Ders Adı Fidanlık Tesisi ve Yönetimi
Ders Kodu 2f3bafacf5324748a5
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 3-Adnan N. YILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Fidanlık tanımı ve meyve yetiştiriciliği açısından önemi, ülkemiz fidancılığının bugünkü durumu, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, fidanlık yerinin seçimini etkileyen faktörler, fidanlık yerinin çevrilmesi, fidanlıklarda parselasyon, tohum yastıklarının oluşturulması, köklendirme parsellerinin oluşturulması ve dikimi, anaç ve kalem damızlıklarının oluşturulması dikimi, aşı parsellerinin oluşturulması, anaçların aşı parsellerine şaşırtılma işlemleri, fidanlıklarda yapılan kültürel uygulamalar, fidanlıklarda kullanılan alet ve ekipmanlar, fidanlıklarda münavebe yönteminde kullanılan bitkiler ve özellikleri, fidanların sökülmesi, boylanması, hendeklenmesi ve ambalajlanması
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Fidan işletmelerinin kuruluşu, ülkemiz fidancılığının özellikleri, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, fidan işletmelerinin organizasyon ve yönetimi konusunda bilgileri kavramak ve öğrenmek
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Fidanlık tanımı, Türkiye ve Dünya meyve üretim değerleri, ülkemizde fidan işletmelerine genel bir bakış ve ülkemiz fidancılığının bugünkü durumu
2 Ülkemiz fidancılığında uygulamada karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
3 Fidanlık yerinin seçimini etkileyen faktörler
4 Fidanlık yerinin çevrilmesi, fidanlıklarda parselasyon, tohum yastıklarının oluşturulması
5 Köklendirme parsellerinin oluşturulması ve dikimi
6 Anaç ve kalem damızlıklarının oluşturulması dikimi
7 Aşı parsellerinin oluşturulması ve yaygın olarak kullanılan teknikler
8 Anaçların aşı parsellerine şaşırtılma işlemleri
9 Fidanlıklarda yapılan kültürel uygulamalar
10 Fidanlıklarda kullanılan alet ve ekipmanlar ve mekanizasyonun önemi
11 Fidanlıklarda münavebe yönteminde kullanılan bitkiler ve özellikleri
12 Fidanların sökülmesi, boylanması işlemleri
13 Hendeklenmesi ve ambalajlanma işlemleri
14 Fidanların muhafaza şartları ve özellikleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 50
Kısa Sınav 0 0
Ödev 3 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 2 20
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 5 70
Ödevler 3 8 24
Sunum 2 8 16
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 8 8
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 168    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloran, N., Köksal, İ., Yanmaz, R., 2010. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1579, Ders Kitabı: 531. Ankara. Çetiner, G., 1994. Fidanlı İşletmesi Kuruluşu. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Kitabı No: 25, Adana. Özbek, S., 1975. Genel Meyvecilik. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 111, Ders Kitabı: 6, Adana. Gerçekçioğlu, R., Bilgener, Ş., Soylu, A., 2008. Genel Meyvecilik. Nobel Yayın No:1280, Ankara. Barrıtt, H.B., 1992. Intensive Orchard Management. ISBN: 0963065912, Washington.
Diğer Kaynaklar Yok
Materyal
Dökümanlar Yok
Ödevler Yok
Sınavlar Vize sınavı Final sınavı
Materyal Diğer Yok
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)