Ders Adı Tohum Fizyolojisi
Ders Kodu 01BAH5171
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Mantar üreticiliğinin tarihçesi, mantar üretiminin ekonomik önemi, mantarın besin değeri, canlılar alemindeki yeri, mantar üretim tesisleri, mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı, misel ekim yöntemleri, misel ön gelişme dönemi, kapaklık materyaller ve kapak atma, kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler, mantarların hasadı ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler, üretim odalarının boşaltılması, mantar yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılar ile mücadelede kullanılan kimyasallar
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Yemeklik mantar üretimi ile ilgili temel bilgileri edindirerek, karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını öğretmek
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Mantar üretiminin tarihçesi ve ekonomik önemi
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
2 Mantarın besin değeri ve canlılar alemindeki yeri
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
3 Mantarım tanımı ve morfolojisi
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
4 Mantar üretim sitemleri
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
5 Mantar yetiştiriciliğinde kullanılan yastık tipleri
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
6 Kompost yapımında kullanılan materyaller, kompost hazırlama yöntemleri ve fermantasyon aşaması
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
7 Kompost pastörizasyonu
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
8 Misel ekim yöntemleri
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
9 Misel ön gelişme dönemi
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
10 Kapaklık materyaller ve kapak atma
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
11 Kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler,
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
12 Mantarların hasadı ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler,
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
13 Üretim odalarının boşaltılması ve temizliği
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
14 Mantar yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlılar ile mücadelede kullanılan kimyasallar
  Ön Hazırlık: Ders sunusu çıktısının ilgili bölümleri
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 40
Finalin Başarıya Oranı 60
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 5 70
Ödevler 4 15 60
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 178    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu Boztok, K. Mantar (Agaricus bisporus) yetiştiriciliği. (Basılmamış Ders notları. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, İzmir.
Diğer Kaynaklar Günay, A., Abak, K. ve Koçyiğit, A.E. 1992. Mantar Yetiştirme (cilt IV). Saypa Kitap ve Yayınevi, Ankara, 1992
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitabının temini, hazırlanan ders sunuların öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Ara sınav ve Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)