Prensipleri, U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notu 2. ASHRAE. 1993. Fundamentals handbook. Am. Soc. Heat. Refrig. Air Cond. Eng. Inc., Atlanta, GA 3. Earle, R.L. 1983. Unit operations in food processing. Pergamon Press, New York, NY. 4. Geankoplis, C.J. 1983. Transport processes and unit operations (2nd Ed.) Allyn and Bacon, Inc., Toronto. 862 p.
Materyal
Dökümanlar 1. Işık,E.; Alibaş,İ. Kurutma Prensipleri, U.Ü.Ziraat Fak. Ders Notu 2. ASHRAE. 1993. Fundamentals handbook. Am. Soc. Heat. Refrig. Air Cond. Eng. Inc., Atlanta, GA 3. Earle, R.L. 1983. Unit operations in food processing. Pergamon Press, New York, NY. 4. Geankoplis, C.J. 1983. Transport processes and unit operations (2nd Ed.) Allyn and Bacon, Inc., Toronto. 862 p.
Ödevler -
Sınavlar Ara sınav ve Final
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules