Ders Adı Balık Besleme ve Yem Teknolojisi
Ders Kodu SUM-7304
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 3
Dönem 6.Yarıyıl
AKTS 4
Dersi Veren(ler) Prof.Dr.Orhan DEMİR
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Yem – balık-çevre-ürün miktar ve kalitesi-ekonomik ilişkileri anlamak Balık beslemeyi etkileyen faktörleri araştırmak Yem kayıplarını azaltmak
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Balık besleme prensiplerini besleme metotlarını ve temel kavramlarının öğrenmek
No Dersin Kazanımları  
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma,
2 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme,
3 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme,
4 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak,
5 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek,
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Balık besleme ve yem teknolojisine genel bakış,
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
2 Balık ve kara hayvanlarının beslenmesinin karşılaştırılması,
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
3 Besinler maddeleri, enerji gereksinimleri ve besin kaynakları,
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
4 Besin maddeleri (protein ve amino asitler, yağlar ve yağ asitleri,karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller maddeler)
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
5 Sindirim, metabolizma ve etkileyen faktörler,
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
6 Yem katkı maddeleri
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
7 Besin değeri olmayan yem bileşenleri, Zehirli ve zararlı besin bileşenleri
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
8 Yem hammaddelerinin besin içeriklerini
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
9 Yem çeşitleri
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
10 Balık yem formülasyonu
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
11 Balık besleme deneme planlamaları
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
12 Balık besleme uygulamaları
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
13 Balık besleme stratejileri
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
14 Karnivor, herbivor ve omnivor türlerde besleme çalışmaları,
  Ön Hazırlık: 1. Nutrition and feeding of fish, Year 1989, Tom Lovell, Van Nostrand Reinhold, New York 2. Manual on the production and use of live food for aquaculture, Editors Patrick Lavens and Patrick Sorgeloos, 1996 3.Aquaculture principles and practices, Year 1990, T.V.R. Pillay, The universtiy press Cambridge 4. Feed management in intensive aquaculture, Year 1996, Stephen Goddard, Chapman and Hall London 5.Yem bilgisi, yem teknolojisi ve balık besleme, 2002, Murat Bilgüven, Akademisyen yayınevi-Rize 6.Balık besleme, 2004, İhsan Akyurt, Mustafa Kemal Üniv. Su ürün. Fak. Ders kitapları no 3 7. Balık besleme ve yem teknolojisi–1, Belgin Hoşsu, Ali Yıldırım Korkut, Aysun Fırat, 2001, Ege Üniv. Basımevi İzmir 8.Balık besleme ve yem teknolojisi-II, Ali Yıldırım Korkut, Belgin Hoşsu, 1998, Ege Üniv. Su Ürün. Fak. Yayınları
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 5
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 5
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 5
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 5
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 5
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 5
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 5
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 5
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 5
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 5
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 4
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 5
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 4
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 1 10
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 20
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 5 5
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 1 12 12
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 15 15
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 131    
Dersin Akts Kredisi 4    
Ders Notu Ders notları ve konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler, kitaplar
Diğer Kaynaklar Ders notları ve konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler, kitaplar
Materyal
Dökümanlar Ders notları ve konuya ilişkin Türkçe-Yabancı makaleler, kitaplar
Ödevler Her öğrenciye dönem ödevi olarak dersin konu-konularına ilişkin ödev hazırlatılıp ders sununu yaptırılacaktır.
Sınavlar 1- Ara sınav 2- Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri