Ders Adı Yeni Türlerin Yetiştiriciliği
Ders Kodu SUM-7354
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi Muhammet Hayati KAYHAN
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Lahos-Orfoz yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Sinarit yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Fangri mercan yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Kalkan yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva, Sivriburun Karagöz yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Yassı balık yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Kefal yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), Mırmır yetiştiriciliği (Anaç, yumurta, larva), ve diğer ticari-ekonomik deniz balığı türleri.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin konusu Akdeniz'de kültürü yapılan ve ileride kültürü yapılabilecek türlerin üretim çalışmaları hakkında bilgi vermektir.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 60
Uzmanlık/Program Dersi 0
Destek Dersi 40
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki durumu hakkında bilgilenme
2 Yetiştiricilik sektörüne ivme kazandırılması
3 Mevcut üretim teknikleri ışığında alternatif yeni türlerin üretim sistemlerinin araştırılması
4 Ülkemiz su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni türlerin önemi ve potansiyel türlerin belirlenmesi
5 Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektörünün Gelecek Yol Haritasının Ortaya Konması
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dersin genel işleyiş prosedürü hakkında bilgilendirme, yetiştirtirciliğin Türkiye ve dünyadaki durumu ve yıllara göre üretim değerleri, diğer sektörlerle karşılaştırılması
  Ön Hazırlık: FAO, Statistics of Fisheries and Crustaceans. TUIK, Statistics of Fisheries and Crustaceans
2 Yeni Türlerin Yetiştiriciliği (Neden ve Nasıl)
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
3 Midye Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
4 Spirulina Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
5 Kurbağa Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
6 Salyangoz Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
7 Avrupa Yayın Balığı Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
8 Afrika Yayın Balığı Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
9 Panga Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
10 Mersin Balığı Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
11 Süt Balığı Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
12 Ot Sazanı Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
13 Deniz Marulu Yetiştiriciliği
  Ön Hazırlık: •PILLAY, T.V.R., 1990, Aquaculture principles and practices, Year 1990, The university press Cambridge. •ALPBAZ A.,2005, Aquaculture, Alp Publications, Izmir, 548 p.
14 Genel Değerlendirme
  Ön Hazırlık: Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu. Adana 1998
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 2
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 2
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 3
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 2
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 5
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 3
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 3
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 2
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 1
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 1
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 3
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 5
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 91    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu İçsu Balıkları ve Yetiştiriciliği. Cilt II 2. Baskı Prof.Dr. Salih Çelikkale.Trabzon 1994. Deniz Balıkları Yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu. Adana 1998
Diğer Kaynaklar Bromage, N.R., Roberts, R.J., 1995, Broodstock Management and Egg and Larval Quality, Blackwell Science Published. ?Ribeiro, L., Zambonino-Infante, J.L., Cahu, C., Dinis, M.T., 1999. Development of digestive enzymes in larvae of Solea senegalensis, Kaup 1858. Aquaculture, 179: 465?473. ?Papaconstantinou, C., Mytilineau, C., Pantos, T., 1988. Aspects of the life history and fishery of red pandora Pagellus erythrinus (Sparidae) of Western Greece, Cybium, vol. 12, no. 4, pp: 267-280 ?Özden, O., Büke, E., Fırat, K., Saka, S., 2005, Fangri Balığı (Pagrus pagrus) Yetiştirciliği, T.K.B. TÜGEM, Ankara, 237 s.
Materyal
Dökümanlar konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler
Ödevler Her öğrenciye ilgili ders konuları hakkında dönem ödevi hazırlatılması ve derste sunu yaptırılacaktır.
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler 1. Dersin genel işleyiş prosedürü hakkında bilgilendirme yapmak

2. Yetiştirtirciliğin Türkiye ve dünyadaki durumu ve yıllara göre üretim değerlerini öğretmek

3. Su ürünleri yetiştiricilik sektörünün diğer sektörlerle karşılaştırılması
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Ders sahibi öğretim üyesince hazırlanan haftalık ders konusuna ait powerpoint sunusu.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri