Ders Adı Tarım Ürünlerinin Soğukta Taşınması ve Depolanmasında Yeni Teknolojiler
Ders Kodu 01BAH6125
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Tarım ürünlerinin özellikle meyve ve sebzelerin derimden sonra taşınması, ön soğutulması, işlenmesi ve depolanması için yeni geliştirilen teknolojiler , ön soğutma (arazi ve işletmede), karayolu, denizyolu ve havayolu ile taşımada kullanılan yeni sistemler ve depolama elemanları incelenecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders kapsamında tarım ürünlerinin özellikle meyve ve sebzelerin derimden sonra taşınması, ön soğutulması, işlenmesi ve depolanmasında geliştirilen yeni teknolojiler incelenecektir.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Depolamanın tanımı, amacı ve önemi
2 Tarım ürünlerinin derimde kullanılan yeni teknolojiler
3 Tarım ürünlerinin ön soğutmasında kullanılan yeni teknolojiler
4 Tarım ürünlerinin depolama öncesi aşamalarında kullanılan yeni teknolojiler
5 Tarım ürünlerinin ambalajlanmasında kullanılan yeni sistemler
6 Kontrollü atmosferlerde dinamik sistemin kullanımı
7 Kontrollü atmosferle ilgili son çalışmaların incelenmesi
8 Dinamik sistemle ilgili son çalışmaların irdelenmesi
9 Modifiye atmosfer paketlemede yeni sistemler
10 Modifiye atmosfer paketlemeyle yapılan son çalışmaların değerlendirilmesi
11 Taşımada kontrollü atmosferin kullanımı
12 Tarım ürünlerinde frigofirik araçların incelenmesi
13 Haldeki soğuk zincirin incelenmesi
14 Genel değerlendirmeler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 3 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 7 98
Ödevler 3 7 21
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 165    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu 1. Thompson, A. K., 1998. Controlled Atmosphere Storage of Fruits and Vegetables. Cab International. Wallingford Oxon OX10 8DE UK.
Diğer Kaynaklar 1. Ryoll, A. L., Pentzer, W. T., 1982. Handling, Transportation and Storage of Fruits and Vegetables. ISBN 0-870 55-401-7. AVI Publishing Company, INC. Westport, Connecticut.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir.
Sınavlar Ara sınav, Final, Ödev
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)