Ders Adı Yeni Türlerin Yetiştiriciliği
Ders Kodu SUM-7354
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi Muhammet Hayati KAYHAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Lahos-Orfoz yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Sinarit yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Fangri mercan yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Kalkan yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva, Sivriburun Karagöz yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Yassı balık yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Kefal yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Mırmır yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), ve diğer ticari-ekonomik deniz balığı türleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin konusu Akdeniz'de kültürü yapılan ve ileride kültürü yapılabilecek türlerin üretim çalışmaları hakkında bilgi vermektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki durumu hakkında bilgilenme
2 Yetiştiricilik sektörüne ivme kazandırılması
3 Mevcut üretim teknikleri ışığında alternatif yeni türlerin üretim sistemlerinin araştırılması
4 Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni türlerin önemi ve potansiyel türlerin belirlenmesi
5 Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektörünün Gelecek Yol Haritasının Ortaya Konması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dersin genel işleyiş prosedürü hakkında bilgilendirme, yetiştirtirciliğin Türkiye ve dünyadaki durumu ve yıllara göre üretim değerleri, diğer sektörlerle karşılaştırılması
  Ön Hazırlık: FAO, Statistics of Fisheries and Crustaceans. TUIK, Statistics of Fisheries and Crustaceans
2 Lahoz yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
3 Fangri mercan yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
4 Sinarit yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
5 Sivriburun karagöz yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
6 Sarı ağız (Argryosomus meagre) yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
7 Mırmır ve Sargoz yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
8 Eşkine ve minekop yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
9 Kalkan ve dil balığı yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
10 Sarıkuyruk ve orkinos yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
11 Abalone ve akivades yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
12 Ahtapot ve kalamar yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
13 Kurbağa ve salyangoz yetiştiriciliğ
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
14 Genel değerlendirme
  Ön Hazırlık: Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu. Adana 1998
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 1
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 1
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 1
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 3
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 91    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu İçsu Balıkları ve Yetiştiriciliği. Cilt II 2. Baskı Prof.Dr. Salih Çelikkale.Trabzon 1994. Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu. Adana 1998
Diğer Kaynaklar Bromage, N.R., Roberts, R.J., 1995, Broodstock Management and Egg and Larval Quality, Blackwell Science Published. ?Ribeiro, L., Zambonino-Infante, J.L., Cahu, C., Dinis, M.T., 1999. Development of digestive enzymes in larvae of Solea senegalensis, Kaup 1858. Aquaculture, 179: 465?473. ?Papaconstantinou, C., Mytilineau, C., Pantos, T., 1988. Aspects of the life history and fishery of red pandora Pagellus erythrinus (Sparidae) of Western Greece, Cybium, vol. 12, no. 4, pp: 267-280 ?Özden, O., Büke, E., Fırat, K., Saka, S., 2005, Fangri Balığı (Pagrus pagrus) Yetiştirciliği, T.K.B. TÜGEM, Ankara, 237 s.
Materyal
Dökümanlar konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler
Ödevler Her öğrenciye ilgili ders konuları hakkında dönem ödevi hazırlatılması ve derste sunu yaptırılacaktır.
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri