Ders Adı Kuru ve Kurutulmuş Meyvelerin Depolanması
Ders Kodu 01BAH6110
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Kuru meyveler grubuna dahil edebileceğimiz ceviz, fındık, badem, antepfıstığı ve kestane gibi sert kabuklu meyveler ile kurutulmuş incir, üzüm ve kayısı gibi meyveler irdelencektir. Gerek sert kabuklu gerekse kurutulmuş bahçe ürünlerinin hem muhafaza hem de pazarlama kanallarındaki taşınması yaş meyve ve sebzelerden oldukça farklıdır. Ders içerinde bu meyveler tek tek ele alınarak depolama koşulları incelenecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bu ders kapsamında kuru meyveler grubuna dahil edebileceğimiz ceviz, fındık, badem, antepfıstığı ve kestane gibi sert kabuklu meyveler ile kurutulmuş incir, üzüm ve kayısı gibi meyveler öğretmek amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Kuru ve kurutulmuş ürünler hakkında genel bilgi
2 Kuru ve kurutulmuş ürünlerin depolanmasındaki ortam faktörlerinin belirlenmesi ve incelenmesi
3 Kuru ve kurutulmuş ürünlerde oda nisbi neminin önemi ve su aktivitesi
4 Kuru ve kurutulmuş besin maddeleri içerikleri ve ürünlerin depolanması ile ilişkisi
5 Bademin depolanması
6 Cevizin depolanması
7 Fındığın depolanması
8 Antep fıstığının depolanması
9 Kestanenin depolanması
10 Kurutulmuş meyvelerin depolanması
11 Kurutulmuş sebzelerin depolanması
12 Kuru ve kurutulmuş ürünlerin depolama esnasında etkilendikleri faktörler
13 Bu konuyla ilgili yapılan son çalışmaların tartışılması
14 Genel değerlendirmeler
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 3 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 7 98
Ödevler 3 7 21
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 165    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu 1. Koyuncu, M. A., 1996. Van Gölü Çevresinde Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Ceviz Tiplerinin Depolanması Üzerine Çalışmalar. Doktora Tezi (Basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van. 2. Woodroof, J. G., 1967. Tree Nut Production, Processing, Product Volume One and Two. The Avi Publishing Company Inc. Westport Connecticut. 3. Karaçalı, İ, 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması (3. Baskı). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi yayınları No: 494. Ege Üniversitesi basımevi. Bornova, İzmir.
Diğer Kaynaklar 1. Labuzu, T. P., 1982. Shelf-life Dating of Foods. Food Nutrition Pres. Inc. Westport Connecticut.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir
Sınavlar Final, ara sınav, ödev
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)