Ders Adı Girişimcilik ve Proje Hazırlama
Ders Kodu SUM-7457
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Prof.Dr. Nalan Özgür YİĞİT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Projenin tanımlanması, Zamanın planlanmasında dikkat edilmesi gereken hususlar, Konunun seçilmesi, içeriğin belirlenmesi, Konunun sınırlandırılması ve araştırma hipotezinin oluşturulması, Literatür tarama yöntemleri ve veri havuzunun oluşturulması, Veri havuzundaki bilgilerin konuyla olan ilişkilerine göre tasnif edilmesi, Araştırma metodunun belirlenmesi, Bilimsel ödev ve proje yazım kurallarının irdelenmesi, Materyal ve yöntem kısmının hazırlanması, Bulgular ve tartışma kısmının hazırlanması, Sonuçların değerlendirilmesi, Şekil ve çizelgelerin hazırlanması, Taslak ödev ve projenin yazılması, Kaynakçanın hazırlanması ve ödev / projenin yazım kuralların uygun olarak yazılması, Hazırlanan projenin etkin biçimde sunulması.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilere proje hazırlanmasının öğretilmesi ve hazırlanan projelerin değerlendirilmesi yollarının gösterilmesidir.
No Dersin Kazanımları  
1 Proje kavramları
2 Projenin hazırlanma aşamasında gerekli olan verilerin elde edilmesi.
3 toplanan verileri değerlendirmede analiz yöntemleri.
4 Projelerin sonuçlarının değerlendirilmesi.
5 Girişimci bir insanda bulunması gereken özelliklerin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Projenin Tanımlanması
  Ön Hazırlık: Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara
2 Zamanın Planlanmasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  Ön Hazırlık: Cinemre, H.A. 2001 Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı, No:41, Samsun
3 Konunun Seçilmesi, İçeriğin Belirlenmesi
  Ön Hazırlık: Day, R.A., (Çev. Altay, G.A.) “Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır Ve Yayımlanır
4 Konunun sınırlandırılması ve Araştırma Hipotezinin Oluşturulması
  Ön Hazırlık: Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara
5 Araştırma Metodunun Belirlenmesi
  Ön Hazırlık: İnan,İ.H., 2000. Proje Hazırlama ve Değerlendirme Tekniği, Tekirdağ.
6 Literatür Tarama Yöntemleri ve Veri Havuzunun Oluşturulması
  Ön Hazırlık: Cinemre, H.A. 2001 Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı, No:41, Samsun
7 Bilimsel Ödev ve Proje Yazım Kurallarının İrdelenmesi
  Ön Hazırlık: Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara
8 Materyal ve Yöntem Kısmının Hazırlanması
  Ön Hazırlık: İnan,İ.H., 2000. Proje Hazırlama ve Değerlendirme Tekniği, Tekirdağ.
9 Bulgular ve Tartışma Kısmının Hazırlanması
  Ön Hazırlık: Cinemre, H.A. 2001 Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı, No:41, Samsun
10 Sonuçların Değerlendirilmesi
  Ön Hazırlık: Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara
11 Şekil ve Çizelgelerin Hazırlanması, Taslak Ödev ve Projenin Yazılması
  Ön Hazırlık: İnan,İ.H., 2000. Proje Hazırlama ve Değerlendirme Tekniği, Tekirdağ.
12 Kaynakçanın Hazırlanması ve Ödev / Projenin Yazım Kuralların Uygun Olarak Yazılması.
  Ön Hazırlık: Day, R.A., (Çev. Altay, G.A.) “Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır Ve Yayımlanır
13 Hazırlanan Projenin Etkin Biçimde Sunulması
  Ön Hazırlık: Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara
14 Genel değerlendirme
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 5
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 60
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 12 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 79    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Erkuş,A., Rehber, E., 1998 Proje Hazırlama Tekniği, Ankara Üni. Zir. Fak. Yayın No:1496, Ankara. İnan,İ.H., 2000. Proje Hazırlama ve Değerlendirme Tekniği, Tekirdağ. Cinemre, H.A. 2001 Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ondokuz Mayıs Üni. Zir. Fak. Ders Kitabı, No:41, Samsun. FAO, 1991. General Guidelines for the Analysis of Agricultural Production Projects, Rome. Al, H., “Bilimsel Araştırma Yöntemleri”, Sakarya Yayıncılık, İstanbul, 2007.
Materyal
Dökümanlar
Ödevler Proje hazırlama
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri