Ders Adı Av Araçları ve Avlama Tekniği
Ders Kodu SUM-7308
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Dr.Öğr.Üyesi Mete KUŞAT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Gırgır ve trol avcılığının teknik özellikleri ve kullanılması , uzatma ağlarının kullanılması kıyı sürükleme ağlarının ve olta takımlarının yapılması, ve kullanılması .
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Su ürünleri üretiminin % 80-90 oranında avcılık yoluyla elde edildiği ülkemizde, av araçları ve avlama tekniklerinin bilinmesi önemlidir. Balık avcılığı insanlık tarihi kadar eskidir. Günümüzde tüm dünyada yaygın olarak kullanılan çeşitli av araçlarının kullanılma yerleri, teknik özellikleri, hangi tür balıkların yakalanacağı bu dersin konuları arasındadır. Balık avcılığında av verimini artırmak amacıyla kullanılan elektronik cihazlar, balık bulucular ve bunların çalışma özellikleri ve kullanılmalarış, uygulamaları ile işlenecektir.
No Dersin Kazanımları  
1 Balık avcılığı yöntemleri
2 Gırgır ve trol avcılığı
3 Pasif avcılık yöntemlerini balıkçılara öğretebilmek.
4 Endüstriyel balık avcılığının faydaları ve zararları konusunda bilgi sahibi olmak
5 Olta balıkçılığında balık avlama yöntemleri olta çeşitleri. ve takım hazırlama uygulamaları ve pratiği
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünlerinin ve Avcılığının Önemi
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
2 Olta Balıkçılığı, Olta Çeşitleri, Çapari, Paraketa, Sırtı, Çarpma ve Diğer Malzemelerin Yapımı ve Kullanılması
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
3 Gırgır Balıkçılığı, Gırgır Ağlarının Genel Teknik Özellikleri
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
4 Hamsi, Sardalya, İstavrit Gırgırlarının Özellikleri ve Operasyonunun Anlatılması
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
5 Trol Ağları Konusunda genel bilgi
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
6 Ülkemizde Kullanılan Dip Trol Ağlarının Teknik Özellikleri ve Operasyonu
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
7 Uzatma Ağlarından Olan Sade, Fanyalı Ağların Teknik Özellikleri ve Kullanılması
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
8 Kargılı kefal ağı , Karma Ağ, Alamana Ağı
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
9 Kıyı Sürükleme Ağları, Iğrıp ve Tarlakoz
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
10 Direç, Kankava, Algarna Kirişli trol
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
11 Tuzak Balıkçığı, Dalyanlar, Sepetler, Pinterler
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
12 Işık Balıkçılığı, Işığın Özellikleri ve Işık Kullanılarak Yapılan Avcılıklar
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
13 Elektrikle Balık Avcılığı
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
14 Balık Bulucu Elektronik Cihazlar
  Ön Hazırlık: Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 2
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 3
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 4
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 4
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 5
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 100
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 132    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Balıkçılık I (H. HOŞSUCU) Ege üniver. Yay no:55
Materyal
Dökümanlar 1)FAO. 1978. Catalogue of Fishing Gear Designs, revised edition. Fishing News Books Ltd.,Farnham, 160p. 2)Fridman, A.L.(revised,edited and enlarged by P.J.G Carrothers) 1986. Calculations for fishing gear designs. FAO fishing manuals, Fishing News Books
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri