Ders Adı Meyve Ağaçlarında Yeni Budama ve Terbiye Sistemleri
Ders Kodu 01BAH5158
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler) 3-Mehmet POLAT
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Budama teknikleri, budamanın fizyolojik etkileri, terbiye sistemleri, hatalı budamaların yol açacağı zararlar ve giderilme yolları
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Meyve ağaçlarında budama ile ilgili temel bilgileri edindirerek, yeni budama ve terbiye sistemlerini öğretmek ve uygulamada karşılaşılan sorunları ve çözüm yollarını öğretmek
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Budamanın tanımı, budama tanımına giren uygulamalar ve yapılma şekilleri, budama zamanı
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitapların, temini
2 Budamanın meyve ağaçlarındaki fizyolojik etkileri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
3 Meyve türlerinin budamaya karşı verdikleri tepkiler
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
4 Şekil budaması
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
5 Verim budaması
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
6 Gençleştirme budaması
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
7 Yaz budaması
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
8 Yumuşak çekirdekli meyvelerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
9 Sert çekirdekli meyvelerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
10 Sert kabuklu meyvelerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
11 Üzümsü meyvelerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
12 Turunçgillerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
13 Zeytin, çay, nar vd. subtropik meyvelerde kullanılan terbiye sistemleri ve budama teknikleri
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
14 Yanlış terbiye sistemi veya hatalı budama yapılmış ağaçlarda meydana gelecek zararlar ve giderilme yolları
  Ön Hazırlık: Konu ile ilgili kaynak kitaplardan hazırlanmak
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 60
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 40
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 2 28
Ödevler 5 15 75
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 165    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu
Diğer Kaynaklar Genel Meyvecilik (Editörler R. Gerçekçioğlu, Ş. Bilginer, A. Soylu), Özel Meyvecilik (S. Özbek), Meyve Ağaçlarında Budama (M. Yılmaz), Apples (Edited by Ferree and Warrington), Ceviz Yetiştiriciliği (Y. Akça), Zeytin Yetiştiriciliği (Hasad yay.), Kayısı Yetiştiriciliği (M. Asma), Üzümsü Meyveler (S. Ağaoğlu)
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini ve öğrencilere verilmesi
Ödevler Belli aralıklarla öğrencilerin ödevlendirilerek bir sonraki konuya hazırlanmalarını sağlamak
Sınavlar Ara sınav, Final sınavı
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)