Ders Adı Egzotik sebzeler
Ders Kodu 9621ebd8552541c998
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 3-Halime Ünlü
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bazı egzotik sebze türlerinin (şikori, kudret narı, Afrika hıyarı, malabar ıspanağı, pepino, kolokas, mizuna, çin hardalı, uzun börülce ve bazı minyatür sebzeler) anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme tekniklerini kapsamaktadır.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Egzotik sebze türlerinin ülkemiz ekolojisine adaptasyonu ve ülkemiz ekonomisine kazandırılması noktasında bilgi ve beceriye sahip olunmasını sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Dünya sebzeciliğinin genel değerlendirilmesi.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
2 Türkiye sebzeciliğinin genel değerlendirilmesi.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
3 Şikori(Cichorium intybus)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
4 Şikori(endive)(Cichorium endivia)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
5 Kudret narı (Momordica charantia)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
6 Afrika hıyarı (Cucumis metuliferus)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
7 Malabar ıspanağı (Basella alba)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
8 Pepino (Solanum muricatum)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
9 Kolokas (Colocasia esculanta)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
10 Mizuna (Brassica rapa var. japonica)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
11 Çin hardalı (Brassica campestris var. chinensis)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
12 Uzun börülce (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis)’nin anavatanı, besin içeriği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri ve yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
13 Bazı minyatür sebzelerin yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
14 Bazı minyatür sebzelerin yetiştirme teknikleri.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 80
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 2 10 20
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu 1. Munro, D. B., Small, E., 1997. Vegetables of Canada. NRC Research Press, Ottawa, Canada, 417p. 2. Eşiyok, D., Bozokalfa, M. K., Kaygısız Aşçıoğlu, T., 2013. Egzotik Sebze Türleri ve Yetiştiriciliği. Ege Üniv.Yayınları. Ziraat Fak.Yayın No:571, 144s. 3. Kays S. J., 2011. Cultivated Vegetables of the World. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, Netherland, 828p. 4. George, R. A. T. 2011. Tropical Vegetable Production, CABI Publishing, Oxfordshire, UK, 225p.
Diğer Kaynaklar Konu ile ilgili makaleler
Materyal
Dökümanlar Konu ile ilgili kitap ve yayınların temini.
Ödevler Dersle ilgili konularda kısa ödevlerin hazırlanması.
Sınavlar Ara sınavı, dönem sonu sınavı ve hazırlanan ödevlerin genel değerlendirilmesi.
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)