Ders Adı Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği
Ders Kodu SUM-7407
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 4
Dönem 7.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof. Dr. Seval BAHADIR KOCA
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ders kapsamında; kabuklu ve eklembacaklıların biyolojik özellikleri ve gelişim evrelerine göre çevresel istekleri; ekolojik ve ekonomik yetiştiricilik dengesinin kurulması, kültürü yapılan ve alternatif türlerin yetiştiricilik uygulamaları, doğal dengenin korunması ve çevre kirliliği risklerinin azaltılması anlatılacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Kabuklu ve eklembacaklılar yetiştiriciliğinde; karides, kerevit, midye, istiridye vb. türlerin yumurtadan pazarlama aşamasıan kadar tüm üretim çalışmalarının detaylıca anlatılacak ve sektörde çalışacak öğrencilerimize kabuklu ve eklembacaklıların yetiştirme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 Karides yetiştiriciliği becerisini kazanma
2 Istakoz yetiştiriciliği becerisini kazanma
3 Midye ve istiridye yetiştiriciliği becerisini kazanma
4 Yengeç yetiştiriciliği becerisini kazanma
5 Abalone yetiştiriciliği becerisini kazanma
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Krustaseler’e Giriş
  Ön Hazırlık: FAO, Statistics of Fisheries and Crustaceans. TUIK, Statistics of Fisheries and Crustaceans.
2 Karideslerin Biyolojisi
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
3 Karides Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
4 Karides Larva Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
5 Larva Beslemede Kullanılan Canlı Yemler Live food use of in Shrimp aquaculture
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
6 Karideslerde Ön-Semirtme ve Semirtme
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
7 Tatlısu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
8 Tatlısu İstakozlarının (Kerevit) Biyolojisi
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
9 Tatlısu İstakozlarının (Kerevit) Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Holdich, D.M., 2002, Biology of freshwater crayfish. Blackwell Science, Oxford, 702p. Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
10 Midye biyolojisi ve yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
11 İstiridye Biyolojisi ve Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
12 Akivades ve vb. türlerin biyolojisi ve yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
13 Deniz kulağı (Abalon) biyolojisi ve yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
14 Su kurbağası ve deniz salyangozu biyolojisi ve yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: Kumlu, M.,2001, Crustaceans of Aquaculture, Çukurova University Pres, Adana, 305 p. Alpbaz, A.,2005, Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları, Izmir, 548 s.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 5
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 1
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 2
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 1
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 2
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 5
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 3
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 1 10
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 25 25
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 115    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Kabuklu Eklem Bacaklılar Ders Notları
Diğer Kaynaklar Alpbaz, A.,2005, Su Ürünleri Yetiştiriciliği. Alp yayınları. Bornova ?İzmir,548s. Atay, D., 1984, Kabuklu su ürünleri ve üretim tekniği. Ankara, 191s. Bernard, M., 2000. Freshwater prawn culture: The farming of macrobrachium rosenbergii, Blackwell Science, Malden, 443p. Holdich, D.M., 2002, Biology of freshwater crayfish. Blackwell Science, Oxford, 702p. Kumlu, M.,2001, Karides, İstakoz ve Midye Yetiştiriciliği. Çukurova Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı No:6 ?Adana, 305s.
Materyal
Dökümanlar Ders notları, konuya ilişkin kitap ve dergiler, internet ve kütüphaneler.
Ödevler Öğrencilere dönem içinde derse ilişkin ödev ve uygulamalar yaptırılacaktır
Sınavlar 1- Ara sınav 2- Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri