Ders Adı Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Yönetiminde Nanoteknoloji Kullanımı
Ders Kodu 3edd01d054944637a2
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 4-Tuba DİLMAÇÜNAL
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Nanoteknoloji Nedir? Bahçe Bitkilerinde Nanoteknoloji kullanım alanları; Dünya’da ve Türkiye’de Nanoteknoloji kullanım alanları; Nanoteknoloji Ucuz ve Kolay Uygulanabilir Bir Yöntem Midir? Türkiye’de Nanoteknolojinin Hasat Sonrasında Kullanımı Yaygın mıdır? Hasat Sonrasında Nanoteknoloji kullanım alanları; Nanoteknolojinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri; Ürünlere Temas Eden ve Etmeyen Nanoteknolojik Yöntemler; Ürünlerde Orjinalliği/Güvenilirliği Sağlayan Nanoteknolojik Yöntemler; Nanoteknolojik Paketleme; Hasat sonrası Ürün Paketlemede Kullanılan Nanoteknolojik Materyaller; Ürünlerin Raf Ömrü Süresi Nanoteknolojik Olarak Nasıl Uzatılır? Nanoteknoloji Hasat Sonrası Dönemde En Çok Hangi Ürün Gruplarında ve Neden Tercih Edilir? Nanoteknoloji ile İlgili Son Gelişmeler Nelerdir? konularında bilgi verilecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı, son yıllarda hasat sonrası kayıpları azaltmak için de kullanılmaya başlayan nanoteknolojinin tarımda kullanım alanlarını ve hangi yöntemlerle bahçe ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağladığını öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Nanoteknoloji Nedir?
2 Nanoteknoloji Bahçe Bitkilerinde Hangi Alanlarda Kullanılır?
3 Dünya’da ve Türkiye’de Nanoteknoloji Hangi Alanlarda Kullanılır?
4 Nanoteknoloji Ucuz ve Kolay Uygulanabilir Bir Yöntem Midir?
5 Türkiye’de Nanoteknolojinin Hasat Sonrasında Kullanımı Yaygın mıdır?
6 Hasat Sonrasında Nanoteknoloji Hangi Alanlarda Kullanılır?
7 Nanoteknolojinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri Nelerdir?
8 Ürünlere Temas Eden ve Etmeyen Nanoteknolojik Yöntemler Nelerdir?
9 Ürünlerde Orjinalliği/Güvenilirliği Sağlayan Nanoteknolojik Yöntemler Nelerdir?
10 Nanoteknolojik Paketleme Nedir?
11 Hasat sonrası Ürün Paketlemede Kullanılan Nanoteknolojik Materyaller Nelerdir?
12 Ürünlerin Raf Ömrü Süresi Nanoteknolojik Olarak Nasıl Uzatılır?
13 Nanoteknoloji Hasat Sonrası Dönemde En Çok Hangi Ürün Gruplarında ve Neden Tercih Edilir?
14 Nanoteknoloji ile İlgili Son Gelişmeler Nelerdir?
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 8 112
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu 1. Verma, M. L.,Chandra, B. P., Bhushan, S., 2015. NanoscienceandNanotechnology: RecentAdvances. Ed: Mohan L. Verma. pp. 200.ShriShankaracharyaCollege of EngineeringandTechnology, Junwani, Bhilai. Alpha ScienceIntl Ltd. 2. Cao, G., 2011. NanostructuresandNanomaterials: Synthesis, Properties, and Applications (2nd Edition) (World Scientific Series in NanoscienceandNanotechnology). World Scientific Publishing Company; 2 edition. pp. 596.
Diğer Kaynaklar 1. Subramanian, K. S.,Gunasekaran, K., Natarajan, N., 2015. Nanotechnology in Agriculture [Kindle Edition]. Eds.:Chinnamuthu, C. R., Lakshmanan, A., Rajkishore, S. K.New India Publishing AgencyExclusively Distributed byAstral International Pvt. Ltd.pp. 540. 2. Rai, M.,Riberio, C., Mattoso, L., Duran, N., 2015. Nanotechnologies in FoodandAgricultureHardcover. Eds.: Rai, M., Riberio, C., Mattoso, L., Duran, N. Springer; 2015 edition, pp. 347. 3. Frewer, L. J.,Norde,W., Fischer, A., Kampers, F., 2011. Nanotechnology in theAgri-FoodSector. Eds.:Frewer, L. J., Norde,W., Fischer, A., Kampers, F. Wiley-VCH; 1 edition. pp. 328. 4. Kuotsu, K.,Das, A., Verma,B. C., 2012. Nanotechnology in Agriculture: Nanotechnologywilltransformthefoodindustry; thewayfood is produced, processed, packaged, transportedandconsumedPaperback.LAP LAMBERT Academic Publishing. Pp. 72.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir.
Sınavlar Dönem sonu genel değerlendirme.
Materyal Diğer -
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)