Ders Adı Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Ders Kodu YBB-312
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 8.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr. Hakan AKTAŞ
Dersin Yardımcıları Yok
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kültür mantarının canlılar âlemindeki yeri, ekonomik önemi, besin değeri, mantar üretim sistemleri, kompost yapımı teknikleri ve kullanılan materyaller, üretim aşamaları, iklim kontrolü ve kültürel işlemler, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat işlemeri, depolama.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin; Ülkemiz için önemli bir tarımsal üretim potansiyelini barındıran kültür mantarı yetiştiriciliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Öğrencilere, kompost hazırlama ve mantar yetiştirme aşamalarındaki kültürel işlemler, iklimlendirme, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri konularında gerekli bilgiler verilerek bir mantar işletmesini idare edebilecek seviyeye gelmelerini sağlamaktır.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 20
Uzmanlık/Program Dersi 20
Destek Dersi 20
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 20
Aktarılabilir Beceri Dersi 20
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Kültür mantarı üretim sistemlerini öğrenmek
2 Kompost hazırlama yöntemlerini öğrenmek ve uygulayabilmek
3 Sürdürülebilir üretimi destekleyecek farklı kompost reçeteleri geliştirebilmek
4 Kültür mantarı üretiminde üretim aşamalarını anlamak, yorumlayabilmek
5 Mantarın üretiminin tarihçesini , ekonomik önemini ve besin değerini öğretmek
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Mantar üreticiliğinin tarihçesi, ekonomik önemi, besin değeri
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
2 Agaricus bisporus’un canlılar âlemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleri
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
3 Mantar üretim sistemleri
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
4 Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleri
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
5 Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
6 Kompost karışımı hesabı
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
7 Kompost hazırlama yöntemleri
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
8 Pastörizasyon ve olgunlaştırma
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
9 Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimi
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
10 Misel öngelişme dönemi ve kapak atma
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
11 Kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
12 Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
13 Hastalık ve zararlılarla mücadele
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
14 Mantarın üretiminin tarihçesini , ekonomik önemini ve besin değerini öğretmek
  Ön Hazırlık: Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Matematik, Fen Bilimleri ve Ziraat Mühendisliği (Toprak Bilimi ve Bitki Besleme) disiplinine özgü konularda, yeterli bilgi birikimi, bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi ve yetkinliği. 2
2 Alanındaki mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerek duyulan metot, teknik ve araçları seçebilmek için teorik bilgi kazanımı. 2
3 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanındaki saha problemlerinin çözümünde uygun analizleri yapabilme, modeller geliştirme, gerekli teknolojileri etkin bir şekilde kullanma ve üretime dayalı uygulamaları gerçekleştirme becerisi. 4
4 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, eldeki olanaklar ve mevcut durumu dikkate alarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. 2
5 Girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma konularında farkındalık geliştirme. 2
6 Toprak ve Bitki Besleme konularında tasarım, deney düzenleme, saha çalışmaları yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, arşivleme ve bu verileri yorumlama becerisi. Alanında etkili rapor yazma, yazılı raporları anlama, üretim raporları hazırlama, sunum yapabilme ve açık, anlaşılır talimatlar alıp verme becerisi. 2
7 Hem bireysel olarak hem de grup çalışmalarında etkin bir şekilde yer alabilme ve işbirliği yapabilme yeteneği. Yaşam boyu öğrenmeye dair farkındalık geliştirerek, bilgiye ulaşma, bilimsel ve teknolojik yenilikleri takip etme ve sürekli gelişim sağlama becerisi. 5
8 Türkçe dilinde sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine sahip olmak. 2
9 Tarım ekosistemiyle ilgili doğal kaynakların tanınması, korunması, planlanması ve sürdürülebilir kullanımı konularında bilgi sahibi olur. Bu kapsamda ekosistem ile toprağın temel özellikleri arasındaki ilişkilere dayalı uzmanlık alanlarında Lisansüstü Eğitim ve Akademik Kariyer için temel bilgiye sahip olur. 1
10 Toprak verimliliğini artırmaya yönelik sürdürülebilir uygulamaları benimser ve uygular. İklim değişikliğinin toprak, bitki ve su üzerindeki etkilerini değerlendirir ve çözüm önerileri geliştirir. Erozyon kontrolü ve arazi kullanımı planlamasında bilimsel yöntemleri kullanarak çözümler üretir. Toprak kirliliği, tuzluluk, çoraklaşma gibi çevresel sorunları analiz eder ve önleyici tedbirler geliştirir. 1
11 Mesleki etik ilkelerine uygun davranma, etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi sahibi olmak. 1
12 Toprak Bilimi ve Bitki Besleme uygulamalarının çevresel, ekonomik ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, sürdürülebilirlik ve hukuksal sonuçlarını fark edebilme yeteneği. 1
13 Alan uygulamalarında kullanılan ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi sahibi olmak ve bunlara uygun hareket edebilme becerisi. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 5 5 25
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 113    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Diğer Kaynaklar Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Materyal
Dökümanlar Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Ödevler İnter Sitesi
Sınavlar Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Materyal Diğer Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules