Ders Adı Tarımsal Biyoteknoloji
Ders Kodu YBT-0200
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 3.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Biyoteknolojinin genel kavramlarına giriş, uygulama alanları modern ve klasik biyoteknolojinin karşılaştırılması, biyolojik organizmalarının özellikleri ve kullanımı, biyoreaktörler ve biyomühendislik, saflaştırma işlemleri, modern gıda biyoteknolojisi uygulamaları. Endüstriyel boyutta biyokimyasal sistem uygulamalarındaki yeni gelişmeler, Enzim aktivitesi, İmmobilize enzimler.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Biyoteknolojinin genel kavramlarına giriş, uygulama alanları modern ve klasik biyoteknolojinin karşılaştırılması, biyolojik organizmalarının özellikleri ve kullanımı, biyoreaktörler ve biyomühendislik, saflaştırma işlemleri, modern gıda biyoteknolojisi uygulamaları. Endüstriyel boyutta biyokimyasal sistem uygulamalarındaki yeni gelişmeler, Enzim aktivitesi, İmmobilize enzimler.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 70
Uzmanlık/Program Dersi 0
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 0
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Bahçe ve Tarla bitkileri yetiştiriciliği hakkında bilgiler aktarabilir.
2 Bölgesindeki bahçe ve tarla bitkilerinin problemlerini öğrenme ve bunların projelerinde görev alabilir.
3 Bahçe ve tarla bitkileri uygulamalarında çevreye duyarlı bireyler olabilirler.
4 Önemli bahçe ve tarla bitkileri türlerinin morfolojik özelliklerini öğrenerek teşhis yapabilir.
5 Üreticilerin amacına uygun bahçe ve tarla bitkilerini önerebilme
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi.
2 İn-vitro kültür esasları, embriyo kültürü, meristem, sürgün ucu ve tomurcuk kültürü, kallus kültürü, hücre kültürü, protoplast kültürü, haploid bitki üretimi, somaklonal varyasyon, somatik melezleme, in-vitro tozlama ve dölleme.
3 Rekombinant DNA teknolojileri; klonlamada kullanılan vektör ve enzimler, genetik madde aktarımı ve gen klonlaması.
4 Bitkilerde hastalık oluşturan patojenlerin biyoteknolojik yöntemlerle tanılanmalarında genetik materyalin ve immunolojik yöntemlerin kullanılması.
5 Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
6 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
7 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
8 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
9 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
10 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
11 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
12 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
13 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
14 Biyoteknoloji nedir? Önemi ve tarihçesi. Moleküler genetiksel yöntemlerin bitki ıslahında kullanılması.
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Ziraat Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bağlamında matematik, fen bilimleri ve mühendislik temel bilgilerini kullanarak uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisine sahiptir. 3
2 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir. 2
3 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar ile girişimci ve yenilikçi yaklaşımlar geliştirme yeteneğine sahiptir. 2
4 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında disiplinler arası ekip çalışmaları yürüterek makine tasarımı ve enerji yönetimine yönelik projelerde liderlik yapabilir. 2
5 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojilerinde kullanılan sistemleri analiz ederek optimize edebilir ve üretim süreçlerinde sürdürülebilir, yenilikçi ve enerji tasarrufu sağlayan çözümleri uygulayabilir. 2
6 Tarımsal makineleri ve tarım teknolojisi araçlarının performansını değerlendirerek süreç iyileştirme ve optimizasyon çalışmaları yapabilir. 2
7 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında yenilikçi, ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu tasarımlar geliştirebilir; doğal kaynakları, sağlık ve güvenliği gözeten üretim modelleri oluşturabilir. 2
8 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği alanında CAD/CAM, simülasyon yazılımları, kontrol ve otomasyon sistemleri gibi modern teknolojileri kullanarak verimliliği artırabilir. 2
9 Tarım makinelerinin bakım, onarım ve performans testlerini planlayabilir ve uygulayabilir. 1
10 Akıllı tarım teknolojilerini ve otonom tarım makinelerini tasarlayabilir ve üretim süreçlerine dahil edebilir. 1
11 Mesleki bilgi ve becerilerini sürekli geliştirmek amacıyla ulusal ve uluslararası teknolojik gelişmeleri takip edebilir ve bu gelişmeleri uygulayabilir. 1
12 Etkili yazılı ve sözlü iletişim kurabilme, teknik rapor hazırlama ve sunum yapma becerisine sahiptir. 1
13 Tarım makineleri ve teknolojileri mühendisliği çözümlerinde etik değerlere, yasal düzenlemelere ve toplumsal sorumluluklara uygun davranma bilincine sahiptir. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 40
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 116    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Biyoteknolojinin genel kavramlarına giriş, uygulama alanları modern ve klasik biyoteknolojinin karşılaştırılması, biyolojik organizmalarının özellikleri ve kullanımı, biyoreaktörler ve biyomühendislik, saflaştırma işlemleri, modern gıda biyoteknolojisi uygulamaları. Endüstriyel boyutta biyokimyasal sistem uygulamalarındaki yeni gelişmeler, Enzim aktivitesi, İmmobilize enzimler.
Diğer Kaynaklar Biyokimya Mühendisliği (Biyoteknoloji), Prof. Dr. Burhan Pekin, Ege Üniversitesi Kimya Fakültesi Yayınları, İzmir, 1983. Angold, R., Beech, G., Taggart, J., 1989, Food Biotechnology, Cambridge Press, Cambridge. Brown, C. M., Campbell, I., Priest, F. G., 1987, Introduction to Biotechnology, Blackwell, Oxford. Öğretim üyesinin hazırlayacağı çeşitli ders notları.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules