Ders Adı Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş
Ders Kodu SUM-7103
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisans
Yıl 1
Dönem 1.Yarıyıl
AKTS 5
Dersi Veren(ler) Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Gürkan YILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Ders içeriği şu konuları kapsar: Su Ürünleri Mühendisliği kavramının tanımı, araştırma ve çalışma konuları, geçmişten günümüze Türkiye'deki gelişimi, Bu kavramın dünyadaki eşdeğer karşılıkları, sektörel önemi ve çalışma şart ve olanaklarının öğretilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Su ürünleri mühendisliği kavramı, kapsadığı bilimsel ve ekonomik bileşenleri ve su ürünleri mühendisliği kavramının Türkiye ve dünyadaki genel durumu hakkında bilgilerin, görsel materyaller ile zenginleştirilerek teorik ve uygun şartlarda teknik gezi uygulamasıyla öğrencilere aktarılması.
Ders Yapısı
Temel/Alana Özgü Mesleki Dersler 100
Uzmanlık/Program Dersi 0
Destek Dersi 0
Beceri,İletişim ve Yönetim Becerileri Dersi 0
Aktarılabilir Beceri Dersi 0
Matematik ve Temel Bilimler 0
Temel Eğitim 0
Ders İşleme Şekli
Sınıf Dersi 100
Sınıf Dersi açıklama 0
Problem Saati 0
Problem Saati Açıklama 0
Laboratuvar 0
Laboratuvar Açıklama 0
Diğer 0
Diğer Açıklama 0
No Dersin Kazanımları  
1 Su Ürünleri Mühendisliği teriminin tanımının kavratılması
2 Su Ürünleri Mühendisliği mezunlarının çalışma alanları
3 Dünyada ve Türkiye'de su ürünleri (avcılık-yetiştiricilik) alanında yapılan çalışmalar ekonomiye kazandırılan türler bunların yaklaşık miktarları vb.
4 Su Ürünleri sektörünün ekonomik boyutu hakkında bilgi edinmek
5 Ülkeler bazında önem gösterin türlerin neler olduğu ve önemli ve bir su ürününün neden bir ülke için öncü tür olacağının irdelenmesi
6 Su ürünleri mühendisliği terminolojisinin öğrenilmesi
7 Mezuniyet sonrası çalışma alanlarına göre izlenecek yolun öğrenilmesi
8 Deniz yetiştiriciliğinde çalışma alanları
DERSİN KAZANIMLARI / PROGRAM YETERLİKLERİ İLİŞKİ MATRİSİ
DKPÇ1PÇ2PÇ3PÇ4PÇ5PÇ6PÇ7PÇ8PÇ9PÇ10PÇ11PÇ12PÇ13PÇ14PÇ15
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
5-Çok Yüksek İlişkili 4- Yüksek İlişkili 3-Orta İlişkili 2- Zayıf İlişkili 1-İlişkisiz
Hafta Konular  
1 Su Ürünleri teriminin tanımı
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
2 Su ürünleri avcılık ve yetiştiricilik tarihçesi
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
3 Su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan tür gruplarının tanıtımı
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
4 Su Ürünleri sektörünün Türkiye ve dünyadaki ekonomik boyutu
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
5 Deniz yetiştiriciliği yapan tesis tanıtımları
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
6 Tatlısu yetiştiriciliği yapan tesis tanıtımları
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
7 Bilimsel araştırma ve sunum teknikleri
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
8 Farklı ülkelerdeki öncelikli yetiştiricilik tipleri ve kullanılan türler (Öğrenci araştırma çalışması)
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
9 Deniz yetiştiriciliği tesislerinde çalışma alanları - iş tipleri
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
10 Tatlısu yetiştiriciliği tesislerinde çalışma alanları - iş tipleri
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
11 Koruma altındaki türler üzerine yapılan çalışmalar- Merin balığı örneği.
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
12 Su ürünleri alanında faaliyet gösteren Ulusal ve Uluslar arası kuruluşlar. Çalışma alanları ve geliştirdikleri proje örnekleri
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
13 Türkiye'de Su Ürünleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve Su Ürünleri Mühendisi unvanı almış kişilerin çalışabileceği resmi kurumlar ve pozisyonlar.
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
14 Uluslararası istihdam ve proje görevlerinde yer almak için kullanılacak online platformlar ve uygun CV hazırlama
  Ön Hazırlık: Online kaynaklar kullanılarak derlenen güncel veriler kullanılmaktadır.
No Program Çıktısı Katkı Düzeyi
1 Sucul ortam ve Su Ürünleri Mühendisliği alanlarıyla ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma, 4
2 Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini Su Ürünleri Mühendisliği problemlerine uygulayabilme, 5
3 Doğal ortamdaki avcılık, yetiştiricilik, işleme ve muhafaza süreçlerinde gerekli olan mühendislik yeteneklerine (inceleme, gözlem, ölçme, hesaplama, projeleme, yorumlama, problem çözme, sunum vb.) sahip olmak, 4
4 Bilgiye ulaşma, iletişim, veri toplama bilgisayar kullanarak kayıt, sınıflandırma istatistik analiz, grafikleme, tablolama raporlandırma yeteneklerine sahip olmak, 4
5 Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak alanıyla ilgili olay ve olgulara bilimsel yöntem ve teknikleri uygulayabilme, 4
6 Herhangi bir yabancı dilde yayınlanmış genel ve mesleki dokümanları inceleyip anlayabilmek, bu metinler üzerinde değerlendirmeler yapabilmek, yazı rapor düzenleyebilmek, 5
7 Sorgulayıcı ve araştırıcı olma, bilgiye ulaşma, analitik düşünme ve tasarım yapabilme, 1
8 Yetiştiriciliği yapılan su ürünleri türlerinde yavru üretimi, bakım, besleme, sağlığını koruma hastalık teşhis ve tedavi yöntemlerini bilmek ve sahada uygulamak, 4
9 Temel işleme, muhafaza ve kalite kontrolü kurallarını bilmek ve bunların sahaya uygulamasını yapabilmek, 3
10 Su kaynaklarında kalite ve kirlenme, koruma kontrol, kaynakların sürdürülebilir yönetimi konularında çalışmalar yapabilmek, 3
11 Su Ürünleri alanında araştırma, inceleme, üretim, yetiştiricilik, işleme, hastalık tedavisinde kullanılan teknik cihazları, ölçüm aletlerini kullanabilmek, 2
12 Su ürünleri ile ilgili kurumsal organizasyonları, yürürlükteki mevzuatı ve bu mevzuatın pratik uygulamalarını bilmek, 5
13 Su kaynakları, su canlıları, yetiştiricilik, işleme, avlama konularında proje hazırlayıp bu projeleri uygulayabilmek, bu projelerde görev almak, 2
14 Su ürünleri konularında işletme yönetimi ve organizasyonunu, araştırma, yetiştiricilik, avcılık, işleme, muhafaza pazarlama bağlamında danışmanlık, sorumlu mühendislik ve yöneticilik yapabilmek, 3
15 Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma, yorumlayıcı düşünebilme, elde edilen bilgi ve sonuçları analiz edebilme, bilgi gözlem ve düşüncelerini başkalarına iletebilme, problemlere alternatif çözümler üretmek. 3
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
Sözlü sınav 0 0
Portfolyo 0 0
Doküman İncelemesi 0 0
Performans değerlendirme 0 0
Sunum 1 20
Alan Çalışması 0 0
Vaka Çalışması 0 0
Video Kaydı 0 0
Öz değerlendirme 0 0
Akran Değerlendirme 0 0
Eşleştirme Testleri 0 0
Çoktan seçmeli test 0 0
Kısa Cevaplı test 0 0
Kontrol listeleri 0 0
Dereceleme Ölçekleri 0 0
Zihin Haritalama 0 0
Araştırma yazısı 0 0
Çevrimiçi anket 0 0
Çevrimiçi Kısa sınav 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 4 15 60
Sunum/Seminer 0 0 0
Proje 1 15 15
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Araştırma 0 0 0
Rapor Yazma/Rapor sunumu 0 0 0
Vaka İncelemesi 0 0 0
Staj 0 0 0
Uygulama/Materyal Hazırlama 0 0 0
Tez Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 20 20
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 161    
Dersin Akts Kredisi 5    
Ders Notu ATAY, D.,1995. Su Ürünleri, 124 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1427, Ders kitabı:414, Ankara
Diğer Kaynaklar ATAY, D.,1995. Su Ürünleri, 124 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1427, Ders kitabı:414, Ankara
Materyal
Dökümanlar ATAY, D.,1995. Su Ürünleri, 124 s, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın no:1427, Ders kitabı:414, Ankara
Ödevler 1
Sınavlar 2
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri











Course Weekly Schedules
Hafta 1 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler "Su Ürünleri" teriminin "tüm sucul organizmalar" kavramından farkının değerlendirilmesi yapılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 2 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Su Ürünleri ve insan ilişkisinin tarihi süreci hakkında bilgi edinmek
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 3 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Su Ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan organizma gruplarının kısa tanıtımı yapılacaktır
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 4 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Yıllara göre su ürünleri sektörünün Türkiye ve Dünya genelinde nasıl bir ekonomik gelişim gösterdiğinin değerlendirmesi yapılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 5 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Türkiyede Denizel tür yetiştiriciliği yapan işletmelere örnekler verilerek tanıtılacaktır
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 6 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Türkiyede tatlısu türleri yetiştiriciliği yapan su ürünleri işletmelere örnekler verilerek tanıtılacaktır
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 7 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler "konuları, Magazinden arındırılmış bilimsel araştırma yöntemleri kullanarak araştırmak, anahtar kelime kullanımının önemi ve elde edilen verilerin uygun sunum teknikleri ile aktarılması" konuları işlenecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 8 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Farklı ülkelerdeki öncelikli su ürünleri yetiştiriciliği tipleri ve bu yetiştiricilk için kullanılan türlerin araştırılması öğrenciler tarafından yapılacak ve sınıfta yapılan sunum üzerine tartışılacaktır.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 9 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Denizel su ürünleri yetiştiriciliği yapan kuruluşlarda çalışanların yaptığı görevler ve iş tipleri hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 10 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Tatlısu su ürünleri yetiştiriciliği yapan kuruluşlarda çalışanların yaptığı görevler ve iş tipleri hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 11 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Su ürünleri mühendisliği alanında eğitim almış kişilerin, koruma altındaki sucul organizmalar üzerinde yapabileceği çalışmalar, mersin balığı örneği üzerinden değerlendirilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 12 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Su ürünleri alanında faaliyet gösteren Ulusal ve Uluslar arası kuruluşlar. Çalışma alanları ve geliştirdikleri proje örnekleri işlenecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 13 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler Türkiye'de Su Ürünleri Mühendisliği bölümünden mezun olmuş ve Su Ürünleri Mühendisi unvanı almış kişilerin çalışabileceği resmi kurumlar ve pozisyonlar hakkında bilgiler verilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı
Hafta 14 .Hafta
Konu
Haftalık Kapsam ve Hedefler online cv yüklenen platformlar ve bu platformları kullanarak ulaşılabilecek istihdam ve proje paydaşı olabilme imkanları hakkında bilgi verilecektir.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri/Kaynakları/Videolar Video içerikleri, PP sunum ve edinilen bilgiler üzerine tartışma.
Haftalık Öğrenme Etkinlikleri Açıklama Öğrenciyi araştırmaya sevk edecek online ulaşılabilen akademik değerdeki bilgilerin değerlendirilmesi ve konu ile ilgili PP sunum.
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Etkinlikleri
Haftalık Ölçme-Değerlendirme Notlandırması/Ödev Teslim Süreleri Günlük işlenen konu üzerine 10 dk. soru cevap uygulaması yapıldı