Ders Adı Meyve Ağaçlarında Biyoaktif Bileşikler
Ders Kodu a5b46ac59bd54748a7
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 2-Fatma YILDIRIM
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bioaktif bileşik nedir? Nerede bulunurlar? Bioaktif bileşiklerin sınıflandırılması. Bioaktif bilşiklerin başlıca sentez yolları. Biokatif bileşikler üzerine genotip, çevre ve kültürel uygulamaların etkisi. Bioaktif bileşiklerin (polyphenols, terpenoids, carotenoids, vitamins, etc.) meyve üretimi ve meyve kalitesi üzerindeki etkileri; tozlanma, savunma mekanizması, allelopatik etki,çiçek ve meyve rengi, meyve tadı, bitki stress koşulları, anaç-kalem uyuşmazlığı vb. Bioaktif maddelerin organik tarımdaki önemi. Bitkinin değiş organlarında bioaktif bileşik içerikleri ve bunların mevsimsel değişimleri. Bioaktif bileşiklerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri. Bioaktif bileşikler üzerine bilimsel araştırmaların önemi ve bilgilerden yararlanılarak yeni teknolojiler geliştirilmesi.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu dersin amacı meyve türlerinde bulunan biyoaktif bileşikleri ve onların meyve üretimi ve meyve kalitesi ile insan sağlığı üzerindeki rollerini öğretmektir.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Bioaktif bileşik nedir? Nerede bulunurlar? Bioaktif bileşiklerin sınıflandırılması.
2 Bitkinin değişik organlarında bioaktif bileşik içerikleri ve bunların mevsimsel değişimleri.
3 Bioaktif maddelerin başlıca sentez yolları.
4 Biokatif bileşikler üzerine genotip, çevre ve kültürel uygulamaların etkisi.
5 Biokatif bileşikler üzerine genotip, çevre ve kültürel uygulamaların etkisi.
6 Bioaktif bileşiklerin (polyphenols, terpenoids, carotenoids, vitamins, etc.) meyve üretimi ve meyve kalitesi üzerindeki etkileri; tozlanma, savunma mekanizması.
7 Bioaktif bileşiklerin (polyphenols, terpenoids, carotenoids, vitamins, etc.) meyve üretimi ve meyve kalitesi üzerindeki etkileri; allelopatik etki, çiçek ve meyve rengi, meyve tadı
8 Bioaktif bileşiklerin (polyphenols, terpenoids, carotenoids, vitamins, etc.) meyve üretimi ve meyve kalitesi üzerindeki etkileri; bitki stress koşulları, anaç-kalem uyuşmazlığı
9 Bioaktif maddelerin organik tarımdaki önemi
10 Bioaktif bileşiklerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri
11 Bioaktif bileşiklerin insan beslenmesi ve sağlığı üzerindeki etkileri
12 Bioaktif bileşikler üzerine bilimsel araştırmaların önemi ve bilgilerden yararlanılarak yeni teknolojiler geliştirilmesi.
13 Ödev sunumları
14 Ödev sunumları.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 30
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 8 112
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 167    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu VEBERIC, R., 2010. Bioactive compounds in fruit plants [Elektronski vir] / Robert Veberic. - El. knjiga. - Ljubljana : Biotehniška fakulteta, 2010
Diğer Kaynaklar Bu konudaki makaleler.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir
Sınavlar Ödev, Vize, Final
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)