Ders Adı Entegre Yetiştiricilik
Ders Kodu SUM-7256
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 2
Dönem 4.Yarıyıl
AKTS 3
Dersi Veren(ler) Doç.Dr.Öznur ÖZİL
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kültüre alınan su ürünlerinin biyolojisi,polikültürdeki kullanımı, entegre balık yetiştirmenin planlanması,farklı türlerin birlikte yetiştiricilik ilkeleri ve örnekleri üzerinde durulacaktır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders, balık yetiştiriciliğinde farklı tür canlıların birlikte üretiminin yapılmasını sağlayarak, ekonomiklik ve sürdürülebilirlik anlayışlarını birleştirmeyi amaçlamaktadır.
No Dersin Kazanımları  
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinde sürdürülebilir üretimin önemini kavrama
2 Su ürünleri yetiştiriciliğinin çevreye etkisini inceleme
3 Çevreye uyumlu Su ürünleri yetiştiriciliği uygulamalarını öğrenme
4 Farklı su ürünleri türlerinin bir arada yetiştiriciliğinin avantajlarını öğrenme
5 Su ürünleri yetiştiriciliğinde yeni yetiştiricilik sistemlerinin öğrenilmesi
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPY1PY2PY3PY4PY5PY6PY7PY8PY9PY10PY11PY12PY13PY14PY15
1
2
3
4
5
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-Çok Zayıf İlişkili 0-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Polikültür ve Entegrasyon kavramaları ve Amaçları
2 Polikültür ve Entegrasyon ilkeleri
3 Polikültürde kulanılan türler Sazan Balığı (Cyprinun carpio)
4 Ot sazanı (Ctenopharyngodon idella), Gümüş sazanı, Büyük başlı sazan, kadife balığı, acı balık, ördek.
5 Yayın balığı(Siluris glanis) ve Kerevit(Astacus leptodactylus)
6 Tatlısu levreği(Stizostedion lucioperca) ve Sudak(Sander lucioperca)
7 Alabalık ve kerevit entegrasyonu
8 Turna balığı (Esox lucius) ve Çizgili levrek (Morone saxatilis)
9 Has Kefal(Mugil cephalus) ve Tilapia spp.
10 Sazan balığı ve ot sazanı polikültürü Yayın balığı ve sazan, alabalık polikültürü
11 Tatlı su levreği ve sazan polikültürü
12 Gökkuşağı ve sazan polikültürü Turna ve sazan polikülürü Has kefal ve tilapia polikültürü
13 Pekin ördeği ve sazan entegrasyonu
14 Kerevit ve sazan entegrasyonu pirinç ve balık entegrasyonu
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 3
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 4
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 5
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 1
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 1
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 1
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 4
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 1
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 3
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 3
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 3
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 1
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 1
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 1
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 1 20
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 0 0
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 0
Yıliçinin Başarıya Oranı 60
Finalin Başarıya Oranı 40
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Sunum 0 0 0
Proje 1 15 15
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 15 15
İşyükü Saati (30) 0
Toplam İşyükü / Saat 82    
Dersin Akts Kredisi 3    
Ders Notu Naca (1989) İntegrated fish farming, technical manual7,277 p., Network of aquaculture centres in Asia and Pacific,Thailand.
Diğer Kaynaklar Naca (1989) İntegrated fish farming, technical manual7,277 p., Network of aquaculture centres in Asia and Pacific,Thailand.
Materyal
Dökümanlar Naca (1989) İntegrated fish farming, technical manual7,277 p., Network of aquaculture centres in Asia and Pacific,Thailand.
Ödevler
Sınavlar Bir ara sınav ve bir final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri