Ders Adı Sebzelerde kullanılan bazı fiziksel ve kimyasal analizler.
Ders Kodu 3757165eeb8f45ee98
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 3-Halime ÜNLÜ
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bu ders laboratuar çalışmalarında uyulması gereken kuralları, denemelerin planlanmasını ve bazı fiziksel ve kimyasal analizleri içermektedir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Öğrencilerin laboratuarda kurallara uygun olarak çalışmasını ve araştırmalarında bazı fiziksel ve kimyasal analizleri doğru bir şekilde yapabilmelerini sağlamaktır.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Laboratuar çalışmalarında uyulması gereken güvenlik kuralları.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
2 Laboratuarda kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılması.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
3 Laboratuar denemelerinin planlanması.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
4 Sebzelerde kullanılan fiziksel analizler ve bunların uygulanması.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
5 Sebzelerde kullanılan fiziksel analizler ve bunların uygulanması.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
6 Analizlerde kullanılan klasik ve modern yöntemler.
  Ön Hazırlık: konu ile ilgili kaynakların okunması.
7 Klorofil ve karotenoid tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
8 Suda çözünebilir kuru madde, pH, titre edilebilir asitlik tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
9 C Vitamini tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
10 Toplam şeker tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
11 İndirgen şeker tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
12 Toplam karotenoid tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
13 Likopen, ß karoten tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
14 Toplam fenolik madde tayini.
  Ön Hazırlık: metodun incelenmesi.
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 1 30
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 14 2 28
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 1 1
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 0    
Dersin Akts Kredisi 0    
Ders Notu 1. Kacar, B., 2012. Temel Laboratuvar Bilgisi. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık TİC.LTD.ŞTİ.Yayın No:378, Fen Bilimleri No:30, 248s 2. Cemeroğlu, B., 1992. Meyve Ve Sebze İşleme Endüstrisinde Temel Analiz Metotları. Biltav Yayınları, 381s. Ankara. 3. Koyuncu, M. A., Çalhan, Ö., 2010. Bahçe Ürünlerinde Kalite ve Standardizasyon. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No: 87, 98s., Isparta. 4. Canel, M., 2002. Laboratuar Güvenliği, Ankara Üniv. Fen Fak. Döner Sermaye İşletmesi Yayınları No: 26, 402 s., Ankara.
Diğer Kaynaklar Konu ile ilgili makaleler.
Materyal
Dökümanlar Konu ile ilgili kitap ve yayınların temini.
Ödevler Dersle ilgili konularda kısa ödevlerin hazırlanması.
Sınavlar Ara sınavı, dönem sonu sınavı ve hazırlanan ödevlerin genel değerlendirilmesi yapılacaktır.
Materyal Diğer bitkisel materyal, laboratuar araç ve gereçleri.
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)