Ders Adı Kuluçkahane ve Damızlık Yönetimi
Ders Kodu SUM-7355
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 5.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr. Öğretim Üyesi Hasan Batuhan Emre ÖZDOĞAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ders kapsamında kuluçkahane ve kuluçkahanelerin bölümleri, teknik yapılanma, su yönetimi, üretim birimleri, kuluçkahane ekonomisi, kuluçkahane teknolojisinin güncel sorunları ve çözüm yollarına ait teknik konular; balıkların üreme fizyolojileri, üreme organları, yumurtlamaya etki eden faktörler, damızlık bireylerin temini ve bakım koşulları, damızlıklara uygulanan biyoteknolojik yöntemler, yumurtlatma teknikleri konuları ayrıntılı biçimde açıklanacaktır. işlenecektir, yumurta inkübasyon koşulları ve embriyolojik gelişim
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Dersin amacı, kuluçkahane teknolojisi ve bu teknolojiyi oluşturan alt unsurların teknik yönden ele alınarak tanımlanmasıdır. Kültür ortamındaki damızlık bireylerin üreme özelliklerinin, yumurtlatma tekniklerinin, yumurtaların embriyolojik gelişimlerinin ve anaç yönetim teknolojisinin ayrıntılı biçimde öğrenilmesini sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
1 balık larvalarının büyütülmesinin öğretilmesi
2 larvaların bakımı
3 anaçların beslenmesi
4 anaçların bakımı
5 yavruların büyütülmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Kuluçkahane ve kuluçkahane bölümlerinin genel tanımı.Kuluçkahane bölge seçimi ve yerleşimi
2 Teknik Birimler. Su temini ve yönetimi
3 Üretim birimleri I (Yem ve yemleme teknolojileri),Üretim birimleri II (Anaç teknolojileri)
4 Üretim birimleri III (Larva teknolojileri I) Üretim birimleri IV (Larva teknolojileri II)
5 Kuluçkahane uygulamaları. Kuluçkahane atık su yönetimi.Kuluçkahane ortamında iş ve işçi güvenliği
6 Kuluçkahane ekonomisi. Kuluçkahane teknolojilerine ait sorunlar ve çözüm yolları
7 Arasınav
8 Balıklarda üreme fizyolojisi, üreme organları, hücreler ve hücre kalitesi
9 Balıklarda gonad gelişimi, seksüel olgunluk ve etkili faktörler, seksüel dimorfizm ve üreme periyodu
10 Anaç balıklarda yumurtlamayı etkileyen faktörler, fekondite, yumurtlama göçü ve tipleri
11 Damızlıkların temini ve seçimi, damızlıkların yaşı, dişi/erkek oranı, seçilmiş damızlıkların üretime alınması ve beslenmesi, Damızlıklara uygulanan genel biyoteknolojik yöntemler
12 Damızlıklarda endokrin sistem ve özellikleri, yapay hormon uygulama ve sağım teknikleri, Damızlıklarda mevsim dışı yumurtlatma ve uygulanan teknikler
13 Yumurta özellikleri ve biyokimyasal yapı, Yumurtalarda döllenme ve embriyolojik gelişim
14 Yumurtaların ayrımı, sayımı ve deformasyon tipleri, Yumurtaların dezenfeksiyonu
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 2
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 2
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 2
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 2
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 2
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 2
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 2
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 2
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 2
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 2
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 1 20
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 1 5 5
Sunum 1 10 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 2 5 10
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 92    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu 1-Hoşsucu, H. 1993 Mekanizasyon. E.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları, 44, İzmir. 2- Lekang Odd-Ivar. 2007. Aquaculture Engineering, Blackwell Publishing. 3-Beveridge, M.C.M. 1987. Cage Aquaculture. Fishing News Books Ltd. Farnham, Survey, England. 4-Shepherd, C. J., Bromage, N.R. 1995. Intensive Fish Farming. Blackwell Science Ltd. 5-Ottolenghi, F., Silvestri, C. Giordano, P., Lovatelli, A. and New, M.B. 2004. Capture Based Aquaculture. FAO, Rome, 2004. 6-Bromage, N. R., R. N. Roberts. 1995. Broodstock Management and Egg and Larval Quality. Blackwell Science. 7- Potts, G.W., Wootton. 1984. Fish Reproduction. Academic Press. 8- Stoskopf, M.K. 1993. Fish Medicine. W.B. Saunders Company, Harcourt Brace Jovanovich, Inch. Philadelphia 9-Evans, D.H. 1998. The Physiology of Fishes.CRC Press LLC Marine Science Series, Boca Raton, Florida 10-Stolen, J.S., Anderson, D.P. and Van Muiswinkel, W.B. 1986. Fish Immunology. Elsevier. Amsterdam. 1986.
Diğer Kaynaklar NOGA, E.J., 2000, Fish Disease Diagnosis and Treatment. Iowa State Press, USA, 0-8138-2558-X STOSKOPF, M.K., 1993, Fish Medicine, W.B. Saunders Company, 0-7216-2629-7.
Materyal
Dökümanlar Powerpoint sunumlar
Ödevler
Sınavlar Bir ara sınav ve bir final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri