Ders Adı Süs Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi, Depolanması ve Pazarlanması
Ders Kodu 84356d3d3b1a419cb3
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 4-Tuba DİLMAÇÜNAL
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında süs bitkilerinin yetiştirme koşulları, hasadı ve kullanım alanları; süs bitkilerinin yaşlanmasıyla bağlantılı olarak yapısal, fizyolojik ve metabolik değişiklikler; kalite değerlendirmesi ve sınıflandırma; muhafaza teknikleri ve hasat sonrası ömrünü uzatan faktörler; paketleme sistemleri, paketleme evi işlemleri, depolama, nakliye ve pazarlama konularında bilgiler verilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Süs bitkisi türlerinin hasat sonrası fizyolojileri, depolanma koşulları ve pazarlanmasını öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Süs bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması ve kullanım alanları hakkında bilgi verilecektir.
2 Süs bitkilerinin Dünya’da ve Türkiye’deki durumu hakkında bilgi verilecektir.
3 Kesme Çiçeklerin Tanımı, Hasat Kriterleri ve Hasat Sonrası Fizyolojisi hakkında bilgi verilecektir.
4 Kesme Çiçeklerin Depolanması ve Pazarlanması hakkında bilgi verilecektir.
5 Dış Mekân Süs Bitkilerinin Tanımı, Hasat Kriterleri ve Hasat Sonrası Fizyolojisi hakkında bilgi verilecektir.
6 Dış Mekân Süs Bitkilerinin Depolanması ve Pazarlanması hakkında bilgi verilecektir.
7 İç Mekân Süs Bitkilerinin Tanımı, Hasat Kriterleri ve Hasat Sonrası Fizyolojisi hakkında bilgi verilecektir.
8 İç Mekân Süs Bitkilerinin Depolanması ve Pazarlanması hakkında bilgi verilecektir.
9 Geofitlerin Tanımı, Türkiye için önemi, Isparta ili’nde doğal olarak yetişen geofitler hakkında bilgi verilecektir.
10 Geofitlerin Hasat Kriterleri ve Hasat Sonrası Fizyolojisi hakkında bilgi verilecektir.
11 Geofitlerin Depolanması ve Pazarlanması hakkında bilgi verilecektir.
12 Süs Bitkilerinde Yeni Türler ve Çeşitler ile ilgili bilgi verilecektir.
13 Süs Bitkilerinde Yeni Türler ve Çeşitlerin Hasat Kriterleri ve Hasat Sonrası Fizyolojisi hakkında bilgi verilecektir.
14 Süs Bitkilerinde Yeni Türler ve Çeşitlerin Depolanması ve Pazarlanması ile ilgili bilgi verilecektir.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 8 112
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu 1. Greer, L. Ve Dole, J., 2009. WoodyCutStemsforGrowersandFlorists: Productionand Post-Harvest Handling of BranchesforFlowers, Fruit, andFoliage [Kindle Edition], pp. 576, TimberPress. 2. Karaçalı, İ., 2012. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Basımevi,486 s., İzmir.
Diğer Kaynaklar 1. Tanrıverdi, F., 1993. Çiçek Üretim Tekniği, Sera ve Açık Alanlarda Saksı, Kesme ve Bahçe Çiçeği Yetiştirme İlkeleri. 239 s., İnkılap Kitabevi, İstanbul. 2. Aksu, E., 2011. İhraç Edilen Doğal Çiçek Soğanlarımız ve Üretim Teknikleri, 56 s., Hasad Yayıncılık. 3. Odabaş, A., 1993. Süs ve Sera Bitkileri, Üretimden Bakıma Çiçeklerin Tüm Özellikleri. Özgür Yayın-Dağıtım, İstanbul.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir.
Sınavlar Dönem sonu genel değerlendirme.
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)