Ders Adı Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazara Hazırlanması
Ders Kodu YBB-401
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) 1-Mehmet Ali KOYUNCU
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bahçe ürünlerinin (meyve, sebze, üzüm, çilek, fidan, tohum) muhafazasına ve pazara hazırlanmasına ilişkin çeşitli biyolojik ve teknik konular, hasat zamanı, hasat tekniği, sarartma, olgunlaştırma, ambalaj evi uygulamaları, ambalajlama, depolama yöntemleri, soğutma, havalandırma, fumigasyon. Hasattan sonra bahçe ürünlerinde meydana gelen fiziksel, kimyasal ve fizyolojik değişmeler. Depo hastalıkları ve bahçe ürünlerinin taşınması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bahçe ürünlerinde çiçeklenmeden hasata kadar olan gelişme dönemi içerisinde hücresel olayları ve meyve gelişimini irdelemek. Ayrıca derimden tüketici sofrasına ulaşıncaya kadar geçen sürede bahçe ürünlerinin karşılaştığı ortamları ve bu aşamada depo koşulları başta olmak üzere taşıma ve lojistik aşamalarında soğuk teknolojisini ve derim sonrası kayıpları irdelemek.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 100
Uzmanlık/Program Dersi 0
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 1)Bahçe ürünlerinde meyve gelişimini öğrenir.
2 2)Bahçe ürünlerinde temel fizyolojik olayları (solunum, solunum biyokimyası, solunum hızının düzenlenmesi, olgunlaşma ve absizyon) öğrenir.
3 3)Bahçe ürünlerinde meyve gelişimini ve meyve kalitesini etkileyen derim öncesi faktörleri öğrenir.
4 4) Derim, derim olum zamanının saptanması ile erken ve geç derimin sakıncalarını öğrenir.
5 5)Paketleme uygulamaları ve derim sonrası işlemleri öğrenir.
6 6) Soğutma teknolojileri ve bahçe ürünlerinde ön soğutmayı öğrenir.
7 7)Bahçe ürünlerinin depolanmasını (basit depolar, normal atmosferli ve kontrollü atmosferli depolar) öğrenir.
8 8)Taze kesilmiş ürünler ve depolanmasını öğrenir.
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
6
7
8
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Çiçeklenme, meyve tutumu, meyve şeklinin, meyve özgül ağırlığının ve meyvenin gelişmesi, meyve gelişme eğrileri
2 Hücresel gelişmeler, hücre beslenmesi, meyve oluşumu ve gelişiminde bitkisel hormonların rolü, meyve tutum ve gelişmesini etkileyen faktörler
3 Solunum, solunum oranı, solunum hızı ve solunum hızını etkileyen faktörler
4 Meyve olgunlaşması, absisyon olayı ve dökümler, hasat önü dökümü ve önlenmesi, dökümün kolaylaştırılması
5 Hasat öncesi dönemde meyve gelişmesini etkileyen faktörler
6 Hasat, hasat olumu, yeme olumu, erken ve geç hasatın sakıncaları
7 Hasat zamanının saptanması, hasat ölçütlerinde temel değerlerin belirlenmesi, hasat şekilleri ve yöntemleri
8 Paketleme evi, paketleme evi işlemleri
9 Depolamanın tanımı, amacı ve önemi, depo tipi, yeri, kuruluşu ve depo giderleri
10 Bahçe ürünlerinde depolama şartları ve depolama sistemleri
11 Termik makinalarla soğutulan depolar ve bu depolarda etkili ortam faktörleri, soğutma ve soğutucu maddeler, soğutmada önemli terimler ve soğutma sisteminin önemli bölümleri
12 Evaparatör yüzeyinin soğutmadaki önemi, evaparatör yüzeyinin yetersiz olması durumunda karşılaşan sorunlar, soğutma sisteminin çalışması, doğrudan ve dolaylı soğutma, ön soğutmanın önemi ve şekilleri
13 Kontrollü atmosferde depolama, kontrollü atmosferde etkili ortam faktörleri ve bu faktörlerin ayarlanması, kontrollü atmosferde dinamik sistemin uygulanışı
14 Pazara ulaştırma, soğukta taşıma, taşıma koşulları ve taşıma sistemleri
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Ziraat Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bağlamında matematik, fen bilimleri ve mühendislik temel bilgilerini kullanarak uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir. 2
2 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir. 2
3 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar ile girişimci ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirme yeteneğine sahiptir. 3
4 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında disiplinler arası ekip çalışmaları yürüterek makine tasarımı ve enerji yönetimine yönelik projelerde liderlik yapabilir. 2
5 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojilerinde kullanılan sistemleri analiz ederek optimize edebilir ve üretim süreçlerinde sürdürülebilir, yenilikçi ve enerji tasarrufu sağlayan çözümleri uygulayabilir. 2
6 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojisi araçlarının performansını değerlendirerek süreç iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları yapabilir. 4
7 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında yenilikçi, ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu tasarımlar geliştirebilir; doğal kaynakları, sağlık ve güvenliği gözeten üretim modelleri oluşturabilir. 4
8 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında CAD/CAM, simülasyon yazılımları, kontrol ve otomasyon sistemleri gibi modern teknolojileri kullanarak verimliliği artırabilir. 3
9 Tarım makinelerinin bakım, onarım ve performans testlerini planlayabilir ve uygulayabilir. 4
10 Akıllı tarım teknolojilerini ve otonom tarım makinelerini tasarlayabilir ve üretim süreçlerine dahil edebilir. 4
11 Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli geliştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bu gelişmeleri uygulayabilir. 1
12 Etkili yazılı ve sözlü iletişim kurabilme, teknik rapor hazırlama ve sunum yapma becerisine sahiptir. 1
13 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği çözümlerinde etik değerlere, yasal düzenlemelere ve toplumsal sorumluluklara uygun davranma bilincine sahiptir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 116    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu 1) Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494 2) Kader, A. A., 1985. Postharvest Technology of Horticultural Crops. ISBN: 0-931876-72-9 Cooperative Extension Univ. Of California, Division of Agri. And Natural Resources. California, USA. 3) 1. Cemeroğlu, B., Yemenci, A. ve Özkan, M., 2001. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolanmaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:24 Ankara.
Diğer Kaynaklar 1. Ryoll, A. L., Pentzer, W. T., 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. ISBN 0-870 55-401-7. AVI Publishing Company, INC. Westport, Connecticut.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir.
Sınavlar Ödev, Ara sınav, Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules