Ders Adı Akvaryum Dünyası
Ders Kodu SUM-806
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 4.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Hasan Batuhan Emre ÖZDOĞAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Akvaryum Sektörü, Akvaryum Malzemeleri, Akvaryum Balıklarının Beslenmesi Ve Yemleri, Canlı Doğuranlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Yumurta İle Üreyen Yavrularını korumayanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Yumurta İle Üreyen Yavrularını Koruyanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi, Akvaryum Bitkileri, Akvaryum Balık Hastalıkları, Deniz Akvaryumlarına Dahil Edilen Türlerin Tanıtımı, Deniz Akvaryumlarının Kurulumu Ve Mekanizasyon, Akvaryum Balıkları Taşımacılığı İle İlgili Konular
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin; akvaryum sektörünü ve son teknolojik gelişmeleri takip edebilmesi, akvaryumun bakımını yapabilecek beceriye ulaşması, tatlı su akvaryumlarında yer alan ve yetiştiriciliği yapılabilen balık türlerini tanıyarak uygun üretim tekniklerini uygulayabilmesi, akvaryum balıklarının beslemesini yapabilmesi, balıklarla aynı ortamda bulunan bitki türlerini ve yetiştirme yöntemlerini uyarlayabilmesi, tatlı su akvaryum balıklarında karşılaşabileceği hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak, önlem alma ve mücadele yöntemlerini kullanabilmesi, akvaryum balıklarının taşımacılığı ile ilgili konuları tanımlayabilmesini sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Akvaryum sektörünü ve son teknolojik gelişmeleri takip edebilmesi
2 Akvaryum balıklarının sınıflandırılması
3 Tatlı su akvaryum balıklarının sınıflandırılması
4 Tuzlu su akvaryum balıklarının sınıflandırılması
5 Akvaryumda yaşayan planktonik canlıların öğrenimi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Akvaryum Sektörü Hakkında Bilgilendirme
2 Akvaryum Malzemeleri
3 Akvaryum Balıklarının Beslenmesi Ve Yemleri
4 Canlı Doğuranlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi
5 Yumurta İle Üreyen Yavrularını Korumayanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi
6 Yumurta İle Üreyen Yavrularını Koruyanlar Grubuna Dahil Türlerin Üretimi
7 Ara sınav
8 Akvaryum Bitkileri
9 Akvaryum Balık Hastalıkları
10 Akvaryum Balıkları Taşımacılığı İle İlgili Konular
11 Dönem projesi sunumları
12 Dönem projesi sunumları
13 Dönem projesi sunumları
14 Dönem projesi sunumları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 1
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 1
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 1
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 1
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 1
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 4
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 1
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 20
Devam 0 0
Uygulama 10 30
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 3 42
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 2 5 10
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 110    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Hazırlanmış ders notları öğrencilere verilir
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar Powerpoint sunumlar
Ödevler
Sınavlar Ara sınav,final
Materyal Diğer Hekimoğlu, M. A., 2013. Akvaryum Teknolojisi Ders Kitabı, Alpbaz, A. 2000. Akvaryum Balıkları Ansiklopedisi
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri