Ders Adı Meyve Türlerinde in vitro Tekniklerinin Kullanımı
Ders Kodu 01BAH5176
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği In vitro tekniklerin tanımı, doku kültürü teknikleri, kullanım alanları ve uygulamaları.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı In vitro teknikler ile ilgili bilgileri öğretmek, Meyvecilikte bu tekniklerin etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamak, karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını öğretmek
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 In vitro tekniklerin, önemi ve esasları
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
2 Bitki doku kültürlerinin meyvecilikte kullanım alanları
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
3 Doku kültürü laboratuarının organizasyonu, kullanılan besin ortamlarının içerikleri ve hazırlanmaları
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
4 Bitki doku kültüründe sterilizasyonun önemi ve sterilizasyon teknikleri
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
5 Mikroçoğaltım
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
6 Virüsten ari bitki üretimi
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
7 Organogenesis ve somatik embriyogenesis
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
8 Kallus kültürü, hücre kültürü
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
9 Embriyo kültürü
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
10 Haploid bitki üretimi
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
11 Sekonder metabolit üretimi
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
12 Bitki germplasm muhafazası
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
13 Protoplast kültürü ve somatik melezleme
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
14 Somaklonal melezleme
  Ön Hazırlık: Ders kitabının ilgili bölümleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 70
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 20
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 1 10
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 6 84
Ödevler 2 10 20
Sunum 1 10 10
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 5 5
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 5 5
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 166    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu Babaoğlu, M., Gürel, E., Özcan, S., 2002. Bitki Biyoteknolojisi I- Doku Kültürü ve uygulamaları. Selçuk Üniversitesi Vakfı yayınları
Diğer Kaynaklar
Materyal
Dökümanlar
Ödevler
Sınavlar
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)