Ders Adı Bahçe Ürünlerinde Kullanılan Ambalaj Malzemeleri ve Ambalajlama Teknikleri
Ders Kodu 01BAH5141
Dersin Türü Zorunlu
Ders Biriminin Seviyesi Lisansüstü
Yıl Hazırlık
Dönem 2.Yarıyıl
AKTS 6
Dersi Veren(ler)
Dersin Yardımcıları
Ders İşleme Biçimi Yüz Yüze
Önkoşul Dersleri
Dersin İçeriği Bahçe ürünlerinde derimden tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamalar, ambalaj malzemelerinin gaz, ısı ve su buharı geçirgenlikleri, kalınlık ve sertlik gibi bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri, bahçe ürünleri üzerinde meyveler ile ambalaj malzemeleri arasındaki ilişki, meyve ve sebzeler için kullanılan yeni paketleme teknikleri incelenecektir.
Dersin Verildiği Diller Türkçe
Dersin Amacı Bahçe ürünlerinde derimde tüketime kadar geçen süre içerisinde kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj teknikleri ve ambalajlama öncesi bazı aşamaları öğretmek amaçlanmaktadır.
No Dersin Kazanımları  
Hafta Konular  
1 Paketleme materyalleri
2 Paketleme sistemi ve teknolojisi
3 Paketleme makinaları
4 Paketleme kuralları
5 Paketlemenin ürün kalitesine etkileri
6 Paketlemede sterilizasyon ve mikroorganizma kontrolü
7 Aseptik paketleme sistemi
8 Modifiye atmosfer paketleme
9 Vakum paketleme
10 Taze ve işlemiş meyvelerin paketlenmesi
11 Taze ve işlenmiş sebzelerin paketlenmesi
12 Kuru ve kurutulmuş bahçe ürünlerinin paketlenmesi
13 Tazeliğini korumak için paketleme ve depolama
14 Fresh-cut (taze kesilmiş-dilimlenmiş) ürünlerinin paketlenmesi
No Bölüm Öğrenme Çıktısı Katkı Düzeyi
Yarıyıl İçi Çalışmaları Sayısı Katkı Payı
Ara Sınav 1 90
Kısa Sınav 0 0
Ödev 3 10
Devam 0 0
Uygulama 0 0
Labaratuvar 0 0
Proje 0 0
Atölye 0 0
Seminer 0 0
Arazi Çalışması 0 0
TOPLAM 100
Yıliçinin Başarıya Oranı 50
Finalin Başarıya Oranı 50
TOPLAM 100
AKTS kredilerinin belirlenmesinde öğrenci işyükü anketlerinden faydalanılmaktadır.
Etkinlik Sayısı Süresi Toplam
Ders Süresi (Sınav Haftaları Hariç) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi 14 7 98
Ödevler 3 7 21
Sunum 0 0 0
Proje 0 0 0
Laboratuar Çalışması 0 0 0
Arazi ya da Alan Çalışması 0 0 0
Ara Sınavlar 1 2 2
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 2 2
İşyükü Saati (30) 30
Toplam İşyükü / Saat 165    
Dersin Akts Kredisi 6    
Ders Notu 1. Kadoya, T. Food Packaging. ISBN: 0-12-393590-3. Academic pres limited. 24-28 Oval Road London. 2. Gray, J.I., Harte, B.R., Miltz, J., 1987, Food Product- Package Compability, U.S.A. 3.Blakistone, A.B., 1998, Principles And Applications Of Modified Atmosphere Packaging Of Foods, Newyork.
Diğer Kaynaklar 1. Brian How, R., 1991. Marketing Fresh Fruits and Vegetables. ISBN 0-442-00450-8. AVI publ. Van Nostrond Reinhold 115. Fifth Avenue Newyork.
Materyal
Dökümanlar Dönem başında kaynak ders kitaplarının temini.
Ödevler Ders notları yanında, öğrencilerden dersle ilgili konularda kısa ödevler hazırlamaları beklenir
Sınavlar Ara sınav, final, ödev
Materyal Diğer
Planlanmış Öğrenme Faaliyetleri ve Öğretim Yöntemleri
Konferanslar, Uygulamalı Dersler, Sunumlar, Seminerler, Projeler, Laboratuar Uygulamaları(gerekirse)