Ders Adı Su Ürünleri Mevzuatı
Ders Kodu SUM-7413
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 2
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Abdullah DİLER
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Su ürünleri sektörü, su ürünleri mevzuatı ile ilgili terimler, su ürünleri alt sektöründe mevzuat, su ürünlerinde koruma ve kontrol ile ilgili standartlar, su ürünleri ile ilgili mevzuat, Avrupa Birliği çerçevesinde uluslar arası mevzuat.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Su ürünleri ile ilgili kanun, tüzük, kararname ve yönetmelikler hakkında bilgi kazandırmak. Mezun Su Ürünleri Mühendisleri’nin sektöründe yapacakları uygulamalarda su ürünleri mevzuatını göz önünde bulundurmalarını sağlamak.
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünlerinde fizibilite ve projelendirme süreçlerini,
2 Balık üretim tesislerinin temel bileşenlerini bunların teknik özelliklerini
3 Su ürünlerinde projelendirilme esaslarını öğretmek
4 Su ürünlerinde gerekli çizim, plan ve maketler yaptırma konusunda beceri kazandırmak
5 Su ürünleri mühendislerine tesis projelerinin yapımı konularında bilgi ve uygulama alt yapısı oluşturmak
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Su ürünleri mevzuatı ile ilgili terimler
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29, ISBN:975-483-481-4, 172 s.
2 Cumhuriyet öncesi ve sonrası su ürünleri mevzuatı
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29, ISBN:975-483-481-4, 172 s.
3 Su Ürünleri Kanunun içeriği
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29, ISBN:975-483-481-4, 172 s.
4 İlgili kamu kurumları
  Ön Hazırlık: 1-Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s. 2-Internet Facilities
5 Su ürünleri avcılığı ile ilgili mevzuat
  Ön Hazırlık: 1-Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s. 2-Internet Facilities
6 Su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili mevzuat
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
7 Su ürünlerine dayalı sanayi kuruluşları ile ilgili mevzuat
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
8 Standardizasyon ve su ürünleri standartları
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
9 Kooperatif mevzuatı
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
10 Su ürünleri pazarlaması ve haller
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
11 Su ürünleri kredi mevzuatı
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
12 Uluslar arası mevzuat
  Ön Hazırlık: Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s.
13 Su ürünleri ve su ürünleri mühendisliği
  Ön Hazırlık: 1-Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s. 2-Textbook
14 Genel Değerlendirme
  Ön Hazırlık: 1-Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29,ISBN:975-483-481-4, 172 s. 2-Powerpoint sunu
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 1
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 3
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 3
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 3
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 1
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 73    
Dersin Akts Kredisi 2    
Ders Notu Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29, ISBN:975-483-481-4, 172 s.
Diğer Kaynaklar 1-Textbook 2-İnternet Olanakları
Materyal
Dökümanlar 1-Elbek, A.G., Çıra, E., Emiroğlu, D. 2001. Su Ürünleri Yürütmeliği. Ege Üniv. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No:14, Dizin No:29, ISBN:975-483-481-4, 172 s. 2-Textbook 3-İnternet Olanakları
Ödevler
Sınavlar Ara sınav ve final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri